Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Special Merida Press Camp 2010

 15-03-2010   20:24

Vorig jaar rond deze tijd presenteerde het voltallige Multivan Merida Biking Team zich ten overstaan van de internationale pers op het zonovergoten Mallorca. De ambities voor 2009 waren groot, maar een jaar later kan er nauwelijks betwijfeld worden dat het een succesjaar was voor het cross country team. Logisch dat tijdens de presentatie voor het nieuwe seizoen een prima stemming heerste. Uiteraard maakte Merida van de gelegenheid gebruik enkele nieuwigheden voor 2011 voor te stellen. Merida's vice president William Jeng werd ingevlogen om dit alles nog eens extra kracht bij te zetten. Ook wij vlogen in, schoven aan en schreven mee...

"Sporty, high-quality and intelligent"
In tegenstelling tot de trend in de voorbij jaren bij diverse grote merken, beknibbelt Merida niets op het budget van het fabrieksteam. In een presentatie voorafgaande aan de teampresentatie legt William Jeng uit dat het wedstrijdteam een belangrijke troef is in Merida's streven naar een meer high-end karakter. Merida bouwt al sinds 1972 fietsen en is sinds half jaren '80 vertegenwoordigd op de Europese markt. Met name het laatste decennium werkt men ook hard aan een imagoverbetering.De Duitse importeur werd als een volwaardige bedrijfsdochter ingelijfd en vormt het R&D centrum van het merk. Net als bij enkele Aziatische automerken wordt een groot deel van de high-end ontwikkeling in Duitsland gedaan om zo meer aansluiting te vinden met de Europese markt. Merida Europe (nabij Stuttgart) is dan ook de uitvalsbasis voor het Multivan Merida Biking Team welke weer een sleutelrol speelt in de ontwikkeling. Zo zijn de Ninety Six crosscountry full suspension en de vorig jaar geïntroduceerde en onlangs geteste O.Nine hardtail een direct resultaat van de samenwerking met de wedstrijdrijders.

Merida behoort tot een van 's werelds grootste fietsfabrikanten en dus is het productieapparaat geoptimaliseerd voor grote aantallen. Merida werkt volgens het Toyota Production System. "But without the recalls for sticky throttle pedals", aldus Jeng. Het productieproces is erg strak en efficiënt georganiseerd, zoals alleen Aziaten dat lijken te kunnen. Grote aantallen zijn hierbij de sleutel. In de jongste jaren besteedt Merida echter ook veel aandacht aan het efficiënter - en dus goedkoper - produceren van kleinere aantallen. Dat komt met name de veelal in Duitsland ontwikkelde high-end mountainbikes en racefietsen ten goede, die natuurlijk in beperkte oplage geproduceerd worden en dan ook nog met detailverschillen per afzetregio. Merida vindt het belangrijk om als grote firma toch dergelijke kleine series op de markt te kunnen zetten. Zij zijn immers toch het voornaamste uithangbord van het merk zelf.

Nog een uithangbord: het succesvolste team van 2009
Een overwinning van José Antonio Hermida bij de openingswedstrijd in Pietermaritzburg en de afsluitende wedstrijd in Schladming markeerde een wereldbekerseizoen waarbij een indrukwekkende hoeveelheid van 11 podiumplaatsen en in totaal 18 Top 15 plaatsen door het team binnen werden gehaald, met hoofdrollen voor Hermida en Ralph Näf. Het WK werd voor Näf echter een deceptie: door een zware val tijdens een training enkele weken voor het Kampioenschap stond hij langs de kant. Gunn-Rita Dahle Flesjå richtte haar pijlen op het WK en EK marathon. Een volledig seizoen zat er voor de net moeder geworden Dahle niet in. Het WK marathon mislukte, maar bij het EK stond ze op de hoogste trede. Op het marathon en meerdaagse vlak wonnen teamrijders Andreas Kugler, Hannes Genze en Jochen Käß een groot aantal evenementen. Al deze overwinningen hebben er dan ook voor gezorgd dat het team de leiding heeft in de wereldbeker en wereldranglijst.De samenstelling van het team blijft voor 2010 nagenoeg ongewijzigd. Enkel Oostenrijker Robert Gehbauer zal dit seizoen niet meer uit komen voor het team. De Zwitser Andreas Kugler maakte half vorig seizoen de overstap naar het Multivan team omdat zijn toenmalige team Felt Racing in financiële problemen terecht kwam. Hij mag zich nu naast José Hermida, Ralph Näf, Moritz Milatz, Jochen Käß, Hannes Genze, Gunn-Rita Dahle Flesjå en 'ons eigen' Rudi van Houts vast teamlid voor 2010 noemen.Voor 2010 is de druk op het team als titelverdediger dus hoog en is het binnenhalen van in elk geval één regenboog-shirt een van de hoogste prioriteiten. Want hoewel men trots is op de titel van het meest succesvolle team, overwinningen bij WK's bleven het voorbije seizoen uit. Ook London 2012 staat met stip in de agenda. Hermida ziet dit als zijn laatste kans op een gouden plak. Ook schijnt er een competitie te zijn tussen Hermida, Näf en Dahle Flesjå op het vlak van ouderschap. Met ieder twee kinderen staan Hermida en Näf op gelijke hoogte, Dahle Flesjå volgt met voorlopig één stuks. Om tijdens het reizen rond de wereld toch nog wat familiale gevoelens te behouden reizen de kinderen af en toe mee. Näf wil echter niet dat zijn kinderen in de buurt komen van die van Hermida; "I don't want them to be infected with lazyness..." Beide waren het er wel over eens dat Van Houts maar als babysitter moest opgeleid worden.Net als de voorgaande jaren zal patron Hermida de Cape Epic meerdaagse rijden in voorbereiding op het seizoen. Ieder jaar dat hij dit deed, reed hij een goed crosscountry seizoen. "Probably because I had a lot of fun in riding the Cape Epic...", aldus de goedlachse Spanjaard. Voorheen reed hij hem in gezelschap van Näf, vorig jaar met Milatz en de komende editie met Van Houts. If they get lazy, they are sent to Cape Epic with me", grapt hij. De serieuze noot is echter dat hij het als een mooie gelegenheid ziet om zijn jongere teamgenoten te motiveren en op te leiden.

Van Houts hoopt ook dit jaar een stabiel seizoen te kunnen rijden. Zijn doel is echter wel om te proberen minimaal 2 tot 3 keer in de top 10 te rijden bij een van de wereldbekers.


MTB Team Merida Combee
Niet alleen met het inlijven van Neerlands glorie Rudi van Houts ondersteunt Merida de sport op nationaal niveau. Na het wegvallen van het Herbalife-Merida team ontstond er in samenwerking met Leo Combee Sr. in 2008 een nieuw team, waarbij de jonge talenten uit het voormalige Combee team aangevuld werden met de huidige Nationaal Kampioene bij de Elite dames Laura Turpijn, Elite heer Bas Peters en Belofte Niels Wubben om zodoende één van de grootste teams in Nederland te worden.In de stofwolk van de grootse presentatie van het internationale team was er ook aandacht voor dit Nederlandse team die van de gelegenheid gebruik maakte om de doelstellingen voor 2010 uit de doeken te doen.

Talentontwikkeling staat hoog in het vaandel bij zowel Leo Combee als Peter Koperdraad van Merida Benelux. Zij zien de samenwerking dan ook als een unieke mogelijkheid voor jonge talenten om professioneel bezig zijn met het mountainbiken als wedstrijdsport. Daarbij kan het team als een soort van springplank naar het internationale Multivan Merida team gezien worden.De combinatie van de gedrevenheid en nuchtere Brabantse gemoedelijkheid van Combee Sr. maakt het team tot een warm nest waar deze jonge talenten, zeg maar van de huidige New Kids-generatie, zich goed kan ontwikkelen. Zoon Leo Jr. bewees dit al door in zijn eerste jaar als junior de Nederlandse crosscountry titel in de wacht te slepen. Naast hard rijden op twee wielen mag Leo Jr. ook graag capriolen uithalen en nam de uitdaging van Gerrie van Boven meermaals aan en bewees dat ie zeker wél een wheely kon! Zijn deelname aan het NK 4cross afgelopen jaar werd dan ook direct beloond met nóg een nationale titel. Komend seizoen zal hij zijn geluk gaan proeven bij diverse downhill en 4cross wedstrijden.Een glansrol in het team is weggelegd voor Michiel 'Jonguh!' van der Heijden. Met grote overmacht reed hij vorig jaar naar de nationale titel bij de junioren. Hij werd ook knap derde bij de wereldbeker in Schladming, veroverde een zilveren plak bij het EK in Zoetermeer en vervolgde zijn seizoen afgelopen winter door verdienstelijk te blijven rijden op de cyclocrosser. Hopelijk biedt het mountainbiken hem de komende jaren genoeg om in de voetsporen van zijn teamgenoot-bij-dat-grotere-team Rudi van Houts te treden en op wereldniveau nog meer Hollandsch Glorie op het strijdtoneel te tonen.

Hoe ging het spreekwoord ook al weer? "Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!" - dat lijken ze bij Merida goed te begrijpen, aangezien zij zich, in tijden waar veel sponsoren zich angstvallig terugtrekken met de economische crisis als excuus, op bewonderenswaardige wijze blijven inzetten voor een team van dit formaat.

Meer informatie: www.team-multivan-merida.com en www.teamcombee.nl

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto's: Coen de Jongh

Geplaatst door:  Steelboy   3 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact