Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Spotlight Aktiv-8 Zero.8 schakelkabels

 27-06-2009   18:10

Of het nu winter of zomer is, regenen doet het in dit land nog al eens. Je schakelkabels horen tot de meest gevoelige onderdelen van je fiets. Zodra zij vervuild raken bij de eerste modderrit van het seizoen, is het al snel gedaan met het vlekkeloos schakelen van je transmissiecomponenten. En dat beinvloed direct je rijplezier.

Sommige fietsfabrikanten lossen dit probleem op door de frames te voorzien van doorgeboorde kabelnokjes, zodat je een doorgetrokken buitenkabel zonder onderbreking van je shifter tot aan je derailleur kunt laten lopen. Voor de frames zonder deze mogelijkheid ben je aangewezen op losse afdichtkapjes om je systeem water- en modder-proof te maken. Nadeel: door al die extra afdichtrubbertjes neemt de wrijving in het systeem enorm toe en lever je dus ook in op schakelprestaties, terwijl je toch juist voor het behoud van boterzachte schakelprestaties je kabels afdichtte.

Met Aktiv-8 kabels creëer je een compleet gesloten kabelsysteem met behoud van wrijvingsarme werking. De Aktiv-8 kabelset is opgebouwd uit vijf componenten: de binnenkabel, de buitenkabel, een binnen 'liner' van PTFE, verlooptules en een secundaire buitenhuls. De buitenkabel loopt zoals traditioneel van shifter, derailleur of kabelnok tot kabelnok. Daar doorheen wordt de PTFE liner getrokken, die vanaf de shifter volledig door loopt tot aan de derailleur. Tules aan de buitenkabel maken het mogelijk om de dunne linner die bloot ligt tussen de kabelnokken in, verder af te schermen met een secundaire buitenhuls.

De Aktiv-8 Duraline Zero.8 schakelkabelset wordt geleverd met een binnenkabel met een diameter van slechts 0.8 millimeter. Doordat de kabel is rondom gewalst is de kabel extra glad gemaakt, wat in combinatie met de over de volle lengte lopende PTFE liner garant staat voor zéér lichte bediening van je schakelapparatuur. De met geweven vezels versterkte buitenkabels zijn licht en duurzaam en geven, zeker in de witte kleur, een aparte uitstraling.Na een lange periode met deze kabelset gereden te hebben, kunnen we enkel concluderen dat het product doet wat het beloofd. De derailleurs schakelen nog even secuur en snel als tijdens de eerste rit. Tijdens deze montage werden we alleen wel verrast door de kleine diameter van de binnenkabel. Veel derailleurs hebben een net iets te diepe groef onder de klembout om de kabel voldoende vast te kunnen klemmen. Dit is echter vrij simpel op te lossen door een stukje van de binnenliner af te knippen en om het uiteinde van de binnenkabel ter hoogte van de klemming te doen. De bout heeft zo meer 'vlees' om vast te klemmen.

De Aktiv-8 kabelsets zijn er zowel voor je remmen als derailleurs. De hier afgebeelde Duraline schakelkabelset is verkrijgbaar met een geweven buitenkabel in carbon zwart, zilver of wit voor een prijs €43,75. De Topline, voorzien van een meer traditionele buitenkabel, is verkrijgbaar in de kleuren zwart en grijs en heeft een prijs van €32,00. Aktiv-8 kabels zijn verkrijgbaar bij de betere wielerspeciaalzaken.

Aktiv-8 is een product van Codagex: www.codagex.com

Tekst en foto: Jeroen van den Brand

Geplaatst door:  DeKerfs   0 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact