Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Nieuws Tijd voor een cyclokoerswijziging?

 07-07-2009   19:41

Het mountainbikewedstrijdseizoen is nog volle bak aan de gang en toch wordt er al vooruitgekeken naar die wintersport; cyclocrossen. Cyclocross is al sinds jaren een discipline waar de Nederlanders, Belgen en een occasionele Tsjech sterk vertegenwoordigd zijn. Door inbreng van met name Belgische sponsoren is het cyclocrossen de jongste jaren vooral een Belgische aangelegenheid geworden, wat ook het voorbije WK sterk benadrukt werd.

Met een druk bezette Gazet van Antwerpen trofee waar flinke startgelden en premies worden betaald, nemen de Belgische, Nederlandse en 'de overige' toppers massaal deel deze wedstrijdreeks. De eveneens goed bezette Superprestige is een wedstrijdreeks met crossen in Nederland en België, maar kende het voorbije seizoen slechts twee Nederlandse crossen tegenover zes crossen bij de zuiderburen. Ook de Wereld Beker manches vinden vooral in dit deel van Europa plaats, waarbij het komende seizoen maar liefst drie manches eveneens op Belgisch grondgebied worden verreden. Het is dat er inderdaad deelnemers uit bijvoorbeeld Amerika mee doen aan deze wedstrijden, anders zou het eigenlijk niet eens meer een echte Wereld Beker mogen heten.Al is het cyclocrossen in Europa vooral commercieel een redelijk succes, in Amerika gaan de ontwikkelingen op een ander en vooral eigen niveau zijn gang. Daar vind je in diverse staten diverse crosscups waarbij deelname van zowel (semi-)professionele rijders als ook amateurs meer hand-in-hand gaan en meer weg hebben qua drukte en sfeer van dat wat we hier in Nederland bij de mountainbikewestrijden tegen komen. Hoewel diverse partijen, waaronder de UCI, pogingen ondernemen om de cross meer te globaliseren, lijkt dit -mede kijkende naar de kalender voor het komende seizoen- nog steeds niet echt te lukken.

De inmiddels ex-prof en nu ploegleider van het AA Cycling Team, Richard Groenendaal en zijn neef Frank Groenendaal, zelf crosser en teammanager van de ZZPR formatie, zijn ook van mening dat door met name de Belgische suprematie de cyclocross in ons land ten onder dreigt te gaan. Volgens het tweetal is het dan ook zaak dat de KNWU, de teams en de wedstrijdorganisatoren de handen in één slaan om de cross in Nederland een nieuwe impuls te geven. Tijdens een recent gehouden brainstormsessie is dan ook een werkgroep in het leven geroepen om mogelijke oplossingen uit te werken.

Richard Groenendaal


Eén van de meest concrete ideeën die reeds geopperd zijn, is een soort 'Ronde van Nederland in het veld'. Dit zou een rittenkoers kunnen worden waarbij het klassement op tijd wordt opgemaakt. Daarmee zou de gehele cross tot het einde toe opener blijven. Veel toppers en subtoppers kiezen voor crossen in België vanwege het geld. Volgens Frank Groenendaal is het ook vooral zaak dat alle Nederlandse en ook enkele buitenlandse toppers vastgelegd moeten worden voor een dergelijke competitie om het succesvol te maken. Richard Groenendaal is daarbij van mening dat de Nederlandse toppers verder moeten denken dan alleen het grote geld op korte termijn en de blik vooruit moeten zetten op de toekomst van de gehele cross in zowel binnen- als buitenland. Een dergelijke competitie zou ook toegankelijker moeten zijn voor bijvoorbeeld wegrenners van teams als de Rabobank en Skil-Shimano om in de relatief korte crossperiode toch op competitief niveau met de fiets bezig te zijn.

Frank Groenendaal


De opgerichte werkgroep zal de komende periode een dergelijk concept verder uitwerken en de haalbaarheid moeten toetsen. Het is dan nog maar de vraag of de topcrossers bereid zijn om een dergelijk concept een poging te geven. Immers het commerciële gat met de Belgische crossen wordt al maar groter en de crosskalender is dermate gevuld met grote crossen bij de zuiderburen dat er weinig mogelijkheden bestaan om beide te combineren.

De cross in Amerika is sterk in opmars, maar volgt een geheel eigen pad. Laat ook deze crossen zich zelf ontwikkelen en verder groeien tot er hopelijk op toch enigszins korte termijn weer een kruisbestuiving op globale schaal plaats vindt en we weer met recht kunnen spreken over een Wereld Beker zoals bij het mountainbiken. Het is de hoop dat de topcrossers de huidige situatie in de cross inzien en beseffen dat het tijd is voor veranderingen om de cross ook in de toekomst nog leefbaar te houden.

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto's: Coen de Jongh & Team ZZPR

Geplaatst door:  DeKerfs   3 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact