Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Nieuws World Cup Houffalize: 4X Finales

 03-05-2009   09:01

Houffalize kreeg gisteren de droomfinale op de 4X die ze zich kon wensen. Met Graves, Rinderknecht, Wichman en Dan Atherton in de laatste heat, kon de finale ieders kant op vallen. De voorgeschiedenis was namelijk minstens zo enerverend: Rafa Alvarez die in de 1/16e al na de eerste bocht zijn voorwiel dubbelvouwt en hevig teleurgesteld de race verlaat, Guido Tschugg die zich voor de 'boomstammen' in een andere rijder plant en hard onderuit gaat, Cedric Gracia die een poging om de leidende Joey van Veghel in te halen moet bekopen met een schuiver.

Alledrie voorbeelden van grote namen die vroeg in de strijd getackeld werden door het lastige parcours, met vele mogelijke lijnen, waardoor er, zoals Jurg Meijer voor de race al zei, "klappen gingen vallen". Zelfs Jared Graves kreeg het in zijn halve finale lastig, omdat hij in de eerste bocht voorbij gestoken werd door Dan Atherton, Romain Saladini en Gee Atherton! Een sterke inhaalrace en de val van Saladini en Atherton zorgden er echter toch voor dat Graves door mocht naar de finale.Bij de dames waren de ogen voornamelijk gericht op Anneke Beerten, Jill Kintner en Melissa Buhl. Om het evenement wat extra body te geven, had de UCI besloten om alle 24 dames te laten starten, zodat de eerste heats bestonden uit 8 x 3 rensters. Ditmaal maakte Jill echter geen fouten en wist ze dit tot de finale vast te houden. Ze kreeg het echter zeker niet cadeau, want zowel in de halve als de hele finale moest ze knokken om voorop te komen en te blijven. Anneke Beerten eindigde op een derde plaats, na Jana Horakova.

De heren finale beloofde een mooie te worden met bovengenoemde namen. Graves snel uit het starthek, Rinderknecht die daar amper aan toe moest geven, Dan Atherton die overal op het parcours de alternatieve lijnen snel en effectief wist te rijden en natuurlijk Joost Wichman die afgelopen jaar de race hier al gewonnen had en dus zijn eer te verdedigen had. Vanaf de eerste bocht echter zette Graves de race naar zijn hand, op de voet gevolgd door Atherton, die echter tot de finishstreep met die plaats genoegen moest nemen. Rinderknecht eindigde als derde en Joost vierde.De combinatie XC en 4X in een weekend (met weliswaar een DH try-out wedstrijd ernaast) was op voorhand een vreemde combinatie. De realiteit was echter dat deze combinatie enorm goed gewerkt heeft: talloze XC rijders, die genoten van het spectakel op de zaterdagavond, maar ook enkele DH rijders die voor de gelegenheid weer een 4X kwamen rijden. Houffalize moet zeker geen te grote broek aantrekken en een volledige (XCO/DHI/4X) manche te willen worden, dat past simpelweg niet in het kleine dorp. De loskoppeling van 4X en DH stimuleert ook DH rijders om weer eens 4X te rijden, iets wat de UCI al jaren probeert te bereiken. De combi XC en 4X is er daarom zeker een om te behouden.


Heren:1. Jared Graves
2. Roger Rinderknecht
3. Dan Atherton
4. Joost Wichman
5. Romain Saladini

Dames:1. Jill Kintner
2. Jana Horakova
3. Anneke Beerten
4. Romana Labounkova
5. Melissa Buhl

Geplaatst door:  Steelboy   8 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact