Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Nieuws OWMTBC: The First Old World MTB Championships

 08-09-2009   20:49

Dit jaar werd voor het eerst het First Old World MTB Championship gehouden in het Noord-Hollandse Schoorl, waar vorige week nog een enorme bosbrand woedde maar gelukkig bleef het parcours bespaard. Het programma zag er veelbelovend uit, een 'Run to the Sun' gevolgd door een Concours d'Elegance en een Retro Fashion Show stonden gepland voor de vrijdagavond in Bergen aan Zee. Helaas gooide pluvius roet in het eten en werden de bikers met hun volbloed fietsen getrakteerd op Zuid-West 8, slagregens en een gratis zandstraling van de fiets.........geen succes dus!

Zaterdag's stonden de Dutch pair trials en de XC challenge op het programma. Gelukkig waren de weergoden zaterdags beter gestemd en toen ik zaterdagochtend om 10 uur de camping opdraaide met mijn non-retro fiets (Mijn Giant Super Sierra uit '88 durfde ik na het regengeweld van vrijdagavond niet mee naar buiten te nemen.....) brak de zon door, maar nog voordat ik de eerste oude MTB zag werd mijn reukorgaan getrakteerd op de zoete lucht van een versgedraaide kruidensigaret.......de toon was gezet!

Uiteraard stonden her en der prachtige fietsen uitgestald en werd er begerig naar fietsen gekeken en veel, heel veel over fietsen geluld, uit mijn ooghoeken spotte ik een Ritchey P21, diverse Slingshots, een S-Bike, een Fat Chance, een aantal Cannondale's, een Stumpjumper, een Orange Clockwork, Scott's, een TI Boulder, een Corratec Teambow en een Hollandse bakfiets...?!
Het werd al snel duidelijk wat de bedoeling van de bakfiets was....de Dutch pair trials. Door loting werd je gekoppeld aan een teammaat, 1 in de bak en 1 op de trappers. Een hindernisparcours van een kleine 100 meter moest worden afgelegd. De hindernissen werden gevormd door de speeltoestellen van de speeltuin van de camping en het tuinmeubilair behorende bij de bungalows. De bedoeling was uiteraard om zo min mogelijk obstakels te raken en geen voetjes aan de vloer te hebben. Onderweg moest de bakkenist een biba oppompen voordat hij een skippybal moest pakken die hij weer moest omwisselen voor een toeter...je begrijpt het al... grote hilariteit en meedoen was belangrijker dan winnen. Zo dachten ook onze deelenemende oosterburen die alles rustig bekeken vanuit hun comfortabele bungalow met een halve liter Grolsch binnen handbereik aangezien de tray Jim Beam/cola al leeg was...deze hadden ze gisteravond blijkbaar al soldaat gemaakt met z'n 3en.
De 2 overige, niet retro-fietsende, campinggasten uit Friesland keken het met argusogen aan maar bleken het bij navraag prachtig te vinden; "Als ze maar plezier hebben die jongens eeeeehhh... grote kerels".

Uiteraard werd er na de Dutch pair trials weer druk naar fietsen gekeken en over fietsen geluld... je zou bijna denken dat het een DP meeting was.
Ware het niet dat de deelnemers aan deze meeting uit alle uithoeken van Europa kwamen; Zuid Frankrijk, Polen, Duitsland, Engeland en uiteraard Nederland!

Om een uur of twee, give or take an hour, zou de XC challenge beginnen dus om half 3 werd er in kolonne vertrokken vanaf de camping in Schoorl naar De Bokkenweide naast het parcours van Schoorl. Voor sommige deelnemers bleek deze 5km over asfalt al een hele opgave, of dit te maken had met het gewicht van de fietsen is ons niet bekend.
Daar aangekomen werd er uiteraard weer naar fietsen gekeken en over fietsen geluld. Ook werd de retrokleding aangetrokken, het was een bonte boel.
Mijn oog viel op een Buckler shirt, het merk wat Youp van 't Hek al jaren geleden om zeep geholpen heeft; de Bucklerlul!!! De Duitse drager wist idd dat het een biermerk betrof......ik heb het maar zo gelaten.
Voor de XC Challenge werden de fietsen aan een grondige retro-keuring onderworpen met punten als; Canti? Suspension? Skinwall? Etcetera! Ook de kledij was een puntje van aandacht en kon je zowel plus- als minpunten opleveren.
De bedoeling van de XC challenge was om 2 rondes te rijden op het 15km lange parcours, er werd gestart in 2-tallen, dames (2 stuks) en heren door elkaar. Diegene die de 2 rondes het snelst fietst wint dit onderdeel, simpeler kan niet. Zo simpel bleek het niet, van de ongeveer 25 deelnemers bleek dat het Schoorsle zand ervoor zorgde dat al na 1 rond het nekkie eraf was.
Na het fietsen werd er bier gezopen, een kruidensigaretje gerookt en uiteraard weer naar fietsen gekeken en over fietsen geluld.
Ook werden de nodige kiekjes gemaakt voor het familiealbum, waarna de terugreis naar de camping weer begon. Ik ben toen afgetaaid maar ik weet zeker dat er onderweg naar de camping weer naar fietsen gekeken is en over fietsen geluld is....Tekst en foto's: Erik Boschman

Geplaatst door:  Steelboy   31 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact