Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Special Test: Cube LTD Team

 11-07-2006   19:45

Vroeger kocht je een mountainbike vanaf 1000 gulden. Volledig Shimano afgemonteerd en met een butted stalen frame. Vijftien jaar later lijkt het alsof door die jaren inflatie en de invoering van de euro er haast geen fatsoenlijke fiets meer te krijgen is onder 2000 euro. Mis...! Vergeten wordt daarbij vaak dat de komst van vering en schijfremmen een aanzienlijke vooruitgang zijn voor de mountainbike ten opzichte van vijftien jaar geleden. Deze zaken kosten uiteraard meer dan een stalen vork of cantilever remmen. Betekent dat echter dat je voor weinig geld tegenwoordig geen fatsoenlijke mountainbike meer kunt kopen?

Budget bike?
Dirty Pages ging de confrontatie aan en ging met een Cube LTD Team op pad. Een fiets van 1049,- euro met alles erop en eraan. Hayes HFX schijfremmen, Rock Shox Tora voorvork met Motion Control, een combinatie van Shimano Deore XT en Deore, Schwalbe Racing Ralph en Nobby Nic banden en FSA stuur, stuurpen en zadelpen. Het frame is matzwart met polished details in relief. Hetzelfde model is eveneens in Limoengroen verkrijgbaar.
Zou het fietsplezier met deze 'budget bike' minder zijn dan met de dure karretjes die we inmiddels gewend zijn en hoe budget is zo'n instap afmontage eigenlijk?The Ride
Alle onderdelen kunnen een fiets nog zo goed doen ogen, pas als je echt met een fiets gaat rijden, merk je wat er wel en niet goed aan is. In het 'walhalla van Cube fietsen', de vaste route op de Amerongse berg, hebben we de Cube uitgelaten. In eerste instantie merk je nog dat de fiets wat zwaarder is dan een doorsnee cross-country fiets. Uiteraard is dit appels met peren vergelijken, want alle fietsen uit deze prijs categorie zullen rond het gewicht van de Cube zijn. Volgens de Cube website bedraagt het gewicht van deze fiets 12,3 kg. Als je eenmaal gewend bent aan de fiets vallen een aantal zaken gevoelsmatig op:
- De achterbrug lijkt kort - nameten leert dat deze inderdaad 5 millimeter korter is dan de gebruikelijke 425 mm voor hardtails. Het verschil merk je aan het net even wat makkelijker op het achterwiel kunnen trekken van de fiets, waardoor de fiets moto-style op zijn achterwiel door moeilijke secties heen getrokken kan worden. Daarentegen heb je wel last van een springerig gedrag van de achterkant tijdens korte klimmen met boomwortels of andere ongelijkmatigheden. Je hebt hierbij het gevoel dat de fiets bij ieder obstakel van de grond af gekatapulteerd wordt. Dit komt niet ten goede aan de tractie noch aan het comfort.
- De korte achterbrug gecombineerd met de redelijke korte bouw van het frame versterken het springerige gedrag. Dezelfde korte bouw maakt de fiets ook enigzins onrustig in langzame technische passages. Op snelheid heeft de fiets nergens last van, behalve dat het stuurgedrag iets minder direct zou mogen. Waar je heen stuurt gaat de fiets namelijk direct heen. Hierdoor is de fiets vrij makkelijk in een bocht van lijn te veranderen.
- De fiets is voorzien van een riser-bar, maar eerlijk gezegd zien wij het nut er niet van in: het stuur is niet veel breder dan een plat stuurtje en ook niet minder gebogen. De riser verhoogt daardoor alleen de handpositie, wat evengoed met een extra spacer onder de stuurpen opgelost kan worden.
- De Rock Shox Tora voorvork was eigenlijk de verrassing van de testfiets. Met de verwachting dat de Tora aan zou voelen als een oude Rock Shox Judy TT werd het bos ingereden, maar zelfs op on-Nederlandse rondjes als in Groesbeek gaf de vork geen krimp. Wat je de Cube ook onder zijn wielen gooide, de vork slikte het allemaal en slechts in de details kun je het verschil merken met de grote broer van de Tora, de Rock Shox Reba.
De fiets is redelijk allround, waardoor je met upgrades ook nog jaren vooruit kunt. Met een wat lichtere afmontage is deze fiets dan ook prima inzetbaar als wedstrijdfiets. Dat neemt echter niet weg dat de afmontage van de Cube te wensen over laat. Integendeel! Niet een keer hebben we gemopperd over de afmontage. het schakelen verliep vlekkeloos, de remmen zijn een van de betere die je kunt treffen en zoals gezegd, de Rock Shox Tora voorvork is ons enorm meegevallen!Conclusie
Voor fietsers die een goede mountainbike willen hebben, is dit een echte no-brainer: voor de 1049,- euro die deze Cube kost, koop je ontzettend veel fietsplezier! Er zit geen enkel onderdeel op de fiets, wat niet goed genoeg zou zijn om echt mee te mountainbiken. Met de Hayes schijfremmen is de fiets uitgerust voor het echte mountainbike werk, de Rock Shox Tora heeft zich in de test kranig geweerd en zal menigeen verrassen en met de rest van de onderdelen (Deore, XT, FSA) is gewoonweg niets mis.
Als iedereen voor een value for money fiets zou kiezen, dan zou iedereen op deze Cube rondrijden!


Met dank aan: One Way Bike

Foto's en tekst: Coen de Jongh

Geplaatst door:  Steelboy   32 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact