Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Nieuws Benelux Kampioenschap Averbode

 11-05-2009   20:53

Het Benelux Kampioenschap wordt de afgelopen jaren afwisselend in Belgie en Nederland gehouden. Aan Nederlandse zijde viel de eer tweemaal te beurt aan Zoetermeer en in Belgie was Tubize het vorige gastdorp. Nu is Zoetermeer niet direct het mekka van de Nederlandse mountainbike sport en zullen degenen die in Tubize (Tubeke) gereden hebben, over die grasronde ook nog wel sterke verhalen hebben. Averbode zou dus redelijk gemakkelijk een evenement neer moeten kunnen zetten, wat niet onderdeed voor de drie voorgaande jaren.

Wat betreft organisatie, weer en deelnemers was het dik in orde. Een VIP-tent, goed bewegwijzering (behalve waar de start was!), veel sponsoren, zonnig weer en een deelnemersveld waarin grote namen als Julien Absalon stonden. Daarnaast probeerde de organisatie ook enkele cyclocross toppers binnen te halen, om de 'koers' nog meer cachet te geven! Sven Nijs, Zdenek Stybar, Thijs Al en Gerben de Knegt stonden dus ook aan het vertrek.De wedstrijdronde was helaas ook een beetje teveel gericht op de cyclocrossers. Vlak, enkele los zand klimmen (waar je dus moest lopen) en een dubbele brug, zoals bij iedere cross gebruikt wordt. Handig om het parcours de toeschouwerstroom laten kruisen, maar verder voegt het weinig toe. De ronde was daarnaast ook snel, belachelijk snel. Al vanaf het begin trok Sven Nijs het veld uit elkaar, gevolgd door Thijs Al, Gerben de Knegt en een verrassend sterk rijdende Chris Jongewaard. Naarmate de 'koers' vorderde werd echter duidelijk dat Nijs en Al de sterksten in de kopgroep waren. Julien Absalon deed erachter ook nog duidelijk moeite voor zijn startgeld en rukte op naar een derde plaats in welke volgorde de heren ook eindigden.


(Oh ja Sven, volgende keer je stuurbord niet onreglementair bijknippen graag!)

Speciale vermelding hierbij verdient nog Irjan Luttenberg, die als eerste belofte eindigde en als 9e overall in een dergelijk sterk veld, ondanks een lekke brain demper in zijn Specialized!

Bij de dames was het eveneens een cyclocross achtig feestje. Weliswaar begon de 19 jarige Sanne Cant (nr 62) op de mountainbike enkele jaren geleden en won toen alles wat los en vast zat, maar maakte al snel de overstap naar de cyclocross om daar in sneltreinvaart de nodige semi-prof contracten eruit te slepen. Achter haar was het de Nederlandse cyclocrosster Sanne van Paassen die Laura Turpijn voor bleef.Na Houffalize is dit wellicht het drukst bezochte mountainbike evenement in Belgie, naar zeggen waren meer dan 6000 toeschouwers aanwezig, maar de wedstrijdronde was voor velen een zware teleurstelling. Filip Meirhaeghe sprak de hoop uit dat door het succes van deze wedstrijd, de organisatie van de wedstrijden in Kluisbergen ook weer enthousiast zou worden en wellicht in de toekomst weer wedstrijden gaat organiseren. Op en om de Kluisberg zijn in ieder geval veel attractievere parcoursen uit te zetten voor de bikers zelf!

Tekst en foto's: Coen de JonghGeplaatst door:  Steelboy   15 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact