Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Nieuws Scoop: New Breezers!

 26-03-2009   22:27

Af en toe helpt het om 'korte lijntjes' te hebben. Zo mag het geen publiek geheim zijn dat mijn persoonlijke lijn met Joe Breeze vrij kort is. Voor wie Joe Breeze niet kent; (schaam je!) hij was het die in 1977 als eerste een frame bouwde specifiek voor de hobby van het off-road fietsen wat tot dan toe werd gedaan op omgebouwde cruiser fietsen (bekend als Clunkers). De mountainbike was daarmee officieel geboren.

Na twee korte serie frames stopte Joe met het bouwen van frames, om vervolgens half jaren '80 in samenwerking met American Bicycles een aluminium mountainbike te ntwerpen, bekend als de American Breezer. In 1990 ontwierp hij een volledige lijn mountainbikes en later racefietsen, voorzien van een kleurenschema bekend van de vooroorlogse Schwinn cruisers die begin jaren '70 als basis dienden voor de Clunkers. Dit zijn veruit de meest bekende fietsen van Joe's hand, welke tot 1998 in productie waren. We maken een stap naar 2002, het jaar dat Joe opnieuw de fietsindustrie instapt met zijn, voor Amerikaanse begrippen, relatief onbekende toepassing van de fiets het 'commuten', of wel dat wat wij veelal op de stadsfiets doen.

Inmiddels heeft Joe zijn Breezer Bikes uit handen gegeven aan Fuji Bike/Advanced Sports. Joe gaf in 2003 al aan met het idee te spelen om opnieuw enkele mountainbikes op de markt te willen zetten. Nog steeds betrokken bij zijn voormalige firma als ontwerper en adviseur is het dan nu eindelijk zover en treedt hij in de voetsporen van onder andere Scot Nicol die zijn Ibis uit het as liet herrijzen en Jeff Archer van First Flight Bikes die vergane glorie van Mountain Goat opnieuw leven in blies.

Afgelopen week kwamen we in het bezit van twee uitgelekte foto's van een nieuwe Thunder en een Lightning, modelnamen die teruggrijpen op de modellen uit de productieserie van de jaren '90. Al hoewel de foto's officieel niet vrij gegeven zijn door Advanced Sports, knijpt Joe zelf een oogje toe en hebben we zo waar een wereldprimeur!

Joe Breeze geeft na navraag zelf de details:

I haven't heard of a date for the launch, but it may not be for awhile as the new Breezer MTBs won't be available until probably October 2009 at the earliest.

I've really enjoyed getting back into the MTB swing of things. The Lightning is of Breezer D'fusion steel of course. The Thunder is Breezer D'fusion aluminum. Both frames are light XC racers. Graphics and handling characteristics will be similar to 1990s Breezer MTBs. Each is updated with 100mm fork travel, disc brakes and 2.25-inch tire clearance.

Some points:

- D'Fusion tubing: D-shaped tubing on DT, TT and chainstays to diffuse stresses more evenly across tube joints.
- Chainstay-mounted disc brakes: Mounted where the tubing is stronger and stiffer.
- Integrated head bearing system: Pioneered in the late 1990s with Breezer Twister and Tornado for a stronger frame.
- Breeze-In dropouts: the 3D tradition continues. Ain't no door hinge.


www.breezerbikes.com

Geplaatst door:  DeKerfs   13 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact