Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Special Over nieuw beleid...

 20-10-2010   19:06

'Zijn ze nu he-le-maal achterlijk geworden!?!' dat was, vergezeld van een aantal krachttermen, het eerst wat ik dacht na het lezen van de documenten waarin onze geliefde wielerbond KNWU zijn herzieningen voor 2011 aankondigde. Herzieningen op het gebied van licenties, wedtrijdorganisatie en... teamstructuur. Voor degenen voor wie dit uit de lucht komt vallen, zal ik eerst even de historie toelichten.

De mountainbike-wedstrijdsport is altijd een soort vrije jongens (en meiden) wereld geweest. Wars van regels en verplichtingen en vooral iedereen lekker laten doen waar ie zin in heeft. Enkele mountainbike specifieke verenigingen ontstonden in de loop van het vorig millennium (denk aan Dirty Hill, Bar-End en Discovery), waar de fanatiekere biker zijn soulmates kon treffen in een zoektocht naar de ultieme singletrack. De wedstrijdsport begon te groeien en al snel vormden zich allerlei groepjes bikers die min of meer toevallig in hetzelfde shirt fietsten.

Fast forward naar 2011: het jaar waarin de KNWU allerlei veranderingen wil doorvoeren om een 'modern, flexibel, eenvoudig, transparant en eerlijk' systeem te creëren en zo weer helemaal bij de tijd te zijn. Volgens die plannen gaan licentiehouders vanaf komend jaar minder betalen voor een licentie. Dat wordt echter direct gecompenseerd door de invoering van rekeningrijden (betalen per wedstrijd) en een verplichte chiphuur. De fanatieke wedstrijdrijder is hierdoor zeker niet goedkoper uit, maar mag misschien wel hopen op een betere vastlegging van de uitslagen. Tot zover de inleiding, door naar waar het me om ging.

Er is een kleine website in Nederland die een paar jaar geleden het plan had opgevat om eens een eigen wedstrijdteam te beginnen om op die manier actief te participeren in de wedstrijdsport in Nederland en zodoende die wedstrijdsport bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. Vier man/vrouw sterk door de jaren heen, met een aantal toch niet al te misselijke resultaten. Jaar in jaar uit doen de managers van dat kleine teampje hun stinkende best om een zo goed mogelijke deal voor de rijders te maken en hen op de coolste fietsen te laten rijden. Over passie voor de sport gesproken...

En nu komt de KNWU de bocht doorzeilen:
-dat vanaf 2011 iedereen verplicht in het verenigingstenue moet rijden!
-maar dat verenigingen wel dispensatie mogen verlenen aan leden om in een ander tenue te rijden(tegen welke kosten?)
-maar of we (en de andere nederlandse wedstrijdteams) dan wel even 500 euro af willen tikken voor de erkenning Landelijk Discipline Team Mountainbike zodat onze renners in het teamtenue kunnen rijden?!
-en of we daarbovenop nog eens 100 euro per renner af willen dragen?!
-dat alle team wijzigingen na aanmelden van de renner beboet worden met 250 euro!
-en waarschijnlijk zijn er nog een aantal verplichte functies binnen dat Landelijk Team (denk aan ploegleider, mechanieker, soigneur) die ook nog eens 125 euro per functie kosten...

Kort gezegd: of we even een dikke 1000 euro willen lappen?! Waar moet dat geld vandaan komen? Van sponsoren die nu hakken over de sloot een paar sets banden weggeven? Van de paar adverteerders die we hebben? Of uit de zak van yours truly?

En wat krijgen we er eigenlijk voor terug? Gratis teamplaatsen op wedstrijden? VIP behandeling bij alle grote evenementen? Of flinke kortingen bij alle partners van de KNWU? Ik hoop het... voor minder vraag ik me ernstig af wiens belangen de KWNU nu echt behartigt!


Tekst: Coen de Jongh

Links naar officiele documentatie:
Document herziening tarieven 2011
Tarieven 2011

Geplaatst door:  Steelboy   73 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact