Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Special Dirty Pages viert 10-jarig jubileum

 26-11-2009   00:02

Dirty Pages bestaat 10 jaar en dat mag gevierd worden! Ooit begonnen als een hobby is de site uitgegroeid tot een druk bezochte website vóór en dóór mountainbikers.

Opvallend is dat er veel leeftijdgenoten zijn. Dit jaar bestonden ook sites als nu.nl en marktplaats.nl 10 jaar. Het internet zoals we dat nu kennen bestaat nu zo’n 20 jaar en vanaf 1993 is internet in Nederland ook thuis beschikbaar dankzij xs4all. Als je het zo bekijkt dan waren we er vroeg bij.

Het komende jaar zullen we de verjaardag van Dirty Pages samen met jullie vieren met allerlei acties op de site!

Van hobby tot professionele website

Dirty Pages is ooit begonnen als creatief project van Ruben. In het begin was er op de site informatie te vinden over mountainbiken, met de jaren is dit uitgegroeid tot de website zoals jullie dit nu kennen. In 1999 kon je op Dirty Pages terecht voor mountainbike nieuws, vaste routes, links en de populaire afdeling met fietsen van bezoekers, ‘bikes’ geheten. Dit alles begon zo goed te lopen dat er een jaar later eigen domein is aangevraagd: dirty-pages.nl.

De eigen domeinnaam bood veel extra mogelijkheden. Zelfs Google stond in die tijd nog in de kinderschoenen dus met een eigen domein kon de site beter worden onthouden en gevonden. Ook qua webtechniek was er meer mogelijk geworden en werd er in 2001 begonnen met een forum voor bezoekers. Dit bleek een overweldigend succes te zijn. Binnen een week werden er tientallen nieuwe onderwerpen gestart met daarop totaal rond de 1000 reacties. Later is er ook met een chatroom geëxperimenteerd. Het bezoek hiervan bleek uiteindelijk niet constant genoeg om hier mee door te gaan.

Uit de hand gelopen

Hobby’s zijn er om uit de hand te lopen en dat is met Dirty Pages ook zeker gebeurd. Er werden op het laatst zoveel fietsen opgestuurd voor de rubriek bikes dat dit niet meer bij viel te houden.

Ook de bezoekersaantallen bleven maar groeien en daardoor is de site meerdere malen verhuisd van webhosting aanbieder omdat het weer te groot was geworden. Hierdoor waren de kosten ook niet meer als een hobby te verantwoorden en werden er advertenties op de site geïntroduceerd om inkomsten te genereren.

Het aantal leden op het forum bleef flink groeien en bij enkel discussiëren bleef het allang niet meer. Er werden ontmoetingen georganiseerd tussen leden in de vorm van meetings. Zo was er regelmatig ergens een toertje in Nederland en trof men elkaar buiten de grenzen ook. Wie herinnert zich nog bijvoorbeeld de trip naar het bikepark in Todnau of het vijverke van Plons?


Dirty Pages 1.0

De one-men-show formule van Ruben bleek niet echt goed meer te combineren het grote aantal bezoekers dus kwam er hulp op diverse fronten. Zo zijn er op het forum beheerders (moderators) geïntroduceerd om ervoor te zorgen dat de sfeer goed bleef en is er een redactie gevormd om ook voor een constante stroom aan artikelen te gaan zorgen. Jeroen stortte zich vanuit zijn achtergrond op de meer technische artikelen en Coen gebruikte zijn jarenlange kennis en kunde van fotografie om ook dit professioneler aan te gaan pakken.


De tests van Dirty Pages van de afgelopen 10 jaar

Naast reguliere nieuwsartikelen kwamen er toen ook veel meer tests van producten en uitgebreide wedstrijdverslagen op de website. Later werd dit aangevuld met uitgebreide specials. Zo werd de Sram X.O als een van de eerste tests onder de loep genomen en werden de Be One Woodbumble en Cannondale F600 SL aan de tand gevoeld. In 2003 werd het WK in Lugano door een delegatie van Dirty Pages bezocht, gevolgd door de WK's van Les Gets en Livigno.


Wedstrijdteam

Om Dirty Pages ook bekender te maken in de wedstrijdwereld is er in 2005 in samenwerking met Kona het Kona – Dirty Pages mountainbiketeam opgericht. Binnen het team krijgen veelbelovende rijders de kans om zich nog verder te ontplooien. Twee vliegen in één klap dus. Inmiddels is het team volledig zelfstandig onder de naam Dirty Pages Racing. Dit alles met enkele fraaie highlights zoals de internationale deelname van Michael aan de Wereld Beker 4-Cross in Mont Saint Anne en Bromont te Canada, de diverse podiumplaatsen voor Mirre, Klara, Kiona en Bas en natuurlijk de selectie voor het WK Marathon van Mirre afgelopen augustus.

Dirty Pages 2.0

De meest zichtbare verandering was wel de complete vernieuwing van de website in 2007. De voorpagina heeft een meer portal-achtige indeling gekregen. Daarbij is ook de vormgeving en inhoud van de website drastisch aangepakt. Ook het nieuwe logo wat al enige tijd in gebruik was is toen opgenomen in het nieuwe ontwerp. Om een duidelijkere scheiding te creëren tussen uitgebreide tests en kortere productbeschrijvingen is de nieuwe rubriek spotlight geïntroduceerd. Ook is toen de weblog van het team volledig geïntegreerd in de website.


De specials van Dirty Pages van de afgelopen 10 jaar

Veranderend landschap

Het mountainbiken landschap zelf is in de afgelopen 10 jaar sterk veranderd, en dan hebben we het niet over de bomen in het bos! In de tijd dat Dirty Pages is begonnen is de mountainbikesport wel het meeste veranderd in het ongeveer 40 jaar bestaan. We gingen van dual slalom naar fourcross, volledig geveerde mountainbikes en schijfremmen zijn volledig geaccepteerd en er bestaat nu ook zoiets als singlespeeden met 29” wielen. We hebben veel nieuwe producten en technieken mogen verwelkomen, denk aan lichtgewicht carbon frames, platform demping, gearbox versnellingen en de traditionele derailleur is aangekomen bij 10 speed.

Het aantal vaste routes is van slechts enkele tientallen uitgegroeid tot dik over de honderd in Nederland. Bikeparks zijn nu overal in Europa te vinden en zelfs in Nederland ontstaan hier steeds meer mogelijkheden in, kijk alleen al naar het Bikepark in Groningen en de vele dirt banen.

Bedankt

Dirty Pages is van een hobby website een ontmoetingspunt geworden voor mountainbikers. De site is niet alleen een nuttige informatiebron maar ook de basis voor nieuwe contacten en vriendschappen. Iets waar we erg trots op zijn en waarvoor we het ook allemaal doen. Iedereen door de jaren heen bedankt voor de bijdrage aan het succes van Dirty Pages. Als dank willen we het 10 jarig bestaan de komende tijd met jullie vieren in de vorm van leuke acties en uitbreidingen op de website!

Geplaatst door:  Ruben   73 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact