Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Special Test: Cannondale Rize 4

 06-04-2008   20:37

Nieuwe fietsen worden meestal gepresenteerd op de grote fietsbeurzen, zoals de Eurobike en de Interbike. Cannondale houdt zich daar nooit zo aan en introduceerde een maand geleden haast uit het niets twee nieuwe modellen: de Moto, een freerider met 160 mm veerweg en de Rize, met 130 mm als lichte all-mountainbike gepositioneerd. Dirty Pages wilde het fijne ervan weten en wist de hand te leggen op een van de eerste Rize -in dit geval de Rize 4- modellen in Nederland voor een uitgebreide testrit.

Design
Hoe vreemd het ook mag klinken, het eerste wat mij opvalt aan de fiets is niet de carbonnen staande achtervork of de nieuwe linkage, maar de kleurstelling! Op een of andere manier slagen ze er bij Cannondale iedere keer weer in om met een vernieuwende kleurstelling te komen, die er meer dan goed uitziet. Ook in de details is niets aan het toeval overgelaten; de witte FSA stuurpen en zadelpen kleuren samen met de witte Fox Float RL ontzettend goed bij de fiets. Tel daarbij het wit-groene Fizik Gobi zadel en de witte Avid Juicy 5 remmen en het plaatje is compleet.
De Fox Float voorvork is daarbij een opvallende keuze; niet langer houdt Cannondale vast aan hun voorvorken van eigen makelij, zoals een Lefty, maar worden ook andere vorken gebruikt.Afmontage
Opvallend is dat op deze fiets Schwalbe Nobby Nic banden gemonteerd zijn. Na jarenlang Maxxis standaard gespecificeerd te hebben, valt deze Europese keuze extra op. De banden lopen echter zoals je van Schwalbe mag verwachten licht en hebben ontzettend veel grip. De XT achterderailleur en cranks worden vergezeld van LX shifters. Deze shifters hebben in tegenstelling tot het grotere broertje XT veel minder gevoel in de schakelaar, zodat je even moet wennen en bijna op gevoel moet schakelen in plaats van op een duidelijk klik en dat is toch jammer.

Fietsgevoel
De Fox Float in combinatie met de RP2 achterdemper is een schot in de roos. Deze combinatie laat, mits correct afgesteld, de fiets ontzettend plush aanvoelen, zonder dat de fiets er traag door wordt! De fiets is daardoor een ideale toerbike, waarop je minder snel vermoeid raakt, doordat de Rize een hele boel gladstrijkt, maar waarop je tevens behoorlijk door kunt rijden door het lichte gewicht en de racy zithouding.
De voor- en achtervering zijn ook gemakkelijk in te stellen, zodanig dat de balans tussen de voor- en achterkant van de fiets het gewenste veergedrag vertoont. De achtervering slikt oneffenheden merkbaar beter dan voorgaande modellen. Dit is naar alle waarschijnlijkheid te danken aan de toegevoegde linkage, die de fiets een soortgelijk veergedrag geeft als zijn (veel) grotere broer de Judge.

De zit op deze Cannondale Rize (wij reden met maat Large) is vrij gestrekt. Dit benadrukt het sportieve karakter van de fiets en komt de stabiliteit ten goede. De achterbrug werkt dit effect echter tegen, want ondanks dat de extra link toegevoegd is voor zowel een betere shock-aansturing als het verhogen van de zijdelingse stijfheid, voelt de achterbrug nog wel wat flexibel aan. Bij aanzetten heb je er weinig last van, maar met name op langzame, technische passages, wil de fiets nog wel eens wringen, zodat je moeilijk je balans kunt vinden. Ten opzichte van de Prophet echter, voelt de fiets beduidend stijver aan.Een typische Cannondale
De Rize is weer een typische Cannondale; door de unieke en aantrekkelijke kleurstelling, ziet de fiets er gewoon erg goed uit. Het veersysteem doet zijn werk meer dan naar behoren en met de wat langere zit, kun je op deze fiets tenminste ook fatsoenlijk doorrijden. Voor de 2699 euro die deze fiets gaat kosten, koop je naar ons idee heel veel fietsplezier en een sjieke fiets! De enige reden om deze fiets niet te kopen is, dat Cannondale voor 2009 waarschijnlijk een nog mooier kleurtje bedacht heeft, waardoor deze versie alweer over de houdbaarheidsdatum is…


Tekst en foto’s: Coen de Jongh

www.cannondale.com

Geplaatst door:  Steelboy   3 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact