Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Special NKSS 2009 - beslist geen toertocht!

 05-10-2009   20:42

Ook al waren Barrack en Michelle Obama op het laatste moment ingevlogen en stelde Premier Balkenende de Hedwige polder te Zeeland ter beschikking, was de uitslag eigenlijk onvermijdelijk; de dubbelsteden Braamt en Beek stelden in nauwe samenwerking met Natuurmonumenten hun bossen afgelopen zondag ter beschikking aan de organisatie van het Nederlands Kampioenschap SingleSpeed 2009.Braamt organiseerde een toertocht van 40 kilometer voor de deelnemers om warm te rijden en Natuurmonumenten gaf toestemming om de camping en een stuk van de MTB-route te mogen gebruiken. Organisator Jelle Tienstra had wederom alles uit de kast getrokken om dit NK mogelijk te maken.

Een stuk of 10 die-hards maakten er een heel weekend van, inclusief overnachting op de camping. De meeste deelnemers kwamen op 'speciale' singlespeed fietsen en de grote wielen waren in de meerderheid. De fietsenmaker uit Bilthoven (Rinus Spoor) had zelfs een gloed nieuwe fiets opgebouwd voor dit NKSS en presenteerde trots zijn nieuwe On-One met gepimpte remleidingen.

Weken voorafgaande aan het evenement werd er al druk gespeculeerd over te verrijden route en het daarvoor ideale verzet. Minstens zoveel discussie over de juiste combinatie van banden en ideale bandendruk. Hoewel menigeen het NKSS vooral zag als een 'leuk uitje' en als excuus maar al te graag het concept meer zag als een 'gezellig toertocht', bleek het fanatisme ongekend hoog, werd er zo waar grondig gediscussieerd over de te volgen trainingen en werd het gewoon een wedstrijd van formaat.Na de groepsfoto was het moment daar om onder leiding van de organisatie een verkenningsrondje over het parcours te rijden, met vooral aandacht voor de tweede bocht waar afgeweken werd van vaste route. Relatief veel vals plat met een paar kleine klimmen zorgden voor een onzeker gevoel; werd het “spinnen om te winnen” of “vlammen en rammen”? Na de traditionele -ditmaal met een klim verlengde- Le Mans start, dook het veld de eerste afdaling in. Aan het eind van de afdaling moesten we linksaf, maar dat bleek de eerste keer al te moeilijk voor sommigen. Gelukkig hadden we nog 6 rondjes om te oefenen.

Bij de heren was het snel een duet om de leiding. Ninko Doornbos en de Nederlands Kampioen van 2008, Nard Clabbers, reden de hele wedstrijd op kop en waren aan elkaar gewaagd. Nard reed een iets kleiner verzet waardoor hij in de laatste ronde op de eerste van de twee langere klimmen iets kon wegrijden van Ninko en behield zijn voorsprong tot op de meet. Nard had eigenlijk geen andere mogelijkheid dan te winnen. Immers, iemand die de wisseltrofee thuis laat liggen heeft maar twee keuzes: ophalen, of zorgen dat je hem nog een jaar mag houden. Blijkbaar was de reis naar huis te lang. Gelukkig had hij toch nog een gepaste, tijdelijke troffee (voor zichzelf) geregeld. Jeroen Kooij was het die de tactische strijd met Matthijs Gerrits als eerste mocht staken en maakte daarmee het podium achter Ninko compleet.

Bij de dames was de titel vacant. Mirre Stallen kan haar seizoen dit jaar op bijzondere wijze afsluiten. Twee nationale titelwedstrijden binnen 8 dagen. Na een rustige eerste ronde werd er versneld en de een na de andere naïeveling werd genadeloos uit het wiel gereden. Uiteindelijk werd ze dan ook, niet geheel onverwacht, eerste dame en zelfs zesde overall. Jolet den Heijer werd verdienstelijk tweede. De eerste slag is binnen voor Mirre!!Na de prijsuitreiking volgde nog een tombola met goodies, winkeldochters en sponsorpetten. Daarna snel verder met de borrel en veel te snel kwam er een eind aan een fantastisch NKSS weekend. Heerlijk weer, mooie locatie, goede organisatie en een faire wedstrijd in combinatie met een gemoedelijke sfeer maakten voor velen van dit NKSS een hoogtepunt van het seizoen!!

Tekst & foto's: Willem de Wilde

Geplaatst door:  DeKerfs   10 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact