Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Spotlight Fasi Niro-Glide aluminium kabelset

 17-12-2010   19:56

Heel wat jaren terug, toen mijn naam nog - terecht - het achtervoegsel '-tje' had, had ik speelgoed auto's waar 'turbo' op stond. Die waren beduidend sneller en beter dan die van mijn vriendjes. Dat was eenvoudig te verklaren: op échte raceauto's, vaak rood van kleur, stond ook 'turbo' en die waren sneller dan andere auto’s. Turbo is bijna altijd een synoniem voor sneller en beter, is het idee.

Geldt dat ook voor 'turbo' schakelkabels voor de fiets? De Duitse firma Fasi Sicherheitsprodukte biedt een set turbo schakel- en remkabels aan: Niro-Glide Turbo Plus, om precies te zijn. Op het eerste gezicht zien we weinig 'turbo'-achtigs aan dit €32,50 kostende schakelkabelsetje. Hoe anders is het wanneer je de kabelset ter hand neemt. De Niro-Glide Turbo Plus schakel- en remkabels onderscheiden zich namelijk van traditionele kabels door hun buitenkabel. Traditionele buitenkabels zijn gevlochten met stalen kabels, maar bij de Niro-Glide is hiervoor aluminium gebruikt. Het resulteert in het luttele gewicht van 17,3 gram per meter, ongeveer de helft van de meest gebruikte Shimano SIS-kabels.Hoewel aluminium minder treksterkte heeft dan staal kan het juist in een buitenkabel goed toegepast worden omdat deze tijdens het schakelen of remmen alleen op druk wordt belast. De verschillen in de mechanische eigenschappen van staal en aluminium zijn hierbij van minder belang. Juist omdat een schakel- en rembinnenkabel wél op een trekkracht wordt belast, wordt deze nog steeds uit roestvaststaal gemaakt, zoals we dat gewend zijn. De binnenkabels zijn na het vlechten extra rondgewalst, waardoor een dichter en gladder oppervlak is ontstaan. Om de wrijving nog verder te verlagen zijn de binnenkabels geïmpregneerd met, jawel, Brunox Turbo Spray. Dit moet een lichte, snelle, zeg maar turbo-achtige, bediening van je rem of derailleur opleveren.In de praktijk wijkt de kabelset niet echt af van standaard kwaliteitskabels. Het werkt, niet meer en niet minder. In dat opzicht dus niet echt een turbo-gevoel. Het turbo-gevoel zit hem dus meer in het lage gewicht. Voor een echte weightweenie telt elke gram, maar voorheen was men dan vaak beperkt tot het kopen van eveneens aluminium buitenkabels die uit losse buissegmentjes bestonden en die bij droog weer garant stonden voor gekraak. Niets van dat bij deze Niro-Glide kabelset. De aluminium buitenkabel is daarbij een stuk buigzamer dan de stalen equivalenten. De uit wat zachter kunststof gemaakte mantel is hier deels ook debet aan.

De Niro-Glide schakel- en remkabelsets zijn leverbaar voor zowel de racefiets als mountainbike in de kleuren zwart, blauw, rood en wit voor een prijs van €32,50 per set.

Meer informatie en verdeling: www.boneshaker.nl

Tekst & Foto's: Jeroen van den Brand

Geplaatst door:  DeKerfs   11 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact