Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Nieuws WK - Cross Country

 22-06-2008   17:21

Op de laatste dag van het WK is het de beurt aan de dames en heren cross country rijders. Het goede weer van de voorbije dagen bereikte vandaag zijn hoogtepunt met temperaturen kort tegen de 30 graden. Van modder de modder begin deze week was er dan ook geen spraken meer en werd zelfs terrein met het rijderskwartier nat gehouden tegen de opwaaiende stof.

Dames
Om 11.00 uur viel het startschot voor de 75 elite dames. Het waren de Amerikaanse Marie McConneloug en Willow Koerber die het veld op gang trokken. De rangorde werd echter snel hersteld door de bekende en de te verwachte namen. Aan het einde van de startronde zijn het Fullana, Spitz, Kalentieva en op enige meters Premont die het veld aanvoeren. Op de afdaling aan het einde van de tweede ronde rijdt Fullana weg bij Spitz, die op haar beurt Kalentieva op enige achterstand weet te rijden. Daar achter wordt het voltallige veld uiteen gerukt en is het ieder voor zich. Aan de kop van de wedstrijd blijft Fullana het tempo hoog houden, maar in de derde ronden sluiten zowel Spitz als Kalentieva weer aan bij de Spaanse. Deze aansluiting was echter van korte duur en Fullana weet in de navolgende ronde een groot gat te slaan op haar twee naaste belagers. In de achterhoede is het de sterk rijdende Poolse Wloszczowska die lang op de vierde plek bezet hield, gevolgd door de Canadese Premont. Fullana behoudt haar voorsprong en de inmiddels 36 jarige Spaanse wint daarmee verdient de wereldtitel. Sabine Spitz weet haar tweede plaats vast te houden en komt voldaan over de eindstreep met iets meer dan 1,5 minuut achterstand. De uittredende wereldkampioene Kalentieva maakt het podium compleet. Premont weet in de laatste ronde Wloszczowska voorbij de rijden en wordt vierde. Gunn-Rita Dahle Flesjaa kon vanaf de start het hoge tempo van de dames vooraan niet volgen en was gedwongen slechts te volgen rond de 6de plek. In de laatste ronde weet de sterk rijdende Canadese Pendrel haar echter nog voorbij te rijden en degradeert Dahle Flesjaa daarmee naar een 7de plaats.Met nog maar 2 maanden te gaan voor de Olympische Spelen, lijkt het voltallige Chinese blok door het ijs te zakken. Zo speelden ze de voorbije wereldbeker in Andorra al geen rol van betekenis meer in de strijd vooraan, in Val di Sole was het vandaag niet anders. Op een slechts 17de stek eindigde Ying Lui en Jingjing Wang vinden we pas terug op de 31ste plaats. Laura Turpijn was de enige deelneemster uit Nederland. Ze reed een vrij constante wedstrijd rond de 30-35ste plaats en finishte één plaats achter Wang op de 32ste plek.

Heren
Het met 129 deelnemers tellende veld bij de elite heren werd om 14.15 uur los gelaten. Op de eerste klim was het de Deen Jakob Fuglsang die samen met een sterk startende Roel Paulissen het tempo bepaalde. De Franse titelverdediger Absalon en de Zwitserse mede-topfavoriet Sauser volgenden rond de tiende plek. Rudi van Houts, welke nog steeds een nominatie voor de Olympische Spelen binnen moet slepen door bij de eerste 16 te finishen, kent een goede start en volgt de kop van de wedstrijd vanaf een plek bij de eerste 20. De Belgische tot-mountainbiker-verworden Sven Nijs zou bij het inrijden door de overige Belgische deelnemers als sterkst rijdende Belg aangewezen zijn, kende een matige start rond de 30ste plek met in zijn zog Bart Brentjens. In de volgende rondes werd het feestje meer en meer Zwitsers gekleurd. In de tweede ronde weet Florian Vogel op kop het tempo te bepalen, samen met Christoph Sauser en Fredrik Kessiakoff. Deze laatste moet in de derde ronde de twee Zwitsers laten gaan en ziet zijn achterstand met de kilometer vergroten. Julien Absalon lijkt zijn ritme niet te vinden en kan slechts volgen met een flinke achterstand op een 4de plaats. Rudi van Houts lijkt echter de topdag te hebben waarop hij hoopte en rijdt na zijn snelle start rond op een 17de plek in de derde ronde. Sauser neemt het roer van Vogel over en samen bouwen ze de voorsprong flink uit. Het gat op Kessiakoff en Absalon is erg groot geworden en het lijkt er half koers op dat we de winnaar bij deze eerste twee moeten uitzoeken. Vogel moet zijn inspanningen echter bekopen en verliest snel veel terrein op Sauser die onverminderd snel door blijft rijden op zijn prototype Epic.

Sven Nijs weet zijn ritme niet te pakken en stapt halfweg koers uit. Later verklaard hij dat hij na de inspanningen van de startronden hij gewoon geen ritme kon vinden. Oorzaken kon hij niet aangeven, het lag niet zo zeer aan het warme weer of zijn rug, het was gewoon niet zijn dag. Om nog onduidelijke redenen zien we Absalon niet meer terug in de laatste ronde en is daarmee zijn wedstrijd al voorbij. Rudi van Houts weet zijn goede vorm wél vast te houden en weet zelfs dicht naar de top 10 te rijden. Met het ingaan van de laatste ronde ligt hij op een 12de stek en hij weet dit tot op de eindstreep vast te houden, welke hij met een grote grijns op het aangezicht passeert. Rudi naar China dus, proficiat!Het moest raar lopen, wilde Sauser niet de wereldtitel op zijn naam zetten. Zijn voorsprong op de Florian Vogel was op de eindstreep opgelopen tot net geen 3 minuten. Met het wegvallen van Absalon kleurde het podium volledig Zwitsers met een derde plaats voor Ralph Naef. Roel Paulissen viel na zijn sterke eerste ronde wat terug maar wist met een 7de plek nog steeds in de top 10 de blijven. Liam Killeen uit Engeland reed een zeer sterke wedstrijd en finishte als vierde.


Uitslagen

Dames
1. Margarita Fullana - Spanje - 1:39.01
2. Sabine Spitz - Duitsland - 1:40.44
3. Irina Kalentieva - Rusland - 1:41.21
4. Marie-Helene Premont - Canada - 1:41.53
5. Maja Wloszczowska - Polen - 1:42.47
6. Catherine Pendrel - Canada - 1:43.52
7. Gunn-Rita Dahle-Flesjaa - Noorwegen - 1:44.17
8. Elisabeth Osl - Oostenrijk - 1:44.30
9. Georgia Gould - Amerika - 1:45.19
10. Blaza Klemencic - Slovenië - 1:45.39

Nederlandse
32. Laura Turpijn - 1:53.11


Heren
1. Christoph Sauser - Zwitserland - 1:58.26
2. Florian Vogel - Zwitserland - 2:01.21
3. Ralph Naef - Zwitserland - 2:02.46
4. Liam Killeen - Engeland - 2:03.09
5. Fredrik Kessiakoff - Zweden - 2:03.14
6. Christoph Soukup - Oostenrijk - 2:03.34
7. Roel Paulissen - België - 2:04.06
8. Inaki Lejarreta Errasti - Spanje - 2:04.30
9. Moritz Milatz - Duitsland - 2:05.18
10.Oliver Beckingsale - Engeland - 2:05.24

Nederlanders
12. Rudi van Houts - 2:05.53
28. Bas Peters - 2:10.11
34. Jelmer Pietersma - 2:12.04
36. Bart Brentjens - 2:12.54
48. Frank Schotman - -1 ronde


Paulissen likt nog even aan zijn lollie na het behalen van zijn 7de plaats


Tekst: Jeroen van den Brand
Foto's: Coen de Jongh

Geplaatst door:  DeKerfs   5 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact