Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Special EuroBike 2007: SID 2008!

 31-08-2007   08:07

Deels onverwacht werd de nieuwe RockShox SID op de eerste dag van de EuroBike 2007 officieel aan de pers voorgesteld. Na de eerste introductie van de SID 10 jaar geleden wilt RockShox met de nieuwe SID de vooroordelen die er over de vorige versies deels terecht en deels onterecht waren, voor goed laten verdwijnen. Het gepresenteerde model was uiteraard in de vertrouwde SID-blauwe kleur, maar er zullen ook andere kleuren voor de de overige modellen in de SID line up gebruikt gaan worden.

Met een geheel nieuw ontworpen onderpoot en het vergroten van de binnenpoten naar 32 millimeter is een torsiestijfheid behaald dat op een hoger niveau ligt dan de Reba World Cup van het voorbije jaar, bij ruim 100 gram minder gewicht dan deze zelfde vork. Opvallend is echter dat de nieuwe SID geen carbon kroon heeft, in tegenstelling tot deze Reba WC en zoals we die zagen bij de voorgaande SID generatie. De magnesium onderpoten zijn bij de lagerbussen extra verstevigd middels 'Power Bulges', verdikkingen die bij de het topmodel SID World Cup zelfs uit carbon zijn vervaardigd. De binnenpoten zijn enkele centimeters korter en alle interne delen zijn daarom ook korter uitgevoerd. Dit heeft een gunstig effect op het verlagen van het gewicht. Bijkomend voordeel is dat de demper korter kan worden uitgevoerd, zodat er minder olie gebruikt hoeft te worden. Minder olie = minder gewicht. Bovendien zijn alle interne delen verder naar boven geplaatst in de vork. De onderpoten zijn daarom nu hol aan de onderzijde om eveneens in de afslankkeur mee te kunnen doen.Is de nieuwe SID enkel stijver dan de voorgaande versies? Nee, op dempingsgebied is er het nodige geupdate. En ook het beoogde toepassingsgebied is niet alleen meer 'race-only'. RockShox benadrukt tijdens de presentatie dat de vork door met name het verbeterde chassis en de uitgebreide instelbaarheid de vork inzetbaar maken voor een veel breder gebied.

De nieuwe SID krijgt beproefde techniek van onder andere de Reba's mee. De demping geschied middels een aangepaste Motion Control, welke in de nieuwe SID korter van bouw is. Om bij deze korte bouw toch de juiste veerkarakteristiek te krijgen, is deze nu uitgevoerd uit een kunstig vervaardigd stuk titanium buis.

Door het intern scheiden van de low en high speed compressie en rebound demping, is de vork veel fijner te tunen. RockShox wil met de SID een breder publiek bereiken en alle veranderingen onderstrepen dit streven. Zoals Greg Herbold tijdens de presentatie zei; 'not only for racing, but is also capable of some serious gnarly trail riding!'

De nieuwe SID is leverbaar vanaf februari 2008 en zal er in drie verschillende versies zijn, naar keuze met 80 of 100 millimeter veerweg:

SID Race; 1450 gram, Dual Air, Motion Control
SID Team; 1450 gram, Dual Air, Black Box Motion Control
SID World Cup; 1440 gram, Dual Air, Black Box Motion Control en carbon 'Power Bulges'

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto's: Coen de Jongh

Geplaatst door:  DeKerfs   15 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact