Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Nieuws Shimano DuraAce Di2 modderproof?

 14-09-2009   19:25

Het WK mountainbike net achter de rug, de laatste manche in de wereld beker mountainbike moet nog verreden worden en de cyclocrossers trekken het veld alweer in. Afgelopen zondag werd het cross-seizoen geopend met de Steenbergcross in het Belgische Erpe-Mere. Deze cross werd met een solo gewonnen door de begin dit jaar gekroonde Wereld Kampioen Niels Albert.Opzich niet echt iets speciaals aan een dergelijke zege van de Wereld Kampioen. Iets meer opzienbarend was echter wel dat Alberts fiets voorzien was van Shimano's elektronische schakelgroep, Dura Ace Di2. Eigenlijk is zelfs dat niet eens zo heel verwonderlijk. Immers, met het weer van de voorbije weken was de eerste cross nauwelijks zwaarder voor het materiaal dan een gewone wegkoers. Navraag bij Shimano leert ons echter dat dit niet bij een enkele cross zal blijven. Net als collega´s en concurrenten Sven Nijs en Lars Boom, zal Albert de komende maanden de Di2 groep uitvoerig in het veld blijven gebruiken en worden de componenten dus niet verwisselt voor de mechanische evenknieën van het Dura Ace label zodra de eerste spat modder zich toont! "Regen, modder, kou, sneeuw en dergelijke zijn geen probleem voor het Di2 systeem!", aldus de zegsman van Shimano Benelux.

Bij de introductie van deze elektrisch schakelende groep, waarbij slechts een elektrokabeltje de shifter verbindt met de derailleur, was menigeen sceptisch. Men zag het als een leuke gadget, maar de meerwaarde was niet voor iedereen duidelijk. Het systeem schakelt echter zéér snel en misschien nog wel belangrijker; het schakelt vooral én altijd zéér doeltreffend en met zeer geringe inspanning.

Met deze stap lijkt Shimano een sterk signaal af te willen geven aan zij die nog twijfelden over de duurzaamheid en werkbaarheid van het systeem onder minder goede omstandigheden. 'Minder' kan in deze gewoon vervangen worden door 'extreem slecht', aangezien menig winterseizoen de nodige regen en dus modder kent. Daarbij worden de fietsen tijdens de wedstrijd op een snelle manier -met de hogedrukspuit- gereinigd in de wisselzone. Een dergelijke modderdoop zal zelfs de grootste critici moeten overtuigen dat elektrisch schakelen wel degelijk een toekomst heeft...

... en dus niet eens exclusief voor op de weg! Misschien is het daarbij ook wel het ultieme bewijs dat elektrisch schakelen ook off-road een plaats kan hebben en het dus tijd is voor een in 2011 te introduceren XTR Di2 groepset?

Geplaatst door:  DeKerfs   27 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact