Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Special Multivan Merida Biking Team 2009

 19-02-2009   09:02

Mallorca, het Spaanse eiland in de Middellandse Zee voor de kust van Spanje is vooral geliefd bij Duitsers en Engelsen. Logisch, want het milde klimaat zorgt gedurende de wintermaanden voor volop zonneschijn en veel aangenamer temperaturen dan in het thuisland. In de aanloop naar het wedstrijdseizoen is het eiland ook erg in trek bij wielrenners en mountainbikers die de lage temperaturen en sneeuwbuien thuis niet als een ideale motivatie zien om in vorm te raken voor het nieuwe seizoen. Nu hoef ik niet perse op scherp te staan in maart, maar toch klinkt het fietsen bij een strak blauwe lucht en aangename temperaturen in deze tijd van het seizoen erg aanlokkelijk. Als vervolgens een uitnodiging van fietsconstructeur Merida op de deurmat valt om op Mallorca langs te komen, hoeven we niet lang na te denken en stappen in de vlieger naar Mallorca.

Traditiegetrouw stelt Merida vroeg in het nieuwe jaar op Mallorca haar mountainbikewedstrijdteam en enkele highlights op materiaalgebied voor aan de internationale pers. Daarnaast kunnen er uitgebreid foto's gemaakt worden van het materiaal én de rijders. De presentatie van het Multivan Merida Racing Team was deze maal naast de bekende kleur groen ook virtueel oranje gekleurd met de officiële voorstelling van het nieuwste lid in de formatie: 'onze' Rudi van Houts.Specialisatie
Hoewel het team met het behalen van een bronzen en gouden medaille op de wereldkampioenschappen, twee overwinningen in de wereldbeker en een derde plaats in de teamranking bij de wereldbeker een redelijk succesvol seizoen 2008 had, zal het team zich voor 2009 meer toespitsen op een aantal duidelijk omlijnde doelen. Met dikke letters staan de Olympische Spelen van 2012 in Londen in de agenda genoteerd en met dat in het achterhoofd is het team meerjarige contracten met de rijders aangegaan. Voorheen reden de cross country rijders ook enkele marathons, maar om deze te winnen dient men zich daar specifiek op toe te leggen. Met name het Duitse continent, bestaande uit Moritz Milatz en de nieuwkomers Jochen Käss en Hannes Genze, zal het vizier het komende seizoen op marathons en meerdaagse evenementen als de Cape Epic, Transalp en Trans Germany richten. De Spaanse beroepsfietsclown José Antonio Hermida en Zwitser Ralf Näf zullen de kopmannen zijn voor het cross country werk, geschaduwd door de jonge talenten Robert Gehbauer uit Oostenrijk en 'onze' Rudi.

Voor teammanager Andreas Rottler is het specifiek scheiden van de cross country en marathonrijders de enige juiste manier om optimaal als team te kunnen scoren. Vooral de meerdaagse wedstrijden en marathons krijgen de jongste jaren veel aandacht omdat deze veel toegankelijker zijn voor de amateurrijders. Daarmee zijn dit soort evenementen voor sponsoren erg interessant en dus ook voor Merida een uitgelezen kans om hun producten aan het publiek te tonen. Rottler streeft er daarnaast ook naar om het komende seizoen absoluut als het beste team uit de strijd komen op de wereldbekers.Hoewel de programma's per rijder behoorlijk strak zijn afgestemd op de cross country of marathon disciplines, zal er toch door bijvoorbeeld Hermida en Näf ook worden deelgenomen aan de Cape Epic. Dat is tenminste als Näf, naar eigen zeggen, voldoende is hersteld van de vorige editie, waar Hermida een in zijn ogen onmenselijk hoog tempo aanhield van start tot finish...

De vaste waarden; Hermida, Näf en Dahle
De goedlachse Hermida is een graag geziene rijder die goed ligt bij zowel de internationale cross country rijders als de downhillers. En dat terwijl hij nogal eens het bier van deze laatst genoemde opdrinkt... Zijn rijstijl en prestaties zijn te kenmerken als zeer stabiel, iets wat hem persoonlijk wat achtervolgd. "The second is the first loser", aldus Hermida, die graag vaker één of twee trapjes hoger op het podium zou willen staan. Dit lijkt elk jaar moeilijker te worden. De jonge(-re) garde rijdt kort achter hem, heeft het grote licht aan en begint te bumperkleven. Aldus de Spanjaard.

Voor Ralf Näf begon het seizoen in 2008 erg woelig en hij kon door de grote hoeveelheid sterke Zwitsers die in aanmerking kwamen voor de Spelen zelf helaas niet mee doen in China. Nadat hij afgelopen September vader werd, bekijkt hij de toekomst met een andere blik en richt zijn pijlen uiteraard op het WK in Canberra dit jaar. Hij hoopt het komende seizoen van begin tot eind vooraan in de strijd mee te kunnen doen.

De teampresentatie moest het deze editie doen zonder een liveoptreden van de hoogzwangere Gunn-Rita Dahle Flesjå. In plaats daarvan was ze enkele minuten via een webcamverbinding toch aanwezig om haar plannen voor 2009 voor te stellen. De meervoudig wereldkampioene verwacht binnen een maand haar eerste zoontje. Hoewel ze dus binnenkort moeder wordt, traint ze nog steeds. Weliswaar niet op topniveau maar behoudend, om daarmee een goede rentree later dit seizoen te kunnen maken. Ze hoopt in April of Maart al weer terug op de fiets te zitten en vanaf die periode weer wat mee te kunnen doen bij enkele Noorse wedstrijden. Haar comeback bij de wereld bekers hoopt ze eind van de zomer te kunnen maken, gevolgd door deelname aan het wereldkampioenschap.Rudi van Houts
Met het stoppen van het Dolphin-Trek team was Rudi van Houts genoodzaakt een nieuw thuis te zoeken. Na enkele seizoenen onder de vleugels van Bart Brentjens te hebben gereden, heeft Van Houts nu een plek gevonden bij één van de meest succesvolle internationale mountainbike teams. Hoewel op Nederlandse bodem anderen nog steeds erg snel zijn, ligt er een mooie toekomst voor de Brabander in het verschiet op internationaal niveau. Tijdens het WK in Val di Sole afgelopen seizoen bewees hij op de zwaardere parcoursen misschien wel de meest talentvolle Nederlandse mountainbiker van het moment te zijn. Velen zien hem dan ook als de gedoodverfde opvolger van Bart Brentjens, al blijft Van Houts daar zelf relaxt onder. "Bart heeft veel gewonnen, ik heb nog zo'n 15 jaar om dát te evenaren.". Bij zijn nieuwe team vindt hij voldoende kennis en ervaring bij rijders als Dahle, Hermida en Näf om zich verder op te werken en met regelmaat mee te kunnen draaien in de internationale top.Het weekend stond voor de rijders in het teken van talloze interviews en nog veel meer fotoreportages. Uiteraard ging er veel aandacht uit naar nieuwkomer Van Houts waar zelfs twee filmploegen speciaal voor naar Mallorca waren afgereisd.

Omroep Brabant zond afgelopen maandag een interview met Van Houts op Mallorca uit. Later dit voorjaar zal hij ook verschijnen in een nieuw programma op één van de commerciële omroepen, gepresenteerd door Micheal Boogerd.

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto's: Jeroen van den Brand & Merida Europe

Geplaatst door:  DeKerfs   3 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact