Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Special XTR 2007 - Terug van de tekenplank

 31-03-2006   23:14

Zoals altijd is de topgroep van Shimano het huzarenstukje met de meest innoverende technologie en wordt vaak gezien als de maatstaaf voor de concurrentie. Met een sterke opkomst van SRAM in de afgelopen jaren was het voor de Japanse firma dan ook zeker niet zo eenvoudig om de koploper te blijven. De steeds feller wordende concurrentiestrijd heeft er dan ook toe geleid dat voor 2007 een geheel nieuwe XTR groep gepresenteerd zal worden. De groep zal de type aanduiding M970 mee gaan krijgen en zal op vele punten gewijzigd zijn ten opzichte van de voorloper.


Dual Control, versie 2

De Dual Control grepen die sinds 2003 op de markt zijn, hebben vanaf dag één minstens zoveel tegenstanders als voorstanders gehad. De gecombineerde rem- en schakelgrepen gaven duidelijk blijk van de visie die Shimano voor ogen had voor de toekomst. De iet wat tegenvallende respons vanuit de markt heeft er echter voor gezorgd dat Shimano terug naar het tekenplank is gegaan en op een blanco stuk papier de nieuwe grepen heeft ontwikkeld. De grootste veranderingen voor de 2007 groep vinden we dan ook in de werking en uitvoering van de shifters. Bij het gebruik van een standaard achterderailleur (low-normal) kom je bij de eerste versies van de Dual Control grepen naar een kleiner tandwiel schakelen door de remhendel omhoog te drukken, of de tweede (extra) hendel onder aan de shifter weg te drukken. Hiermee kon je één versnelling per keer schakelen. Met de nieuwe Dual Control grepen is het nu echter mogelijk twee versnellingen achter elkaar te schakelen tijdens één beweging. De hendel heeft dus feitelijk ‘twee trappen’ gekregen. Shimano noemt dit ‘Multi-release’.Bij de Dual Control grepen die in combinatie met de hydraulische schijfremmen gebruikt worden zien we dat het oliereservoir een nieuwe plek heeft gevonden min of meer onder het stuur. De leiding komt er nu onder een kleine voorwaartse hoek uit, waardoor betere kabellopen te verwezenlijken zijn ten opzichte van de voorgaande editie remgrepen. De remgreep bedient een remcilinder die haaks op de hendel staat en de draaibeweging voor het schakelen gebeurd langs de as van diezelfde remcilinder. De hele hendel oogt een stuk strakker dan de voorgaande versie en het schakelmechaniek bevindt zich nu op een vaste positie op het stuur. De vorige Dual Control shifters waren meer kwetsbaar, omdat het schakelmechaniek aan de voorzijde van de remgreep was gemonteerd, welke tijdens de rembeweging met de remhendel mee bewogen.

Rapid Fire Plus

Voor wie de nieuwe Dual Control grepen nog steeds niet overtuigend vindt heeft Shimano, anders dan bij de voorgaande XTR groep, voor 2007 ook een losse remhendel en een losse shiftermodule in het programma opgenomen. Shimano heeft de geduchte concurrent uit Chicago goed bekeken bij het maken van de losse Rapid Fire Plus shifters. Niet alleen zien we een opengewerkte klemband, maar net als bij de X.O Trigger shifters is het schakelmechanisme zijdelinks verschuifbaar.Net zoals bij de nieuwe XT voor 2007, zal de nieuwe losse XTR shifter module voorzien worden van een gewijzigde bediening die het mogelijk maakt om hendel die voorheen enkel door de wijsvinger te bedienen was, nu ook met de duim in een opwaartse richting bedienbaar te maken. Net zoals bij de Dual Control grepen zullen ook deze shifters uitgevoerd worden met de dubbele ‘klik’, de Multi-release. Met deze veelzijdige functionaliteit hoopt Shimano een grote slag te slaan om de aan SRAM verloren klanten weer voor zich terug te winnen.

Bij zowel de Rapid Fire Plus en de Dual Control grepen zullen de ‘klikjes’ meer resoluut zijn en wordt de kabel direct los gelaten bij het indrukken van de hendel.Voorheen gebeurde dit pas nadat de hendel werd losgelaten. Hierdoor zal het geheel directer aanvoelen en in werking min of meer lijken op dat wat we ook vinden bij de X.O Trigger shifters van SRAM.


Derailleurs

De ‘X’ lijkt hét thema te zijn in de nieuwe groep. Het meest in het oog springende aan de geheel vernieuwde achterderailleur is dan ook de in een x-vorm opengewerkte structuur voor de parallel platen. De nieuwe XT en LX derailleurs gaven al eerder blijk van de nieuwe trend bij Shimano, maar bij de nieuwe XTR achterderailleur heeft men alles uit de kast gehaald om niet alleen optisch een groot verschil te maken, maar vooral ook de grammenjagers onder ons te plezieren. Het gewichtsverschil zou aanzienlijk zijn.Bij de voorderailleur zien we eveneens de ‘X’ terugkomen en is de klemband dunner gemaakt om gewicht te besparen. Op het gebied van de functionaliteit lijken zowel de voor- en achterderailleur niet verandert te zijn, zelfs de kabelloop op de achterderailleur is ongewijzigd. Om de keus aan de klant te laten zal de achterderailleur in een standaard en een RapidRise uitvoering beschikbaar zijn.


Schijfremmen

Op het gebied van de schijfremmen valt in eerste instantie de nieuw gevormde schijf op. We zien een gewijzigde aluminium rotor met een duidelijk ander design dan de voorgaande versie. Leverbaar in 4 verschillende diameters; 160, 180 en 203mm voor zowel voor als achter en een 140mm schijf voor gebruik achteraan bij cross country doeleinden. De remklauw lijkt vrijwel ongewijzigd, maar op technisch vlak kunnen we melden dat de olie capaciteit iets vergroot is, om zo ‘faden’ door oververhitting tegen te gaan. Door het leveren van diverse remklauwen met de internationale of postmount standaard montage passing, is er vrijwel altijd een setup te maken zonder gebruik te maken van extra adapters. Dat Shimano ver gaat in het streven naar een lager gewicht, mag blijken uit de vernieuwde brake pads waarvan de achterplaat dit maal van titanium gemaakt zal zijn.

Eerdere berichten leken er op te wijzen dat Shimano de door hun gepatenteerde ‘Centerlock’ schijfbevestiging zou laten vallen. Niets is minder waar aangezien nu definitief bekend is dat voor 2007 men zowel de Centerlock en de internationale standaard 6-boutsverbinding voor elk van de vier schijfdiameters zal gaan aanbieden.


Cranks

Shimano is wereldwijd bekend om de expertise in het hol smeden van alu werkstukken. Zij zien dit materiaal dan ook nog steeds als het meest ideale voor cranks. Geen reden voor hen om over te schakelen naar het zwarte vezelmateriaal, carbon, wat de laatste jaren sterk zijn intrede in de fietsenindustrie heeft gemaakt. Buiten de Hollowtech II technologie met ‘outboard’ lagers treffen we weinig gelijkenis aan met de voorloper van deze cranks. De spider is wederom gewijzigd en lijkt weer de traditionele 4-arm 104mm passing terug te krijgen. Shimano zou echter Shimano niet zijn als hierin toch nog een kleine ‘maar’ zou zitten. De cranks zijn voorzien van Torx bouten met een grote kop, wat wellicht kan duiden op een nieuwe passingstandaard die het uitwisselen met andere merken vrij lastig maakt. Volgens Shimano zou het gewicht met 50 gram zijn afgenomen bij een minstens gelijkblijvende stijfheid.

In een reactie op de slijtage van met name het middenblad van de huidige XTR groep, zal het nieuwe M970 crankstel voorzien worden van een uit twee verschillende materialen samengesteld blad. Hierbij is het bladlichaam van carbonfiber gemaakt, met daar omheen een titanium tandprofiel. Deze techniek wordt nog niet veel toegepast, maar zou volgens Shimano dé manier zijn om het slijtageprobleem voorgoed de wereld uit te helpen zonder in te leveren op gewicht. Het buitenste blad zal worden vernikkelt om eveneens een betere duurzaamheid te garanderen.


Wielen

Met Scandium tubeless velgen, 7075 aluminium assen, een titanium body, 24 spaken en een gewicht van 1.525 gram bind Shimano de strijd aan met complete wielsets zoals de Crossmax SL van Mavic. De XTR wielset is volledig nieuw ontworpen en met een nieuwe body ontwerp is naast een lager gewicht, ook een technische vooruitgang gemaakt. De titanium body heeft 36 aangrijpingspunten, wat een winst van 25% is ten opzichte van voorgaande XTR body’s. De spaken zijn van het ‘straight pull’ type, waarbij dus geen knik bij de kop gemaakt wordt. Ze lopen op een meer traditionele manier de velg in, in plaats van de gekruiste spaken die zijdelinks gemonteerd werden in de velg en waarbij de spaaknippels bij de naaf waren gemonteerd.Pedalen

In 2007 zal Shimano voor het eerst met een XTR clipless pedaal op de markt komen. Bij dit pedaal is het draagoppervlak vergroot ten opzichte van de overige Shimano pedalen, wat de krachtoverbrenging en stabiliteit ten goede zou moeten komen. Ondanks de vergrote omvang van de kooi wist men toch 25 gram te besparen ten opzichte van hun lichtste pedaal tot nu toe. De XTR pedalen zullen compatible blijven met de standaard SPD schoenplaatjes.Diversiteit

Met deze volledig nieuwe groep hoopt Shimano een meer dan gepast antwoord te geven aan de opkomende concurrentie van SRAM, waaraan zij de laatste jaren een redelijk marktaandeel verloren zijn. Wie dacht dat 10 speed, zoals bij de DuraAce en Ultegra groepen voor de racefiets, komend jaar zijn intrede zou doen in de mountainbikebranche, heeft het mis. Want ondanks de vernieuwde technologieën die we aantreffen zullen alle shifters voor 2007 van zowel de LX, XT én XTR groep nog steeds ‘gewoon’ 9 klikjes tellen.

De tegenvallende reacties van de Dual Control schakel- en remgrepen in voorgaande jaren moeten met de sterk gewijzigde nieuwe versies definitief tot het verleden behoren. De exotische combinatie van een carbon tandwiel met titanium tandprofiel beloven ook sterk verbeterde duurzaamheid. Met de vernieuwde technologieën en het breed scala aan mogelijkheden binnen de groep, probeert Shimano het aantrekkelijker te maken voor een breder publiek. Diversiteit lijkt dan ook hét toverwoord voor 2007, want met de keuze uit Dual Control of RapidFire Plus schakel- en remgrepen, standaard of RapidRise achterderailleur en 6-bouts of Centerlock schijven is er voor ieder wat wils.

Officieel is de groep nog steeds in ontwikkeling. Beginnend met de wedstrijden tijdens de Sea Otter Classic volgend weekend in de Verenigde Staten, zal komend wedstrijd seizoen door een select aantal rijders, waaronder Adam Craig, Walker Ferguson, Marie Helene Premont, Roel Paulissen en Bart Brentjens prototype onderdelen van de groep uitvoering getest worden. Detailwijzigingen zijn dan ook nog niet uit te sluiten. Verwacht wordt dat de eerste fietsen met de nieuwe XTR onderdelen eind augustus in de showroom te wonderen zijn. De losse componenten zullen vanaf oktober bij elke Shimano dealer verkrijgbaar zijn.

Geplaatst door:  DeKerfs   36 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact