Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Special World Cup Houffalize: van stofhappen tot mudfest!

 03-05-2010   22:09

Na een zonnig weekend in Dalby Forest, werd het World Cup circus in het Belgische Houffalize een nat weekend voorspeld. Tot en met zaterdagavond was het echter volop stofhappen op en langs het XC en 4X parcours. De regen op zondag echter, toverde het XC parcours om tot een glibberig en zuigend geheel, waardoor we niet nog eens een weekend close racing te zien kregen, maar het een ware slijtageslag voor man en paard werd!

4X
De 4X finales werden nog verreden op de droge zaterdagvond. Al snel werd duidelijk dat de eerste bocht cruciaal zou zijn voor het verloop van de wedstrijden. Wie daar als eerste uitkwam, moest het wel erg verprutsen om vervolgens nog ingehaald te worden. Gelukkig hielden de grote namen stand tot de halve finales. Daarin waren het Wichman, Beaumont, Slavik, Graves, Atherton, Prokop, Rinderknecht en Fischbach die onderling de prijzen mochten verdelen. De eerste halve finale werd gevormd door Graves, Atherton, Prokop en Fischbach. Atherton overleefde daarvan de eerste bocht niet en Fischbach reed daarna over een vlag heen wat hem een vierde stek opleverde. Graves was zoals in alle voorgaande heats ongenaakbaar. De andere halvefinale bestond uit Wichman, Rinderknecht, Slavik en Beaumont. Rinderkecht had de holeshot voor Wichman, die een bocht later echter inhield om zijn teamgenoot Slavik niet onderuit te kegelen. Slavik finishte in deze heat zelfs nog als eerste. Dit resulteerde in een finale met Graves, Prokop, Slavik en Rinderknecht. Powerhouse Graves deed zijn trucje wederom en reed ongenaakbaar naar de overwinning. Achter hem werd een dolgelukkige Slavik tweede, voor Prokop en Rinderknecht. De halve finale werd ondertussen nog even gewonnen door Joost Wichman wat hem het laatste plekje op het podium opleverde.

In de damesfinale had Anneke Beerten met name tegenstand van een snel startende Molcik en Horakova. Op het eerste stuk al raakte ze opgesloten door deze beide dames, zodat ze in de eerste bocht de binnenste lijn koos. Helaas voor haar schoof ze daar onderuit, waarna Horakova de overwinning voor Molcik wegkaapte. "Ik zag een gat en ik ging ervoor, ik kom hier uiteindelijk niet om 2e of 3e te worden, maar om te winnen..." aldus een enigszins teleurgestelde Beerten na de finish.

XC - Junior Heren
Na Dalby Forest lijkt onze landgenoot Michiel van der Heijden de smaak gepakt te hebben. Oók in Houffalize kwam hij als eerste over de meet. Ditmaal echter niet na een solo van enkele ronden. Van der Heijden miste namelijk bij de start de aansluiting vooraan en was aangewezen om in de groep achter de kop de 15 seconden achterstand eerst weg te werken. Lang duurde dit niet, want in de tweede ronde vond hij de aansluiting vooraan waar het onder meer zijn Belgische Merida Combee teamgenoot Jens Schuermans was die het tempo hoog hield. De twee teamgenoten werden geflankeerd door Frans kampioen Jordan Sarrou en tot in de laatste ronden bleef dit drietal aan elkaar gewaagd. Met het in gaan van de laatste ronde moet Schuermans zijn meerdere in de twee anderen bekennen. Van der Heijden had nu enkel nog af te rekenen met de erg sterk klimmende Fransoos. Door het tempo ook tussen de beklimmingen in hoog te houden weet de Nederlander de Fransoos af te matten om hem vervolgens in de laatste beklimming nipt af te schudden. Met 17 seconde voorsprong komt Van der Heijden na een spannende wedstrijd alsnog solo over de finish!

Uitslag
1. Michiel van der Heijden
2. Jordan Sarrou - Frankrijk
3. Jens Schuermans - België

XC - Elite vrouwen
Vorig jaar was het voor de vijfde keer dat de Spaanse Margarita Fullana Riera de hoogste trede betrad in Houffalize. Je kunt gerust stellen dat ze de ronde goed kent. Het hertekenen van het parcours leek weinig verandering te brengen in haar snak naar een zesde zege en in de eerste ronde pakte ze flink uit tezamen met de Oostenrijkse Elisabeth Osl en Italiaanse Eva Lechner. Lechner viel echter snel terug en ook voor haar werden de posities verschoven door de sterk naar voren rijdende Amerikaanse Willow "ik ben niet te klein voor een 29er" Koerber. Fullana lijkt dan definitief te plooien terwijl Lechner herstelt en bij Koerber aansluit om samen te strijden voor winst. Net als in Dalby vorige week is de Amerikaanse echter gretig en rijdt veel op kop. Lechner speelt dat spelletje dan ook slim mee en laat Koerber zich moe rijden om vervolgens in de laatste meters bij haar weg te rijden en zo met 5 seconde voorsprong als eerste te finishen. De winnares van de vorige manche in Dably vorige week, de Russische Irina kalentieva, had duidelijk niet haar dag. Van een 23ste plaats bij de eerste doorkomst weet ze nog een 13e te maken bij de finish, maar meer zat er ditmaal voor haar niet in.

Bij de Nederlandse dames was het Laura Turpijn die in het begin van de wedstrijd zicht weet te houden op de top 20 maar zakt in de laatste ronden toch wat af en finisht uiteindelijk als 36ste. De vanaf dit jaar bij de Elite rijdende Anne Terpstra kampte met een opkomende griep en had aanvankelijk een flinke kluif aan de sterk rijdende Karin Groen. Groen leek de twee strijd in haar voordeel te beslechten tot een valpartij een einde maakte aan dat scenario. Kort achter dit tweetal reed 'onze eigen' Mirre Stallen. Haar en Kiona's relaas volgt uiteraard binnenkort op de teamweblog!

Uitslag
1. Eva Lechner - Italië
2. Willow Koerber - Amerika
3. Elisabeth Osl - Oostenrijk
4. Julie Bresset - Frankrijk
5. Catharine Pendrel - Canada
6. Esther Süss - Zwitserland
7. Margarita Fullana Riera - Spanje
8. Katrin Leumann - Zwitserland
9. Katrina Nash - Tsjechië
10. Lene Byberg - Noorwegen

XC - Elite heren
De Duitser Manuel Fumic had duidelijk zijn zinnen gezet op deze manche. Gewaagd en vooral imposant reed hij in de startklim al weg bij het grote Elite heren veld met maar liefst 211 deelnemers. Fumic weet direct een flink gat te slaan en alleen zijn landgenoot en immer sterk klimmende Wolfram Kurschat lijkt in de achtervolging marginaal dichter bij te komen. Kurschat heeft echter op zijn beurt weer te kampen met een erg sterk rijdende jonge Zwitser Mathias Flückiger. Onze landgenoot Rudi van Houts bewijst dat hij bij de wereld top hoort door direct op een sterkte 6de plaats door te komen. Van Houts rijdt daarmee zelfs voor zijn teamgenoten José Antonio Hermida en Ralph Naef, die beide tot kanshebbers voor de titel op dit parcours behoorden. Een afgelopen voorband maakt echter een vroegtijdig einde aan Van Houts kans op een topklassering en hij is gedoemd meer dan een halve ronde te lopen voordat hij zijn strijd met een nieuw voorwiel voort kon zetten. Uiteindelijk finisht hij naar eigen teleurstelling slechts als 58ste. Zijn teamgenoot Hermida is inmiddels bezig met een indrukwekkende opmars vanaf een 11de plek in de eerste ronde. Die opmars brengt hem in de 4de ronde bij Fumic die hij vervolgens ook snel achter zich laat. De immer vrolijke Spanjaard lijkt goed uit de voeten te kunnen met de Ardeense modder en heeft zelfs genoeg tijd over aan de finish om deze in een letterlijk wandeltempo als eerste te passeren. Kurschat weet het gat naar Fumic niet meer dicht te rijden en eindigde dan ook achter Fumic als 3de.

Hoewel Van Houts de Hollandse eer aanvankelijk hoog hield maar door pech weg viel uit de top 10, was er nog een Nederlander die zich goed in de kijker wist te rijden. De 20-jarige Henk-Jaap Moorlag rijdt lange tijd in de top 20. Nota bene voor namen als Burry Stander, Christoph Sauser en Nino Schurter! Slechts in de laatste ronde moet hij meerdere plaatsen toe geven en finisht als 22ste. De jonge Nederlander mocht echter toch het podium betreden. Achter Zwister Flückiger en de Fransoos Alexis Vuillermoz werd hij verdienstelijk 3de in de U23 categorie en geeft daarmee blijk van de huidige lichting Nederlands talent!

Uitslag
1. José Antonio Hermida Ramos - Spanje
2. Manuel Fumic - Duitsland
3. Wolfram Kurschat - Duitsland
4. Jaroslav Kulhavy - Tsjechië
5. Ralph Naef - Zwitserland
6. Mathias Flückiger - Zwitserland
7. Julien Absalon - Frankrijk
8. Christoph Sauser - Zwitserland
9. Sergio Mantecon Gutierrez - Spanje
10. Lukas Flückiger - Zwitserland

Michiel van der Heijden met warpspeed de klimmen op.


De leeuw van Vl... Drunen brult weer!Nummer 1 voor Graves!


Met een tweede plaats was Tomas Slavik meer dan tevreden.


Gegokt en verloren voor Anneke Beerten in de finale. Gelukkig kan ze achteraf nog lachen!


Wichman met zijn nieuwe Fingerprint Adidas goggle.


De zweedse freerider/freestyler Martin 'Zonderstroom' Söderström was de man van het weekend. Met flat pedals, geen versnellingen, een spijkerbroek en een flanellen shirt gewoon 27e worden in je eerste World Cup...


Rudi van Houts reed lange tijd in de top 10... een kapot wiel zorgde er echter voor dat hij een halve ronde kon lopen tot aan de verzorging.


Henk Jaap Moorlag finishte als 3e U23, het Rabo marketing team pikt gelukkig een en ander goed op!


Winnaar Jose Antonio Hermida finished ook ditmaal 'creatief'.


Podium heren: Kulhavy, Fumic, Hermida, Kurschat, Naef.


De uiteindelijke winnares Eva Lechner leidt al de eerste ronde...


Willow Koerber reedt wederom sterk, helaas voor haar werd ze in de finale afgetroefd door Lechner.


Met je tong uit je mond, lukt alles beter, zei een wijs man ooit...


Men neme Ardeense grond ... en water...


Tekst: Coen de Jongh & Jeroen van den Brand
Foto's: Coen de Jongh

Geplaatst door:  Steelboy   6 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact