Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Nieuws WK Val di Sole: Preview, deel 2

 18-06-2008   12:59

In aanloop naar de Olympische Spelen worden de Wereld Kampioenschappen Cross Country, Downhill en Trials eerder in het seizoen gehouden dan we gewend zijn. Net als het WK Cyclocross begin dit jaar in Treviso en de later nog te houden WK op de weg in Varese is Italië ook het organiserende land voor het WK Mountainbike. Het in noord Italië gelegen Val di Sole, de vallei van de zon, is deze week het toneel voor de wereld top. Anders dan de naam van het dal doet vermoeden, kan het hier ook goed regenen. Daar kwamen we bij aankomst al vrij snel achter, aangezien het dal volledig dicht getrokken was met dikke wolken en de regen gestaag naar beneden bleef komen. Vandaag, woensdag, zien we voor het eerst de zon en kunnen we een betere blik werpen op wat de heren en dames zullen voorgeschoteld krijgen in hun strijd om de wereld titel.

Downhill
Steil, glad en relatief kort. Dat zijn de steekwoorden voor het downhill parcours. Op dezelfde berghelling waar de cross country wordt verreden, ligt het met 1,6 kilometer relatief korte parcours voor de heren en dames downhillers. Ook hier ligt het parcours bezaait met talloze grote, gladde rotsen en boomwortels, welke omringd worden door een dikke laag sompige bosgrond. De steilte maakt dat de snelheden hoog liggen, maar de talloze stenen en bloot liggende wortels maken het kiezen van de meest ideale lijn toch wel erg lastig. Aangezien het merendeel van het parcours verscholen ligt in donkere bossen, is het nog maar zeer de vraag in hoeverre de zon de komende dagen het parcours echt op laat drogen.

Cross Country
Het XC parcours slingert als een lang lint van 6,3 kilometer langs de steile berghelling en kent afwisselingen in extremen. Zo is er direct na de start een lange, steile slingerende klim over goed berijdbare bredere paden. Zonder een moment van bijkomen, duik je vervolgens een afdaling in die op een gemiddeld downhill parcours nog niet zou mistaan. Bij het zien hiervan, krijgen we een sterk déjà vu naar het cross country parcours van Lugano in 2003. Grote rotsblokken, boomwortels en sompige ondergrond maken het erg lastig. Zeker met de regenval van de voorbije dagen is dit een erg lastig stuk. Een vrij lang, breed, glooiend pad volgt, waar het tempo zeer zeker hoog gehouden zal worden. De rest van het parcours is een mengelmoes van deze elementen en maakt het daarmee toch wel zeer selectief. Met name de weersomstandigheden hebben het rondje nog eens extra zwaar gemaakt. De weersvooruitzichten zijn echter wat gunstiger gesteld en dat zal menig rijder in zijn of haar voordeel uitkomen.

4-Cross
Het door Phil Saxena uitgetekende 4-cross parcours ligt, in tegenstelling tot de cross country en downhill parcoursen er door het weer vrij onaangetast bij. De hoeveelheid grind die gebruikt is bij de aanleg van dit parcours heeft goed zijn werk gedaan en de baan oogt dan ook hard en goed rijdbaar. Een eerste test had dit parcours al doorstaan tijdens een eerder dit seizoen gehouden trainingswedstrijd. De ligging onder de bosrand is voor het publiek zeer aantrekkelijk, aangezien het gehele parcours te overzien is en er de nodige lampen zijn opgesteld om het in de avondschemer perfect te verlichten. De eerste rechte lijn na de start gaat steil naar beneden over twee kleine drops. De eerste bocht ligt dusdanig dat de rijders daar zeer waarschijnlijk elke heat akelig dicht op elkaar uit gaan komen en is het zeker daar risico's nemen. De kans dat je er veel verliest is echter daarmee ook erg groot, dus zal het zeker een interessant punt zijn bij elke heat. Onderaan volgt nog een rock garden waar het zoeken naar een ideale lijn lastig lijkt te zijn.

4-Cross

Cross Country
Tekst: Jeroen van den Brand
Foto's: Coen de Jongh en Dennis Jöris

Geplaatst door:  DeKerfs   22 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact