Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Nieuws World Cup Houffalize: Cross Country

 04-05-2009   22:03

Voor Houffalize was het dit jaar de eerste keer dat ze een World Cup 4X mochten organiseren. Een World Cup Cross Country is echter 'gesneden' koek voor de Walen. Al vanaf vroeg jaren '90 kent Houffa een vaste plek op de agenda voor menig Cross Country wedstrijdrijder uit alle windstreken. Dit jaar werd er de derde manche in de wereldbeker verreden en nam het gehele circus traditiegetrouw het Ardense dorp geheel in en doopte het om tot mountainbike Mekka. De parcoursbouwers zorgde dit jaar voor wat gefronste blikken door het parcours te voorzien van een nieuw stuk. Na de traditionele afdaling door 'De Tuin' werd er niet direct over bredere paden naar de top van het parcours geklommen, maar moest er eerst een lastige technische passage genomen worden. De Tuin leek immers voor velen steeds meer gesneden koek en van het type 'ik vond hem vroeger enger'. Velen vreesde de wortels in dit nieuwe stuk, alsmede het daar op volgende rotsblok waar tijdens de dagen voor de wedstrijd door nattigheid amper tot niet omhoog te rijden was. Het op sommige plekken toch wel erg natte en modderige parcours in de dagen voor de wedstrijd droogde door de perfecte weersomstandigheden nagenoeg compleet op en werd het zelfs stoffig op sommige plekken! Niet dat daardoor de ronde minder spectaculair werd; Houffa is áltijd feest. Zowel op als naast het parcours.Junior dames en heren
De zaterdag voorafgaande aan de Elite koers voor de dames en heren op de zondag, staat altijd in het teken de jeugd categorieën. Deze categorieën worden, zeker bij de internationale evenementen, vaak gedomineerd door de jeugdige aanwas uit landen als Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Toch lijkt er met name bij de dames nu weerstand te komen uit eigen land! Vorige week wisten Anne Terpstra en Rozanne Slik bij de wereldbeker wedstrijd in het Duitse Offenburg al te imponeren door als respectievelijk 5e en 6e te finishen! Beide flirtten tijdens die wedstrijd reeds met de kopgroep en hadden zicht op podiumplaatsen. Valpartijen weerhield ze echter. Dit weekend wisten beide dames eveneens te imponeren door vanaf de start zich direct met de strijd net achter de kop te bemoeien. Slik kwam echter in de tweede ronde in de afdaling voor de tweede verzorgingspost ten val en moest helaas vroegtijdig de strijd verlaten. Terpstra bleef overeind en reed gestaag naar de kop van de wedstrijd waar ze aansloot bij de op de derde plaats rijdende Française Pauline Ferrand Prevot. In de laatste ronde wist de 18 jarige deze zelfs tot op bijna een minuut achterstand te rijden en kwam verdienstelijk op een derde plaats over de eindstreep!Bij de heren waren het voornamelijk de Duitsers die zich vooraan lieten zien, maar was het de Italiaan (met Duitse naam) Kerschbaumer die op de hoogste trede mocht klimmen.

Uitslag junior dames
1. Mona Eiberweiser - Duitsland
2. Michelle Hediger - Zwitserland
3. Anne Terpstra

Uitslag junior heren
1. Gerhard Kerschbaumer - Italië
2. Martin Gluth - Duitsland
3. Marcus Schulte-Luenzum - Duitsland

Elite vrouwen
Nu de Olympische Spelen achter de rug zijn, lijkt de Chinese wielerbond niet meer met een overmacht deel te moeten nemen aan de wereldbeker cross country. Enkel de titelverdedigster Ren Chengyuan verscheen aan de start in het Chinese nationale tenue. Maar natuurlijk waren de ogen ook gericht op de Spaanse Marga Fullana, die immers al 4 keer (!) won op dit parcours. De immer snel startende Fullana vond wederom een parcours op haar lijf geschreven. De korte, steile klimmen liggen haar goed en dus wist ze aan het einde van de eerste ronde al een kleine voorsprong bij een te trappen op haar naaste belaagster, de Canadese Marie-Helene Premont. Daar achter sloten de Chengyuan en de eveneens Canadese Catherine Pendrel snel aan. Een versnelling van Chengyuan werd Premont fataal en moest het tweetal laten gaan. In de tweede ronde sloot het tweetal aan bij Fullana. Fullana dicteerde echter het tempo in deze kopgroep en al snel moest de Chinese titelverdedigster de twee andere dames laten gaan. Tot de laatste ronde bleven Fullana en Pendrel samen, maar een versnelling in de eerste klim van deze laatste ronde betekende ook een definitief einde voor Pendrel's ambities voor het hoogste plaatsje op het podium. Fullana komt uiteindelijk met 14 seconde voorsprong op Pendrel voor de vijfde keer als winnares over de streep. Chengyuan weet stand te houden op de derde plaats en finisht op 46 seconde achter Pendrel. Premont zakte ver terug en kwam pas als zesde over de streep.Voor de naar Houffalize afgereisde Dirty Pages Racing dames Kiona en Klara betekende de Elite wedstrijd bij de dames een hoge hartslag. Niet vanwege de spannende race kijkende als toeschouwer, maar als deelneemsters! Beide dames verschenen aan de start en mochten zich meten met de wereld top! Ondanks een antibiotica kuur vanwege een bacteriële infectie wist Klara de wedstrijd uit te rijden. Kiona finishte zelfs als tweede, van de in totaal zes gestartte Nederlandse dames!

Uitslag elite vrouwen
1. Margarita Fullana Riera - Spanje
2. Catharine Pendrel - Canada
3. Chengyuan Ren - China
4. Eva Lechner - Italië
5. Elisabeth Osl - Oostenrijk
6. Marie-Helene Premont - Canada
7. Sabine Spitz - Duitsland
8. Maja Wloszczowska - Polen
9. Irina Kalentieva - Rusland
10. Anna Szafraniec - Polen

Nederlanders:
26. Laura Turpijn
75. Kiona Harbers
79. Nicoletta De Jager
85. Monika Heuveling
88. Ingrid Bosscha
92. Klara van der Vaart


Elite heren
Bij de heren is het dit seizoen voor aan in het veld druk. Meer dan ooit zijn de heren uit de top aan elkaar gewaagd. De jonge Zuid-Afrikaan Burry Stander lijkt zijn komst bij de 'grote heren' goed te doorstaan en de Duitse outsider Wolfram Kurschat heeft menigeen verrast. De uit Frankrijk afkomstige Jean-Christophe Peraud lijkt na zijn Olympische Zilveren Medaille nog steeds graag de confrontatie aan te gaan met zijn landgenoot Julien Absalon.Als een duivel uit een doos is het echter de Zwitser Ralph Näf die het tempo vanaf de eerste ronde dicteert. Enkel Peraud weet zijn wiel te volgen en al snel pakt het tweetal enkele seconden op Absalon, Kurschat en José Antonio Hermida. Grote afwezige vooraan in de strijd was Zwitser Christoph Sauser. Geplaagd door verkoudheid ging het hem slecht af ver buiten de top 20. Halfweg koers was het nog steeds Näf die soverein de leiding in handen heeft en moet Peraud hem zelfs gaan. Er leek dit keer geen maat te staan op de snelle Zwitser van het Merida-Multivan Biking team. Absalon maakte in de tussen tijd flink jacht op de koppositie, liet Kurschat en Hermida achter zich en reed het gat op Peraud snel dicht. De laatste ronde was er een die de koers echter volledig leek om te draaien. Absalon sloot aan bij Näf, die vrijwel direct geparkeerd leek te staan. Hermida reed lek en moest de strijd om de ere plaatsen lijdzaam van een afstand toezien en Peraud moet Kurschat en Stander, mede door een iet wat ongelukkig in de weg rijdende volgmotor, laten gaan. Kurschat weet zijn stunt van Offenburg door tweede te worden, over te doen door de geparkeerde Näf op ruim 40 seconde te rijden in iets meer dan een halve ronde. Burry Stander bleef achter Näf steken, die daarmee dan toch nog op het podium mag klimmen. Absalon wint voor de tweede keer op rij de wereldbeker in Houffalize en verstevigd met deze winst zijn leiderspositie in de wereldbeker. Kurschat lijkt zichzelf andermaal te verbazen en komt als een ware winnaar als tweede over te streep.Thuisrijder Roel Paulissen deed lang mee in de strijd voor een plaats net achter de top 3, maar kwam uiteindelijk niet verder dan een tiende plaats. Voor publiekslieveling Filip Meirhaeghe was deze wereldbeker zijn definitief laatste optreden bij een wereldbeker. Zijn hoogtijdagen zijn voorbij en gebruikte het haast mythische parcours voor een afscheid van zijn fans. Met de nodige wheelies wist hij ook deze keer, ondanks een slechts 84ste eindnotering, het publiek nog steeds voor zich te winnen.

Uitslag elite heren
1. Julien Absalon - Frankrijk
2. Wolfram Kurschat - Duitsland
3. Ralph Näf - Zwitserland
4. Burry Stander - Zuid Afrika
5. Jean-Christophe Peraud - Frankrijk
6. José Antonio Hermida Ramos - Spanje
7. Sergio Mantecon Gutierrez - Spanje
8. Marco Aurelio Fontana - Italië
9. Moritz Milatz - Duitsland
10. Roel Paulissen - België

Top 5 Nederlanders:
26. Rudi Van Houts
40. Bas Peters
51. Irjan Luttenberg
77. Niels Wubben
83. Frank Beemer


Tekst: Jeroen van den Brand
Foto's: Coen de Jongh

Geplaatst door:  DeKerfs   5 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact