Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Nieuws Kona's 2009 line-up

 18-07-2008   19:14

Zoals het voor veel merken inmiddels traditie geworden is om vroeg in het jaar de nieuwe modellen te presenteren, presenteerde ook Kona het voorbije weekend in La Molina, Spanje haar complete programma voor 2009. Op diverse websites en ook op ons eigen forum hebben we al de nodige modellen voorbij zien komen. Kona staat niet bekend om het doorvoeren van grootste wijzingen per modeljaar. Een eerste blik op de nieuwe fietsen doet echter voor 2009 anders vermoeden. We zien enkele volledig nieuwe modellen, zoals de One20 serie en door zowat het gehele gamma zijn details opgefrist. Opfrist? Dat kunnen we zeker óók zeggen van de nieuwe kleurstellingen en logo's, waarmee Kona voor het eerst sinds lange tijd een echte ommezwaai maakt.

Details; vooral gewichtsbesparing
De vorig jaar geïntroduceerde CoilAir fietsen voorzien van het Magic Link systeem zijn verder verfijnd en vanaf komend jaar voorzien van een tapse balhoofdsbuis met een 1 1/8" boven- en 1 1/2" balhoofdslager onderaan. Veel van de topmodellen uit elke range zijn komend jaar voorzien van een Scandium voorframe. Dit materiaal bouwt lichter en dat lijkt voor 2009 een doelstelling te zijn voor Kona. Zo zijn om dezelfde reden de rockers nu in magnesium uitgevoerd en wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van aluminium bouten bij de full suspension frames. De DOPE modulaire dropouts bij de met 150 millimeter veerweg uitgeruste Dawg serie zijn middels extra uitfrezingen ook op een afslankkuur gezet en wegen nu slechts enkele grammen meer dan een traditionele, niet-modulaire dropout. Ook de eigenmerk componenten zijn verder doorontwikkeld om beter te smoelen en minder op te weegschaal te drukken.

One20 - Five is the new Four
Ter vervanging van de Four serie is de One20, met, inderdaad, 120 millimeter veerweg Kona's antwoord voor de trailrijder en de cross country rijder die meer veerweg wilt zonder op gewicht en handelbaarheid in te inleveren. De Primo en Supreme, de twee topmodellen, zijn voorzien van een Scandium frame. Het instapmodel, de 120 is er vanaf €1199 en het topmodel, de 120 Supreme met onder meer een Fox F120 vork, RP32 demper en XT afmontage zal €3099 gaan kosten. Voor de dames zijn er twee specifieke Lisa modellen in deze serie, de Lisa 120 met een prijs van €1399 en de Lisa 120 Deluxe voor €2099.


120 Supreme en Lisa 120 Deluxe

Grote wielen
Kona was één van de grotere merken die insprongen op de vraag naar de grotere wielformaat. Voor 2009 is het programma uitgebreid naar een totaal van 7 fietsen verspreid over instapmodellen als de Big Kahuna met een prijs van € 859 tot high-end full suspension modellen zoals de Hei Hei 2-9 Deluxe met een prijskaartje van €3299. De eveneens met 29 duims wielen uitgevoerde singlespeeder, de stalen Unit krijgt een grotere broer in de vorm van de in Scandium aluminium uitgevoerde Big Unit, die met zijn Fox 32 F29 RL vork, Race Face Evolve cranks en Shimano 575 schijfremmen voor €1799 wordt aangeboden.


Big Unit en Hei Hei 2-9 Deluxe


Big Kahuna en King Kahuna

Luchtje?
Kona is populair bij de regelmatige bezoekers van bikeparken. Geen wonder dat de Stinky serie met 180 millimeter veerweg eveneens is opgefrist voor het nieuwe jaar. De trend naar lichtere fietsen zien we hier voornamelijk terug bij de Stinky Air, die voor 2009 naast een lichtere afmontage ook een luchtdemper mee zal krijgen. Als toevoeging op de serie is er de Stinky Six, die met zijn steilere balhoofdshoek en montage mogelijkheid van een voorderailleur geschikt is om naast hard naar beneden, ook nog fatsoenlijk de berg op te rijden. Als directe afgeleide van de Stinky Six, is de Minxy Kona's eerste dame-specifieke freerider. De Minxy heeft een korter frame, lagere bovenbuis en een iet wat lager gewicht.


Stinky Air en Minxy

Grote gaten
Groten gaten, daar neem je normaal gezien een fiets voor met veel veerweg. Bij Kona komen we de grote gaten echter, net als vorig jaar, tegen bij de cross country race modellen. Met drie hardtail modellen met prijzen van €1199 voor de Kula, €2199 voor de Kula Deluxe en €4999 voor de Kula Supreme is de keuze iet wat beperkt en is met name de sprong tussen de Deluxe en de Supreme als compleet afgemonteerde fiets, erg groot. De XC race full suspensions, de Hei Hei en Hei Hei Supreme met 63,5 millimeter veerweg zijn eveneens verder afgeslankt en delen dit jaar het kleurenschema. De goedkoopste, de Hei Hei met Fox F80 RL vork, RP2 demper, XT derailleurs en SLX remmen zal verkrijgbaar zijn vanaf €2999. De Hei Hei Supreme, afgemonteerd met dezelfde vork, een RP32 demper, volledige XTR afmontage met Mavic CrossMax SLR wielen en RaceFace Carbon stuur, stuur- en zadelpen, brengt een prijskaartje met zich mee van €5699.


Kula Supreme en Hei Hei Supreme

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto's: Kona Bikes

Bron: Konaworld.com

Geplaatst door:  DeKerfs   5 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact