Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Special EK Mountainbike Zoetermeer

 13-07-2009   21:38

Barre omstandigheden maakten afgelopen weekend de Europese Kampioenschappen rond het Zoetermeerse Snowworld tot een ware slijtageslag voor man en paard... euh, fiets! Waar het op zaterdag tijdens de U23 races voor mannen en vrouwen nog stralend zomerweer was, sloeg het weer in de nacht van zaterdag op zondag volldig om en regende het op zondag min of meer non-stop tot de prijsuitreiking 's middags. Alleen in de Alpen heb ik het weer in zo korte tijd zo snel om zien slaan. Daarom alleen al, was de de wedstrijd een Europees Kampioenschap waardig!

Open Zwitsers Kampioenschap?
Op zaterdag reden de U23 dames en heren. Bij de dames waren uit de lage landen alleen de Belgische Sanne Cant en de Nederlandsen Sanne van Paassen en Karen Brouwer vertegenwoordigd. De snelste dame kwam echter niet uit de lage landen maar uit Polen, Aleksandra Dawidowicz. De Sanne's en Karen eindigden respectievelijk op een 12e, 15e en 27e plaats. Lichtpuntje: Anne Terpstra werd op vrijdag bij de junior dames derde... let op haar als ze bij de elites gaat rijden!Bij de U23 heren was de lage landen afvaardiging wat groter. De ogen waren vanuit Nederland met name gericht op Irjan Luttenberg. Gewapend met een fully, was hij in ieder geval klaar voor het hobbelige parcours in Zoetermeer. Een val dwong hem echter uiteindelijk de race te staken, waardoor Marco Minnaard uiteindelijk de snelste Nederlander werd.
Opvallend bij deze U23 race was de dominantie van de Zwitsers. Het volledige podium was Zwitsers en met op plaats 6 en 9 nog 2 Zwitsers had dit land maar liefst 5 rijders in de top 10.Modderworstelen
Op zondag mochten de Elite dames als eerste van het 'vers beregende' parcours proeven. En ook in de modder schijnen Poolse dames hard te kunnen rijden. Ditmaal was Maja Wloszczowska de concurrentie te snel af en liet daarmee onder andere Irina Kalentieva (2e) en Sabine Spitz (3e) achter zich. Laura Turpijn was snelste Nederlandse met een 13e stek.De heren wedstrijd was vervolgens een machtsvertoon van de grote namen uit het World Cup circus. Met alleen Julien Absalon niet aan de start (die vond de voorbereiding op de World Cups in Canada belangrijker), was het wederom aan de Zwitsers om de koers te maken. Wereldkampioen Christoph Sauser draaide keurig zijn rondjes af, maar kon zich blijkbaar niet echt motiveren om hard te gaan. Vanaf de start was het de Italiaan Marco Fontana die het nodig vond om er hard aan te trekken. Toen zijn jus eenmaal opwas, nam de Zwitser Ralph Naef het stokje met plezier over om daarna vaker de cameramotor van de NOS te zien, dan zijn directe belagers. Met ruim anderhalve minuut voorsprong eindigde hij uiteindelijk voor zijn (Merida) teamgenoot Jose Antonio Hermida die op zijn beurt Sven Nijs achter zich hield. Beste Nederlander was Rudi van Houts, die liet zien ook zijn zinnen op een stoemp-rondje te kunnen zetten.Uitslagen:

Elite woman:
1 Maja Wloszczowska
2 Irina Kalentieva
3 Sabine Spitz

13 Laura Turpijn
24 Monique Zeldenrust
31 Nicoletta de Jager
33 Karin Groen
35 Arielle Boek-Van Meurs


Elite men
1 Ralph Naef
2 Jose Antonio Hermida
3 Sven Nijs

15 Rudi van Houts
19 Jelmer Pietersma
25 Gerben de Knegt
34 Thijs Al
59 Frank Schotman
66 Ramses Bekkenk
DNF Bas Peters

En de foto's die over zijn omdat het verhaal te kort is:

Nino Schurter, als je bril maar schoon is!


Oli Beckingsale, als je bril niet schoon is, kun je em altijd nog leesbril style opzetten.


Het parcours hing vol met waarschuwingen voor gevaarlijke kinderen... ofzo...


Irina Kalentieva kan na de finish nog lachen!


Arielle vol adrenaline na een valpartij...


Snelle vrouwen uit Oost-Europa: Maja Wloszczowska / Anna Szafraniec / Irina Kalentieva


Powersliding down the mountain


Irjan Luttenberg verbijt de pijn van een eerdere val, maar moet later toch opgeven.


Swiss-power: Lukas Kaufmann / Matthias Fluckiger


Op zaterdag werd tevens een Open licentie wedstrijd verreden. Liwald Doornbos liet zien wie de bondscoach volgend jaar zeker mee moet nemen!
Naast het EK cross-country was er tevens het EK Trial. Jammergenoeg waren beide disciplines alleen bezig met hun eigen ding.


Beste Nederlandse trialer, Rick Koekoek


Tekst en foto's: Coen de Jongh

Geplaatst door:  Steelboy   13 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact