Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Special Bike Motion Benelux 2007

 22-10-2007   20:42

Het zit er weer op, de jaarlijkse fietsbeurs in de Jaarbeurs Hallen in Utrecht. Met een drukke start op vrijdagmiddag 19 oktober, werd de toon gezet voor een wederom succesvolle editie van dit al maar groter wordende jaarlijkse evenement. Met de meeste nieuwtjes hebben we al ruim kennis kunnen maken op de EuroBike en de nodige websites hebben ook al veelvuldig de nieuwigheden uitgelicht. Weinig écht 'hot nieuws' op de Motion dus, maar voor velen toch de kans om voor het eerst met eigen ogen de nieuwigheden voor 2008 te aanschouwen of gewoon een mooie kans om vrienden en kennissen uit de fietswereld weer eens te treffen.

Zowel de Nederlandse als de Belgische fietsmarkt blijft conservatief; ondanks de toch wel groeiende vraag naar onderdelen voor de 29 duims wielmaat, blijft de markt opvallend terughoudend. Slechts een enkele 29" fiets te bespuren en weinig importeurs die 29" specifieke onderdelen prominent uit stalden. Bij Trek kwamen we echter een singlespeed en een geared versie van de 69er tegen en presenteerde Snel Tweewielers de in eigen huis ontwikkelde mountainbike voor 'de grotere fietsers', voorzien van de grotere wielmaat.

Even zo opvallend afwezig de meer extremere fietsen. Ondanks de nodige 'extreme' DVD films die op talloze stands te zien waren, waren het voornamelijk de meer traditionele en meer toegankelijke cross country fietsen en onderdelen die er te zien waren. De markt voor de extremere takken van onze sport is net als bij de singlespeed en 29er fietsen verhoudingsgewijs gewoonweg te klein om er een overdaad op een beurs als de Bike Motion van uit te stallen.

Na de in de 2 jaren hiervoor eerder gepresenteerde prototypes is met als hoogtepunt de Marathon, de volledige line-up mountainbikes van Santos compleet vernieuwd. Met de tot het zadel doorgetrokken zitbuis uit carbon was op de stand van Santos dit dé blikvanger. Verkrijgbaar in drie verschillende versies, al dan niet geschikt voor een Rohloff naaf en FirmTech remmen van Magura, is dit misschien wel hét meest opvallende nieuws van Nederlandse bodem!

Wat op de EuroBike al opviel, valt ons op de Bike Motion ook op; er zijn steeds meer aanbieders van complete wielsets. Zo vertegenwoordigd Point Bike Benelux sinds kort het brede programma A-Class wielen en maakten we kennis met onder andere de uit Italië afkomstige Zefiro wielsets voorzien van carbon velgen, waarbij enkele velgmodellen uit het schap van Zipp komen. Het van origine Zwitserse Edco is inmiddels in handen van twee ambiteuze Nederlanders en zullen zich ook toe gaan spitsen op veelal specialistische wielsets, waarbij de productie van de naven in zwitserland gehandhaaft zal worden.

Ondanks de misschien wat conservatieve markt in Nederland en België doen de kleinere Duitse merken als Canyon, Ghost en Focus het verrassend goed. De brede programma's, gecombineerd met no-nonsense afmontages tegen scherpe prijzen lijkt goed in het straatje van de gemiddelde biker te passen. Toch zien we ook, zij het wat verscholen in een hoek, een merk als Litespeed vertegenwoordigd op de Bike Motion. Bij SRAM was de grote afwezige de nieuwe SID, ondanks dat de eerste leveringen voor februari gepland zouden staan, schitterde hét nieuwtje voor 2008 van afwezigheid.

Een selectie uit dat wat ons tóch opviel:Santos Marathon; definitief in productie in drie verschillende versies: disc-only, Firmtech-only en Firmtech-eccenter voor gebruik van Rohloff naaf
Zwitserse precieze met een nederlands tintje: Edco naven en complete wielsets
The Cleg, een fraai staaltje CNC werk bij deze duitse schijfremset. In de Benelux nu leverbaar via Benelux-Bikes
Cannondale bracht de Righty mee; een bijzonder studieproject, niet alleen functional-art en weldegelijk rijdbaar
Kleurenkeuze bij CaneCreek headsets, ook mogelijk bij de 'zichtbare' delen van de geïntegreerde versies
Niet alleen op Dirty Pages, maar ook de Bike Motion; overmaatse experimentele frames
Endorfin; Handmade Bikes from Germany
A-Class: een breed programma kant-en-klare wielsets
Op de stand van Hope troffen we zowaar een exclusieve Amerikaan: een Indepentent Fabrications Deluxe
Wat nou 'verborgen' King balhoofd? Misschien wel het mooiste detail op de beurs bij de nieuwe Santos Marathon!

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto's: Coen de Jongh

Geplaatst door:  DeKerfs   8 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact