Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Special World Cup #1: Stofhappen in Houffalize

 23-04-2007   20:23

Stofhappen; dát was het. Voor zowel rijders als toeschouwers maakte het mooie weer van de voorbije weken het parcours van de eerste cross country wereldbeker wedstrijd van het seizoen in het Belgische Houffalize tot een extra uitdaging. En alsof de droge, stoffige omstandigheden nog niet uitdagend genoeg waren, hadden de parcoursbouwers er ten opzichte van voorgaande jaren nog een schepje boven opgedaan. De door velen gevreesde en roemruchte afdaling in ‘de tuin’ lag er weliswaar goed berijdbaar bij, maar verderop op het parcours stond de deelnemers een nog grotere uitdaging te wachten in de vorm van een nóg steilere, langere en meer technische afdaling. De droge ondergrond maakte hem nog eens extra lastig doordat de stofwolken elk zicht op de ondergrond ontnamen.

Elite dames; Chinezen verrassen!
Bij de elite dames waren alle ogen uiteraard gericht op de Noorse Gunn-Rita Dahle Flesjaa. Direct bij de lange startklim werd echter duidelijk dat ze het zeker niet makkelijk zou krijgen. De groep van 128 rijdsters werd snel uiteen getrokken door onder andere Dahle, Fullana en Spitz, vergezeld van een drietal relatief ongekende Chinese rijdsters. Fullana nam het heft in handen, gevolgd door Dahle, de Chinese Chengyuan en Premont op korte afstand. De volgende twee rondes was het stuivertje wisselen tussen Dahle en Fullana. Chengyuan volgde op luttele seconden. Sabine Spitz en Premont gevolgd door twee andere Chinese rijdsters Wang en Liu, zagen de voorsprong van de koplopers alleen maar oplopen. Tot de laatste ronde bleven de onderlinge verschillen erg klein en was er niemand die er écht met kop en schouders boven uit stak. Er ontwikkelde zich een ongekende thriller van formaat, zoals we die zelden gezien hebben bij de elite dames.Fullana plooide in de laatste ronde en Dahle en Chengyuan moesten het onderling uit vechten. In de laatste afdaling richting de finish nam Dahle een kleine voorsprong, maar de nog maar 21 jarige Chinese kwam terug en wist Dahle in de eindsprint te kloppen. Fullana komt uiteindelijk met 15 seconde achterstand binnen als derde. Eerste Nederlandse was Elsbeth van Rooij-Vink op een 11de plaats en een knappe 18de plaats voor Arielle van Meurs.

Uitslag:
1 Ren Chengyuan (Chn)
2 Gunn-Rita Dahle Flesjaa (Nor)
3 Margarita Fullana (Esp)
4 Sabine Spitz (Ger)
5 Jingjing Wang (Chn)
6 Marie-Helene Premont (Can)
7 Ying Liu (Chn)
8 Georgia Gould (USA)
9 Katerina Nash (Cze)
10 Ivonne Kraft (Ger)Elite heren
Maar liefst 245 deelnemers stonden er aan de start bij de elite heren. Het was speculeren wie de échte favoriet zou zijn. Julien Absalon schittert al seizoenen lang door zijn constante ritme. Roel Paulissen en de herrezen Filip Meirhaeghe reden een thuiswedstrijd en zouden een goede kans kunnen maken. Het was dan ook Paulissen die de eerste helft van de eerste ronde aan de leiding ging. Een lekke band ontnam hem echter deze koppositie. Op dat moment waren het de Spanjaard José Hermida, Julien Absalon en de snelle Zweed Kessiakoff die zich wisten los te maken van de rest van het veld.

In de tweede ronde lag Hermida ruim 30 seconde voor op Absalon. Kessiakoff zag de achterstand oplopen tot 50 seconde. Italiaans kampioen Zoli en de Zwitserse wereldkampioen bij de beloften Schurter volgden gestaag. Paulissen kwam sterk terug opzetten maar werd voorbij gestreefd door Christoph Sauser, die op indrukwekkende wijze vanaf een 18de plaats, eveneens als gevolg van een lekke band, een inhaalrace was begonnen.Aan het einde van de derde ronde lag Hermida ruim 45 seconde voor op Absalon. Halverwege de volgende was er van dit gat niets over. Een vast slaande ketting bij Hermida maakte dat de twee weer bij elkaar zouden komen. Hermida liet het er niet bij zitten en bleef de forsing voeren. In een afdaling kwam Hermida in aanraking met de motor die voor het veld uit reed, zijn fiets kwam onder de motor terecht en even leek het erop dat het einde verhaal was voor Hermida. Het publiek hielp Hermida terug op de fiets en hij kon de weg vervolgen. Weer kwamen de twee samen en zag Hermida dat Absalon moeite had met de afdalingen. De Spanjaard viel nogmaals aan en wist een kleine voorsprong te creëren in de vierde ronde. Deze voorsprong bleek genoeg te zijn voor de overwinning, Absalon bleef steken op de tweede plaats.Sauser behield zijn derde plaats, gevolgd door Paulissen en Kessiakoff. Bart Brentjes werd door technische problemen terug geslagen naar een plaats ver in het achterveld, maar wist in de laatste ronde een indrukwekkend aantal van ruim 25 renners op te rapen. De eerste wedstrijd op top wereld niveau voor Filip Meirhaeghe bracht wellicht niet wat zijn fans gehoopt hadden, maar met een toch redelijk nette 14de plaats een verdienstelijke come-back. Eerste Nederlander werd Bas Peters op een 26ste plaats, met Rudi van Houts als tweede op een 45ste positie.Uitslag:
1 José Antonio Hermida Ramos (Esp)
2 Julien Absalon (Fra)
3 Christoph Sauser (Sui)
4 Roel Paulissen (Bel)
5 Fredrik Kessiakoff (Swe)
6 Nino Schurter (Sui)
7 Jakob Fuglsang (Den)
8 Kashi Leuchs (NZl)
9 Jader Zoli (Ita)
10 Inaki Lejarreta Errasti (Esp)

Geplaatst door:  DeKerfs   25 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact