Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Spotlight Edco Center Lock adapters

 14-08-2009   21:37

Standaarden zijn er om uitwisselbaarheid en een eenduidige montage van diverse onderdelen van je fiets te garanderen. Met de komst van schijfremmen halverwege de jaren '90 ontstond een wildgroei aan passingen voor zowel de remklauw/vork- als de schijf/naafverbinding. De inburgering schijfremmen in de daar op volgende jaren maakte standaardisering een logische stap.

Van de 3-, 4- en 6-boutsmontage voor schijven aan de naaf bleef 6-bouts bestaan en als de ISO-standaard zoals we die vandaag kennen. Toch leek Shimano meer heil te zien in een door hen ontwikkelde passingsvorm die vanuit constructief oogpunt naar hun mening een betere oplossing zou zijn. Daarmee was de Center Lock passing geboren. Ook deze versie kreeg vanuit verschillende hoeken in de industrie bijval en nu bestaan er dus twee gestandaardiseerde remschijfpassingen.

Alhoewel veel naaf- en wielfabrikanten hun naven en wielsets met zowel een 6-gaatspassing als in Center Lock-uitvoering leveren, zijn er enkelen die alleen leverbaar zijn in Center Lock. Om niet beperkt te zijn in de keuze van je remmen - immers niet elke remmenfabrikant heeft Center Lock-compatibele schijven - heeft het Zwitsers/Nederlandse bedrijf Edco adapters in het programma. Deze 'problem-solvers' maken het mogelijk om een 6-gaats remschijf te monteren op een naaf met een Center Lock-passing.

De adapter bestaat uit een zwart geanodiseerde aluminium ring met binnenvertanding voor de passing op de naaf. In plaats van 6 bouten om de schijf op de adapter te monteren, is de adapter voorzien van 6 stalen pennen (helaas niet roestvast) die net iets minder dan de dikte van de schijf uit steken. Met een standaard Center Lock-moer trek je vervolgens zowel schijf als adapter vast op de splines van de Center Lock-naaf. Hiermee wordt een perfecte centrering gegarandeert en worden de remkrachten gelijkmatig op de naaf overgebracht.

De Edco Center Lock adapters wegen 24 gram per stuk, hebben een adviesverkoopprijs van €29,90 en zijn leverbaar via de reguliere wielerspeciaalzaken.

Meer informatie en verdeling: www.edcoengineering.nl

Tekst en foto's: Jeroen van den Brand

Geplaatst door:  Ruben   0 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact