Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Spotlight Edco Sanetsch wielset

 04-08-2009   15:54

Het Zwitserse merk Edco kent een rijke historie. De voorloper van dit bedrijf, Dubied, maakte reeds in 1900 fietsonderdelen, terwijl de merknaam Edco in de gloriedagen synoniem stond voor duurzame kwaliteit op het gebied van vooral gelagerde producten zoals balhoofden en naven. In 2000 nam het Belgische Sapim - bekend van de spaken - het bedrijf over. Zeven jaar later kwam Edco echter in Nederlandse handen, toen twee bevriende techneuten de merknaam en productiefaciliteit in Zwitserland overnamen onder de nieuw gevormde Nederlandse firma Edco Engineering.

Het tweetal is direct aan de slag gegaan om Edco weer de allure te geven die het ooit had. Met in eigen beheer hier in Nederland ontwikkelde velgen in aluminium en carbon, spaken van Sapim en de befaamde Edco naven als basis is er de voorbije jaren hard gewerkt aan een uitgebreid gamma wielsets voor op de weg. Met de hier opgedane ervaring begeeft Edco zich nu ook offroad. De voorbije maanden waren we op pad met een pre-productie wielset, die vanaf nu onder de naam Sanetsch (vernoemd naar een Zwitserse bergpas) op de markt verkrijgbaar zal zijn.

Het hart van de wielset wordt gevormd door de SuperG naven. Deze - nog steeds in Zwitserland gemaakte - naven ogen subtiel slank en zijn voorzien van de CenterLock schijfrem passing. Het aluminium freewheel is voorzien van drie pallen van acht millimeter breedte en grijpt snel aan. Zowel voor- als achternaaf draaien op hoogwaardige industrielagers, wat ook direct blijkt uit het zeer lichte draaien van de wielen. Optioneel zijn ceramische lagers verkrijgbaar, maar de in deze naven standaard geleverde lagers draaien gevoelsmatig al lichter dan die van menig concurrent! De goed afgedichte lagers maken het mogelijk om de constructie van de naven eenvoudig te houden, wat het gewicht ten goede komt. De voornaaf klokt 131 gram en de achternaaf 319 gram op de weegschaal.De 23.8 millimeter brede velgen van de Sanetsch wielset lijken op het eerste oog volledig carbon. Dit is echter maar de halve waarheid. De velg is feitelijk opgebouwd uit een aluminium profiel met aan de buitenzijde een 3k carbon laag. Dat is echter niet voor de sier! Deze laag is dan ook niet gelijmd, maar wordt via een speciaal procedé in een mal ín het aluminium gebakken. Door deze matrix constructie ontstaat een erg sterke velg waarbij een optimale combinatie tussen absolute sterkte en dempende eigenschappen van beide materialen mogelijk is. Mede hierdoor kan de velg een hogere spaakspanning aan om in basis een erg sterk wiel te bouwen. Met 476 gram is het echter geen lichtgewicht op de markt vandaag de dag.

Zowel het voor- als het achterwiel zijn voorzien van 28 Sapim CX-Ray spaken. Deze verjongde, RVS spaken zijn erg goed bestand tegen vermoeiing bij een hoge treksterkte en laag gewicht. In het achterwiel zijn de spaken tweemaal gekruist aan zowel de kant van de schijf als cassette. Bij het voorwiel vinden we aan de kant van de schijf een radiaal patroon (!) en aan de overzijde eveneens een tweemaal kruisend patroon. Edco vlecht de spaken 'koud'. Dit houdt in dat bij de laatste kruising (gezien vanuit de naafflens) de spaken niet boven en onder elkaar door lopen en dus niet tegen elkaar aan liggen. Dit wordt bij traditionele ronde spaken door vrijwel alle wielbouwers wél gedaan ('warm vlechten') om extra sterkte te krijgen. Bij een afgeplatte spaak als de CX-Ray hebben de spaken op een dergelijke kruising onder de wisselende belastingen in een wiel echter de neiging om in elkaar in te slijten. Door 'koud vlechten' wordt dit voorkomen, omdat er dus geen contact is tussen de spaken. Om toch een sterke wielset te verkrijgen wordt een hogere spanning op de spaken gezet.

Bij een spaakpatroon met een 'warme kruising', trekken de spaken elkaar wat naar binnen. Door de brede stand van de flenzen van de voornaaf zou bij een koud gevlochten patroon aan de schijfrem zijde een probleem kunnen ontstaan met de ruimte voor sommige remklauwen. Edco heeft daarom geopteerd voor een radiaal patroon aan deze kant. Het hoge koppel van het remmen wordt via de naafhuls en het gevlochten patroon aan de andere zijde opgevangen.

Naast de nodige trainingsritten zijn de wielen de voorbije maanden ingezet tijdens enkele occasionele cross country wedstrijden en een marathon in het buitenland. Onder dergelijk omstandigheden ben je minder gefocust op 'clean' rijden en weet je zeker dat het materiaal niet gespaard wordt. Zowel voor- als achterwiel zijn zijdelinks voldoende stijf gebleken, zonder bokhard te zijn. Het voorwiel, dat de grootste belasting krijgt tijdens het remmen, bleek goed bestand tegen stevige remacties in lange afdalingen en het achterwiel is na de nodige klappen van verkeerd ingeschatte obstakels nog zo recht als de dag dat hij de richtbok verliet.

Hoewel de wielset dus als vergevingsgezind en duurzaam getypeerd kan worden, erg licht draait en een subtiele understated look heeft met de aluminium/carbon matrix velgen, zwarte spaken en naven van hoge kwaliteit, is het met een totaalgewicht van 1706 gram (zonder snelspanners) niet de lichtste set op de markt. Met een prijskaartje van €795,00 voor de wielset inclusief snelspanners en wieltassen, zijn ze ook allerminst de goedkoopste. Tegen een meerprijs van €320,00 zijn de in totaal zes lagers in de wielset te upgraden naar extreem lichtlopende en duurzame exemplaren van Ceramic Speed.

Noot; de nu verkrijgbare wielset zal voorzien zijn van zwarte messing nippels, in plaats van de verchroomde exemplaren die in onze pre-productie wielset zitten en zullen geborgd zijn met borgmiddel.

Meer informatie: www.edcoengineering.nl

Tekst en foto's: Jeroen van den Brand

Geplaatst door:  DeKerfs   0 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact