Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Nieuws Landelijke actie ‘Red de buitenrit!’

 06-03-2014   20:50

Natuurgebieden in Nederland dreigen bij gebrek aan geld voor onderhoud dicht te gaan voor buitensporters. Er zijn 320.000 mountainbikers in ons land en daarnaast ook nog eens 370.000 actieve ruiters. Wielersportbond NTFU en paardensportbond KNHS hebben een landelijke actie op touw gezet om het tij te keren. Met de landelijke petitieactie ‘Red de buitenrit!’ eisen de fietsers en paardensporters dat sporten in de natuur mogelijk blijft.

“Sluiting van mountainbike- en ruiterpaden dreigt en dat mag niet gebeuren!”, aldus de organisaties, die de vaste Kamercommissie en Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische zaken oproepen een kwalitatief goed aangelegd en onderhouden route- en padennetwerk in Nederlandse natuurgebieden financieel mogelijk te maken. Met de actie willen de sportbonden de stemmen bundelen van alle paardensporters en mountainbikers in Nederland die door afsluiting van de natuur hun sport niet meer kunnen beoefenen. “De natuur is voor iedereen. Of je nu wandelt, fietst of op een paard zit”, zo stelt de petitie.

In de petitie stellen de NTFU en KNHS dat terreinbeheerders door drastische bezuinigingen geen geld meer hebben voor onderhoud van paden. Het recreatiegeld dat terreineigenaren nog van provincies ontvangen, is bestemd voor onderhoud van bestaande wandel- en fietspaden. Het onderhouden en beheren van paden voor specifieke groepen als mountainbikers is niet meer gedekt. Door een tekort aan onderhoudsgeld dreigt daar een streep door te worden gezet.

De actie wordt gesteund door Actieplan Buitensport, een initiatief van een aantal sportbonden waaronder de KNHS en de NTFU, sportkoepel NOC*NSF en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen. Ook het Landelijke Fiets Platform erkent de problematiek en pleit voor structurele financiering van de landelijke routenetwerken. Niet in het minst omdat het economisch effect ook enorm is. Uit cijfers van het laatste ContinuVrijeTijdsOnderzoek blijkt onder meer dat op jaarbasis 450 miljoen euro wordt besteed aan recreatief fietsen.

Wie wil dat de mountainbikepaden in de natuurgebieden van Nederland open blijven, kan de petitie ‘Red de buitenrit!’ ondertekenen op www.ntfu.nl. De petitie wordt op 8 april in Den Haag overhandigd door Bart Brentjens (ambassadeur Actieplan Buitensport en oud-Olympisch Kampioen mountainbiken) en Anky van Grunsven (drievoudig Olympisch Kampioen Dressuur).

Geplaatst door:  Ruben   0 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact