Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Spotlight Schwalbe Rocket Ron

 17-12-2008   20:23

Net zoals je een Apple iPhone móet hebben om er bij te horen, lijkt haast eenzelfde vlieger op te gaan waar het banden voor je mountainbike betreft. Schwalbe banden zijn de laatste jaren erg populair. Reden voor een aantal populaire fietsmerken om de nieuwste banden te monteren op hun modellen voor 2009. En dat lijkt vervolgens een grote aantrekkingskracht te hebben bij vele mountainbikers op de markt om de band ook te willen. Voor 2009 heeft Schwalbe een nieuwe band in het programma, de Rocket Ron, welke volgens discussies op diverse internetfora dé 'must have' voor 2009 is op bandengebied. Als Dirty Pages willen we er ook graag bij horen en dus tijd om eens proefondervindelijk vast te stellen of dit inderdaad het geval is.

Schwalbe positioneert de band tussen de Nobby Nic en Racing Ralph. Visueel gaat deze vergelijking al op als we naar het profiel kijken. De noppen zijn wat groter en staan verder uit elkaar dan die van de Racing Ralph. Ze zijn daarentegen niet zo groot als die van de Nobby Nic. De ruimte tussen de middel hoge noppen maakt dat het profiel goed lossend is en mede in combinatie met het gekozen rubber zou de band toch nog een relatief lage rolweerstand hebben.Qua rijprestaties is de Rocket Ron inderdaad ook tussen de Nobby Nic en Racing Ralph te positioneren. Vrij vertaald betekend dit volgens Schwalbe dat de band het meest ideaal is tijdens omstandigheden die tussen droog en nat in zitten. In een land als Nederland is het echter vaker héél droog óf héél nat. De keren dat het 'gemiddeld' is, zijn spaarzaam. In droge omstandigheden heeft de band meer dan voldoende grip, maar echt super licht lopen doen ze dan niet. En in zowel vaste als heel natte modder mist de band de voorspelbaarheid zoals we die van de Nobby Nic in deze omstandigheden kennen. Het ene moment heb je grip te over, het andere moment is het meer glijden dan strak sturen. Bij natte obstakels heeft de band zelfs de neiging om nogal te zoeken en zou je liever de Nobby Nic gemonteerd hebben.

De Rocket Ron's blinken dus niet echt uit in een specifieke omstandigheid. Althans, niet in een omstandigheid die in ons of kurkdroge, of zeiknatte landje echt vaak voorkomen. Je kunt je dus afvragen in hoeverre deze 'intermediate' voor de mountainbiker in Den Lage Landen echt iets toevoegt.

De band is vanaf januari 2009 leverbaar voor de 26" wielomtrek in de breedtes 2.10", 2.25" en 2.40", in een traditionele en tubeless uitvoering met een gewicht vanaf 410 gram en een adviesprijs van €44,90.

Meer informatie: www.schwalbe.com

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto: Pieter d'Haens

Geplaatst door:  DeKerfs   11 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact