Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Spotlight Race Face; what's Next?!

 04-01-2009   23:20

Het Canadese merk Race Face is geen onbekende in de mountainbike wereld. Al sinds de begin jaren ‘90 werden de Rocky Mountain fietsen hiermee afgemonteerd, niet verwonderlijk want Rocky produceerde aanvankelijk deze componenten zelf, voordat het merk als zelfstandige onderneming doorging. Van oudsher doet Race Face vooral denken aan CNC gefreesde crankstellen en andere robuuste onderdelen uit aluminium. Aangezien Canada een van ’s werelds grootste aluminium producenten is, een logische keuze, maar ook Race Face wilde verder kijken in de race om lichtere onderdelen, en stelde zich de vraag “what’s next...?”

Race Face Next SL crankstel
Na eerdere pogingen met carbon inserts in hun Next cranks, komt Race Face nu met een volledig carbonnen crankstel; de Next SL. Dit 617 gram (ex bracket, 730 gram inclusief) wegende juweeltje is een van de best uitziende crankstellen van het moment en nog altijd vrij exclusief. Race Face zegt voor het crankstel dezelfde carbon soort te gebruiken als Boeing in hun Dreamliner vliegtuig gebruikt. Leuk feitje, maar dat zegt ons niets, we gaan immers toch niet vliegen met de cranks?! De crankarmen zelf zijn volledig gemaakt uit composiet, zonder een aluminium kern, waarbij de inserts voor onder andere de pedalen en de bladbouten wel uit aluminium zijn vervaardigd en tijdens de productie worden ingesloten in het carbon. De as zelf, welke aan de rechter crankarm vast zit, is gemaakt van chroom molybdeen staal. De vertrouwde Race Face kettingbladen maken het geheel tot een apeteitelijke vertoning, die 'the big S' qua looks met verve de loef afsteekt.
Race Face Next SL zadelpen
Niet helemaal nieuw, maar zeker de moeite van het belichten waard: de Race Face Next SL zadelpen. Deze bestaat uit een volledig carbonnen buis met 3k weave optische laag. Hierop wordt een kop gelijmd die een gepatenteerd systeem heeft, waarbij de horizontale verstelling en de rotatie van het zadel van elkaar gescheiden zijn, zodat beiden secuur ingesteld kunnen worden. Race Face is een van de weinigen die een dergelijk systeem toepast. Niets bijzonders dachten wij eerst, maar het gemak waarmee je het zadel vervolgens monteert, was toch wel een eye-opener!
De zadelpen is verkrijgbaar in drie standaard maten: 27.2, 30.9 en 31.6 millimeter met een lengte van 400 millimeter. Het gewicht bedraagt 230 gram, niet bijzonder licht, maar daar is de klemconstructie grotendeels debet aan.
Race Face Next SL ¾ riserbar
Traditioneel komen de riserbars uit de downhill wereld en was 50 mm rise ooit de standaard. Nu ook cross-country rijders steeds vaker voor een riser kiezen, vanwege de breedte en vorm, is er een wens om lagere rises te hebben. Race Face heeft nu naast de gebruikelijke 1” en 1.5” rise ook een ¾” riser aan de Next SL range toegevoegd. Ideaal, wanneer je toch een riser wil hebben, maar niet zoveel hoger wil komen met je handpositie. Het stuur is in het midden voorzien van een ‘anti-crush-zone’, een versteviging tegen het indrukken van de stuurpen en er worden ter geruststelling dagelijks destructieve tests uitgevoerd om de kwaliteit te bewaken . Met een achterwaartse sweep van 9 graden en een breedte van 660 millimeter (en een gewicht van 170 gram), voelt het stuur precies goed aan voor de beoogde toepassing; speelse cross-country!
Race Face Deus XC stuurpen
Om de afmontage af te maken, hadden we eigenlijk gehoopt op een mooie Next SL stuurpen, maar helaas, die maakt Race Face (nog) niet. De meegeleverde Deus XC ziet er echter zeker niet verkeerd uit! De ‘Bad Ass Black’ kleur matcht prima met het zwart glanzende carbon van het stuur, het enige nadeel wat misschien genoemd mag worden is dat de stuurpen eigenlijk niet omgekeerd (-6 graden) gemonteerd kan worden, dan staat het merk namelijk op zijn kop...
De stuurpen is verkrijgbaar in de lengten 70, 90, 100, 110 en 120 millimeter en weegt in de geteste versie (100 millimeter) 135 gram.
Race Face mikt met deze componenten niet echt op de weightweenies. Weliswaar zijn de gewichten netjes te noemen, maar wij hebben toch het idee dat de 'SL' toevoeging staat voor 'Sort-of Light'.
Echter met de Next SL onderdelen raakt Race Face de echte mountainbiker wel in zijn ziel! Door authentieke producten met een eigen 'gezicht' aan te bieden uit een van 's werelds mooiste mountainbike mekka's: British Colombia, Canada. De gedachte alleen al aan dit gebied, maakt de Race Face producten tot veel meer dan ze feitelijk zijn, onderdelen die de ware aard van het mountainbiken uitademen, je inspireren en je doen verlangen naar verre oorden of naar de volgende rit... is het al weer weekend?


Tekst en foto's: Coen de Jongh

Geplaatst door:  Steelboy   0 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact