Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Spotlight 1st Priority Sample: XT 2008 Shadow derailleur!

 07-07-2007   22:38

Deze week lag er een pakketje van Shimano in de brievenbus met sticker '1st Priority Sample'! In het pakket de nieuwe XT Shadow derailleur en de nieuwe shifters uit de XT groep en de opdracht voor Dirty Pages om er een oordeel over te vellen.

Getriggerd door de nieuwe schakeltechniek van Shimano en met name de compleet nieuw Shadow achterderailleur hadden we na de pressrelease richting Shimano Europe al aangegeven heel erg benieuwd te zijn hoe dit in de praktijk zou werken. Dat komt goed uit dus: het is vakantie, mooi weer (ahum) en lekker lang licht zodat we ruim te tijd hebben om de nieuwe componenten onze kritische testen te laten doorstaan.Direct de spullen monteren dan maar, want het schijnt dit weekend goed weer te worden! De eerste indruk van de derailleur is dat deze er wat complex uitziet en minder elegant is afgewerkt dan bijvoorbeeld een XO. De shifters zien er in het zwart misschien net iets te Deore achtig uit, maar ogen aanmerkelijk dunner en subtieler dan de vorige versies. Het schakelen zelf voelt nog directer aan dan we van Shimano gewend zijn. De schakelaars voelen iets minder 'crisp' aan als we ze vergelijken met de tegenhanger van SRAM. De kleine afschakel hendel heeft in tegenstelling tot de grote wel een ferme 'klik', maar de veer in de shifter zou wat meer tegendruk mogen hebben, zodat er een duidelijker gevoel met de shifter is.
De beweging van de derailleur oogt in eerste instantie vreemd, omdat de kabel nu aan een soort verlengstuk bevestigd is. De schakelbeweging van de derailleur ziet er echter bijzonder strak uit en dit vertaald zich ook naar de schakelsnelheid. Zittend op de fiets zie je de achterderailleur niet uitsteken voorbij de dropout, zo oordelend zullen we ons om de kwetsbaarheid van de derailleur dus geen zorgen hoeven maken. Morgen op naar Malmedy voor een eerste rij-indruk, de weken erna zullen we nog uitvoerig testrijden met de derailleur en shifters en hiervan uitgebreid verslag uitbrengen!

Geplaatst door:  Steelboy   8 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact