Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Nieuws Shimano 10-speed: Dyna-Sys!

 17-04-2010   20:58

Na de vorig jaar geintroduceerde 10 speed XX groep van SRAM, maakt Shimano nu bekend ook aan boord te stappen van de 10 speed cassettes voor mountainbikes. Shimano houdt er echter voorlopig (later meer) een andere filosofie op na wat betreft hoe een dergelijk systeem eruit moet zien. Natuurlijk krijgen de cassettes standaard iets meer range (11-34 en 11-36), maar Shimano kiest er bewust voor om een triple crank te handhaven, echter met een versmalde range, 42-32-24 in plaats van de gebruikelijke 44-32-22 overbrenging van de afgelopen jaren. Hiermee bereikt Shimano Ongeveer hetzelfde bereik als voorheen, maar waarbij de versnellingen dichter op elkaar liggen.

Praktisch resultaat hiervan is dat door het kleinere grote blad voor, je langer hierop door kunt rijden. Het middenlad heeft door de vergrootte range op de cassette juist weer een groter bereik en als je eenmaal terug moet schakelen naar het kleinste blad, dan is de stap niet zo groot, waardoor je op de cassette niet direct 2 tandjes af hoeft te schakelen om de stap te compenseren.

In eerste instantie zullen zowel SLX als Deore XT geupgrade worden naar 10-speed, en de componenten voorzien zijn van een Dyna-Sys logo. De 9-speed optie blijft voorlopig ook nog gewoon leverbaar. De 10-speed ketting is daarbij ook nog vermeldenswaardig: dit betreft een unidirectionele variant, waarbij de rechterkant geoptimaliseerd is voor het opschakelen op de voorbladen en de linkerkant geoptimaliseerd voor opschakelen op de cassette.

Shimano XTR zal over een ruime maand onthuld worden.

Meer informatie op:
http://www.dynasystech.comGeplaatst door:  Steelboy   30 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact