Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Nieuws SRAM X-Dome mountainbike cassette

 27-01-2010   19:43

De recent opgedoken foto's van een 10 speed X.O groepset zijn reden genoeg voor speculatie. Met de vorig jaar geïntroduceerde XX groepset poogde SRAM reeds een claim te maken: '10 speed is here to stay'. Met het toevoegen van nog een kransje aan de X.O groepset wordt daar in 2010 nog verder gehoor aangegeven en lijkt met de eveneens opgedoken 'spy-pics' van de binnenkort te introduceren vernieuwde XTR groep en de upgrade van de XT én SLX groepen van Shimano duidelijk dat 10 speed inderdaad de norm zal worden in 2010.

Dat 10 speed zeker nog niet de markt over zal nemen en er nog legio '9 speed rijders' zijn en vooral ook zullen blijven, is voor SRAM genoeg reden om ook daar de laatste technologieën door te voren. Zo zag het PowerDome cassette principe, bekend van de Red weggroep, reeds zijn intrede bij de XX mountainbike groep. Met de introductie van de nieuwe XG999 casstte wordt deze technologie ook gebruikt om de 9 speed cassette's verder te verlichten.

Bij de X-Dome technologie, zoals het heet bij de mountainbike cassette's, wordt een groot deel van de cassette uit één stuk CNC vervaardigd. In het geval van de 9 speed XG999 betreft dit de 7 middelste tandwielen die gezamenlijk uit één massief blok 4140 chromoly staal worden gehaald, waarbij het materiaal onder de tandwielen maximaal weg wordt genomen en er feitelijk een holte ontstaat. Naast de moddervrijheid die hiermee ontstaat wordt er een aanzienlijke gewichtsbesparing bereikt en wordt de stijfheid gemaximaliseerd doordat de tandwielen vlak onder de tanden met elkaar verbonden zijn. Het grootste tandwiel wordt los achter het X-Dome blok gezet en is net als de lock-ring uit 7075-T6 aluminium vervaardigd. Het totaal gewicht komt daarmee niet verder dan 175 gram.Vooralsnog zal de XG999 cassette er zijn in een 11-32 tands uitvoering. De 9 CNC uren die nodig zijn voor het maken van deze cassette maakt dat de prijs dan ook zo'n $300,00 zal zijn. Europese prijzen zijn vooralsnog nog niet bekend. De cassette zou medio maart in Europa leverbaar moeten zijn.

Bron: www.sram.com

Geplaatst door:  DeKerfs   23 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact