Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Special Dikke cross banden: Surly Knard

 13-09-2015   19:27

De tweede band in onze dikke cross banden serie is de Surly Knard. Toen Surly de eerste fatbikes begon te leveren waren er geen goede banden beschikbaar. Ze hebben toen zelf de Knard ontworpen en laten maken. De Knard is een band zoals je van Surly kan verwachten; geen ingewikkelde fratsen en wiskundig berekende noppen patronen. Gewoon een serie rechthoekige noppen die in het midden lekker dicht op elkaar geplaatst zijn en aan de zijkant iets omhoog komen. Deze band was in de 29+ versie een groot succes en later is er een 700x41c versie gemaakt. Waarom 41mm en niet 35mm? Surly wilde een stevige band die tegen een stootje kon en die een zo groot mogelijk volume had en vond 35mm gewoon te dun.

De Knard is leverbaar in twee versies, een stevige 27 TPI en een meer soepele versie van 120 TPI. Ik heb de 27 TPI gebruikt omdat ik een hekel heb aan lek rijden in de winter. De banden zijn niet echt licht, 475 gram voor de 120 TPI versie en de 27 TPI weegt maar liefst 650 gram. Degelijkheid heeft zo zijn prijs.Bij het monteren valt meteen op dat de Knard een hoge band is. Zelf bij lage druk houdt hij deze vorm vast. De band staat hierdoor wat verder weg van de velg en dit zal bijdragen aan het stevige karakter. Stootlekken zijn in ieder geval een zeldzaamheid bij deze band..

De Knard heeft twee sets noppen. In het midden van de band, op het loopvlak een serie vlakke noppen die dicht bij elkaar staan en ervoor zorgen dat je lekker door kan rijden op de vlakke ondergrond. Aan de zijkanten dezelfde vierkante noppen maar dan met ruimere tussenafstand en de buitenste rij staat iets omhoog. Geen ingewikkelde band maar wel een degelijke band met een voorspelbaar gedrag.De Knard komt aan zijn grenzen als de ondergrond zacht en nat is en je toch de snelheid hoog wilt houden. De grip die je dan nodig hebt zou van de buitenste rij noppen moeten komen maar deze zijn aan de zijkant afgevlakt. Het effect hiervan is dat als het net geregend heeft, de grip in modderige en natte bochten begrenst is. Eén bocht is nog wel te redden maar als je een serie van natte, scherpe, bochten direct achter elkaar hebt dan wordt de derde bocht een uitdaging. Gelukkig is het gedrag goed voorspelbaar en als je eenmaal door hebt hoe de band zich gedraagt is dit geen probleem meer.

De Knard loopt voor de rest heel lekker. Hij heeft voor een cross band natuurlijk een breed loopvlak en het noppen patroon zorgt ervoor dat je de snelheid er goed in kan houden. Deze band is een mooie kruising tussen een UCI legale crossband van 33-35mm en een dunne MTB band en daardoor zeer geschikt voor de Nederlandse toertochten.

Ook voor de grind- en zandwegen is de Knard een serieuze optie. Je kan het karakter van de Knard redelijk beïnvloeden door met de druk te spelen. Pomp de Knard iets verder op en hij veranderd in een goede allrounder waarmee je over alle soorten ondergrond op wereldreis kan. Ik heb hem zelfs tot meer dan 3 Bar opgepompt en op het asfalt uitgeprobeerd. Tot zo’n 30 km/h kun je gewoon meedraaien met de wegvrienden, daarna wordt de band wel erg inefficiënt en moet er hard gewerkt worden.

De 120 TPI versie van de Knard is met enige moeite tubeless te krijgen maar dit wordt niet aangemoedigd door de fabrikant. Het heeft voor de 41mm versie van de Knard ook niet zoveel zin. De tractie wordt beperkt door het noppen patroon, niet door de bandendruk.

Concluderend kunnen we stellen dat de Knard een robuuste allround band is waarmee je de hele Nederlandse winter kan overleven. Het is niet de snelste band maar wel een band die vertrouwen geeft en gewoon zijn werk doet. Het relatief grote gewicht was alleen op de weegschaal merkbaar, in het bos was er niets van te merken. Pas alleen op met verse modder.De Surly Knard is gedurende winter van 2014 en het voorjaar van 2015 getest op diverse toertochten in Soest en Drenthe en is verkrijgbaar bij de betere fietswinkel.

Tekst & foto's: Willem de Wilde

Geplaatst door:  Ruben   0 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact