Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Special Commençal; line-up 2009

 07-06-2008   17:56

Het afgelopen weekend was het skigebied Vallnord in Andorra het middelpunt van de wereld beker cross country, 4-cross en downhill. Niet alleen heeft Cedric Gracia in dit normaal met zonovergoten kleine staatje tussen Frankrijk en Spanje een leuk optrekje, het is eveneens de thuisbasis van Max Commençal, van waar uit hij de wereld voorziet van zijn creaties. Op uitnodiging van de Nederlandse importeur kregen we de mogelijkheid om daags na het wereld beker spektakel een blik te werpen op dat wat Commençal in petto heeft voor 2009. Wij pikten er het meest opvallende nieuws tussen uit en met de lak amper opgedroogd, mochten we zelfs met enkele van de nieuwe modellen op pad in het bikepark Vallnord om een eerste indruk te krijgen.

Skin; 'Commençal goes carbon'
Om maar met grootste en het voor De Lage Landen wellicht meest interessante nieuws te beginnen; Commençal, gekend om hun toch wel eigenzinnige kijk op hoe een mountainbike zou moeten zijn en niet als een kudde dier achter de grote meute en de laatste trends aanloopt... 'goes carbon'. Met het vervallen van de aluminium Flame komt er een vervanger uit het zwarte vezel materiaal, genaamd 'Skin', voor terug. De geometrie van de Flame is behouden en daarmee wordt ook de Skin gepositioneerd voor XC Marathon gebruik. Het frame is gemaakt volgens het tube-to-tube-methode, waarbij de los vervaardigde 12K carbon buizen aan elkaar worden gelamineerd. Volgens Commençal zou deze methode een betere en meer constante kwaliteit bij een laag gewicht garanderen ten opzichte van de monocoque carbon frames welke in één mal worden vervaardigd. Daarbij vergt het minder specifieke mallen en kan daarmee het kostenplaatje wat lager worden gehouden.

De Skin is in nauwe samenwerking met de framebouwer in eigen huis ontwikkeld. Dit zien we onder meer terug in details zoals de wishbone, welke een traditioneel kenmerk is bij Commençal. Het frame is eerder slank en subtiel dan oversized en met name de staande en liggende achtervorken zijn specifiek ontworpen om enige verticale flex mogelijk te maken en voldoende stijfheid te hebben in zijdelinkse richting voor een efficiënte krachtsoverbrenging van pedaal naar achterwiel. Het gewicht is met 1100 gram in een medium frame maat licht te noemen.Onder het motto 'omdat we er toch zijn', werd de Skin 1, voorzien van de nieuwe RockShox SID Race, SRAM X.O en Formula Oro remmen, aan de tand gevoeld op het cross country parcours van de afgelopen weekend gehouden wereld beker in het Bikepark Vallnord. Het lage gewicht en het direct reageren op stevige input op de pedalen vallen direct op bij de eerste klim. De Skin accelereert lekker en klimt met een zekere souplese die me doet denken aan een titanium frame. Ik bespeur een bijzondere combinatie van een gemoedelijk gevoel op middelmatige snelheden, met een direct, racey-karakter wanneer je stevig door wilt halen. De SID vork met 100 millimeter vork en de iet wat luiere stuurhoek geeft zekerheid in de afdaling, maar betekent ook dat je wat inlevert op de snellere bochtensecties op het vlakke. Ook al betreft het hier nog een pré-productie versie, eerste indrukken zijn belangrijk en de Skin toont zich als een racewaardige, lichte marathon XC fiets die menig hart kan en zal stelen. De productie versie zal nog voorzien worden van een stalen plaatje aan de liggende vork ter bescherming bij chainsuck en ook zal de onderbuis met een speciale laag extra bescherming tegen steenslag krijgen. De eerste kennismaking smaakt naar meer en we zullen in het najaar zeker langer op pad gaan met een productie versie van deze fiets.De Skin is leverbaar als complete fiets als de Skin 1 voor een prijs van €3.399 en de iet wat meer prijsbewuste Skin 2, welke voorzien is van een Rock Shox Reba SL en SRAM X.9 achterderailleur voor €2.499. Mocht je van opzichte kleuren houden; de Skin is in de VIP serie ook als los frame leverbaar voor €1.599, in de kleur 'Goedemorgen!!'-groen...Super 4; XC Marathon fully - Meta 5.5/6; de alleskunners
Min of meer als opvolger van de Meta 4, is de Super 4 verder afgeslankt en meer afgestemd op marathon gebruik. Door subtiele veranderingen door te voeren aan onder meer de buizen, is het voorframe maar liefst 300 gram lichter geworden. Het veerconcept is een geupdate versie van het Contact System en bestaat uit een compacte achtervork, welke in feite een single pivot heeft ter hoogte van het middelste tandwiel en 100 millimeter veerweg biedt. De Super 4 modellen worden voorzien van dempers die in nauwe samenwerking met Fox geoptimaliseerd zijn voor dit veer concept. Verdere verbeteringen vinden we bij de tuimelaar die achterbrug en demper met elkaar verbind. Deze is nu uit minder losse delen gemaakt zodat deze niet alleen stijver, maar ook lichter is. Bij zowel de Meta 5.5 als 6 is dit nieuwe ontwerp doorgevoerd. De Meta 5.5, met 140 millimeter veerweg, leent details van de iet wat meer downhill gerichte Meta 6. Beide frames zijn voorzien van een single pivot en een achterbrug in de vorm van een boomerang. Zowel de Meta 5.5 als de 6 krijgen modulaire dropouts mee welke het gebruik van een standaard 10 millimeter quick release achternaaf of een 12 millimeter steekas mogelijk maken. De balhoofdsbuis van de Meta 6 is daarnaast verstelbaar middels een uit te wisselen excentrische bus.

Ook met de nieuwe Super 4 werd een rondje gereden op het Vallnord World Cup parcours. Wat direct opvalt is dat de fiets speels aanvoelt en het frame nogal 'forgiving' is: je merkt dat de single pivot achterbrug geen superstijve constructie is, waardoor op lastige wortel- en rotsstukken de fiets zich min of meer tussen de obstakels heen plooit en je kunt blijven rijden. Bij acceleren of aanzetten viel de achterbrug constructie echter niet zodanig op, dus voldoende stijf is ie op zich wel. Het 'speelse' gevoel vertaald zich bij het naar beneden rijden in een zenuwachtig karakter, wat overigens ook deels te wijten was aan de gemonteerde Maxxis Larsen banden. Deze waren niet bepaald de ideale keuze voor dit rondje. De veerconstructie oogt en voelt als die van een rasechte downhill fiets, waardoor je gevoelsmatig de fiets overal doorheen of overheen duwt. De Super 4 lijkt in zijn afgeslankte vorm zeer goed te passen in de XC marathon categorie waar hij in wordt gepositioneerd. Hij combineert een racewaardig gewicht en -karakter met een veerconcept dat vertrouwen geeft tot een alleskunner op de lange afstand. De door ons bereden Super 4 is het topmodel uit de serie en kost €2.999. Als los frame is hij verkrijgbaar voor €949.Supreme, Supreme DH en Furious
Nieuw voor 2009 zijn de Supreme met 160 millimeter veerweg en de Supreme DH met 200 millimeter veerweg. De Supreme DH is de rasechte downhill racer gericht op maximale prestaties en wedstrijdgebruik en de Supreme is de kleinere broer geschikt voor het rijden in bikeparken. Beide Supreme modellen beschikken over het Contact System veersysteem en hebben uitwisselbare dropouts voor zowel 10 als 12 millimeter achternaven. De VIP Supreme wordt eveneens geleverd met een set dropouts voorzien van RockShox's Maxle quick release as. Via losse excentrische bussen in de balhoofdsbuis is de stuurhoek te veranderen tussen 66 en 68 graden. De Supreme serie begint met een versie met 24" wielen met een prijs van €2.149 en loopt op tot de Supreme DH Team €5.999 op zijn prijskaartje. Zowel de Supreme als de Supreme DH zijn als los frame verkrijgbaar voor respectievelijk €1.399 en €1.699.

De Furious is het geestenkindje van Cedric Gracia. Het hoofdmotto van deze fiets is 'fun' en voelt zich het beste thuis op een uitdagend freeride of downhill parcours. Voor 2009 is dit frame omgedoopt tot de Furious CG, met daarnaast een kleinere broer in de vorm van de Furious. Deze zal in plaats van de 150 millimeter achternaaf van de Furious CG een standaard 135 millimeter achternaaf hebben en een meer standaard 68 millimeter bracketpot, om daarmee meer gebruik te kunnen maken van standaard componenten en daardoor wat meer geschikt wordt voor een krapper budget. Een complete Furious heb je vanaf €2.599 en de CG versie is er voor €3.149. Als los frame is hij leverbaar voor €1.349.
Opvallend en toch subtiel
Zoals gezegd, is wat ons betreft het grootste nieuws de komst van de Skin modellen. Hiermee geeft Commençal toch een duidelijk statement dat zij bepaalde trends wél zien zitten... maar dan wel op hun eigen manier. De Skin lijkt in geen opzichte op welk ander carbon frame op de markt en is er daarmee beslist geen in de 'dertien-in-een-dozijn'-categorie. De aluminium Supernormal blijft in het programma en krijgt een subtiele make-over op visueel vlak. De geometrie van de Normal en Combi (S) is licht gewijzigd, om meer toegankelijk te maken voor de beginnende biker. Hét ontbrekende frame tijdens de perspresentatie was de in het najaar gepresenteerde titanium Flame. Deze zal voor 2009 nog steeds leverbaar zijn voor een frame-prijs van €2.149, echter alleen op speciaal verzoek te leveren. De hele line-up oogt volwassen en geschikt voor een breed publiek, met aandacht voor detail. Een detail waar we echter vraagtekens bij zetten, is het geïntegreerde balhoofd bij de Skin en de aluminium frames. Hierbij liggen de lagers rechtstreeks in het frame en lijkt er weinig afdichting aanwezig te zijn. We zijn benieuwd hoe dat zich zal houden in de Hollandse winter....Tekst: Jeroen van den Brand
Foto's: Coen de Jongh

Met dank aan: Amazing Wheels en Commençal

Geplaatst door:  DeKerfs   3 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact