Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Nieuws World Cup Houffalize - op herhaling!

 22-04-2008   20:51

Voor iedere cross-country rijder uit de Benelux is de World Cup in Houffalize een (gelukkig) jaarlijks terugkerend hoogtepunt. Het dorp bruist van de ambiance en iedereen kan zijn of haar held van dichtbij bekijken en aanmoedigen. De afgelopen jaren stond de zon hoog aan de hemel ten tijde van deze wedstrijd. Dit jaar waren de voorspellingen wat negatiever en was er een week eerder zelfs sneeuw gevallen! Dit jaar begon goed, vrijdag strakblauwe lucht en een zo goed als droog parcours. De miezerregen in de nacht en de volgende dag toverden het parcours echter om tot een glijbaan, zo erg dat een van de steile afdalingen bij het lyceum eruit gehaald werden.
Dames
Op zondagochtend mochten de dames het spits afbijten in een race vol wisselingen. Vanaf de eerste ronde reed Marga Fullana al weg van de rest, zou zij in haar tweede jeugd de wedstrijd in Houffalize gaan domineren? Op gepaste afstand achter haar volgen de Canadese Premont, wereldkampioene Kalentieva, Dahle en de Chinese Chengyuan. In de ronden daarna lijkt Kalentieva, die inmiddels Fullana ingehaald heeft, af te stevenen op een solide winst, maar ook Chengyuan komt langzaam, maar vooral zeker naar voren. Pas in de laatste ronde komen deze twee bij elkaar en weet Chengyuan zich los te maken van Kalentieva en zo haar winst van vorig jaar, toen nog redelijk onverwacht, te continueren.
Beste Nederlandse is Laura Turpijn op een 33e plaats.

Uitslag:
1 Ren Chengyuan (Chn)
2 Irina Kalentieva (Rus) Topeak Ergon Racing Team
3 Marie-Helene Premont (Can) Rocky Mountain
4 Margarita Fullana (Spa) Massi
5 Georgia Gould (USA) Luna Womens Mtb Team
6 Gunn-Rita Dahle Flesjaa (Nor) Multivan Merida Biking Team
7 Nathalie Schneitter (Swi) Colnago Cap Arreghini
8 Petra Henzi (Swi) Fischer-Bmc
9 Tereza Hurikova (Cze) Ceska Sporitelna Mtb
10 Sabine Spitz (Ger) Central Ghost Pro Team

33 Laura Turpijn (Ned)


Heren
De herenrace had een handjevol kanshebbers. Natuurlijk was wereldkampioen Julien Absalon de te kloppen man, maar ook Christoph Sauser en José Antonio Hermida hebben in het verleden op dit parcours laten zien tot de snelsten te horen. En wat konden we verwachten van de Nederlandstalig rijders zoals Brentjens, Paulissen, Meirhaeghe en Van Houts? Bart Brentjens had in ieder geval zijn dag niet. Op een of andere manier kon hij niet echt wennen aan het nat en glad geworden parcours en ook de deelname aan de Cape Epic was geen ideale voorbereiding. Paulissen had diezelfde Cape Epic gewonnen en mocht uiteindelijk met zijn 8e plaats in zijn handen knijpen! Rudi van Houts was goed bezig na zijn ongeluk enkele maanden geleden en eindigde als beste Nederlander op de 26e plaats.
Vooraan in het veld waren het met name Nino Schurter, Hermida en Absalon die de eerste ronden stuivertje wisselden. De jonge Schurter koos echter eieren voor zijn geld door niet het tempo van Absalon te volgen en stelde zodoende een zeer verdienstelijke tweede plaats zeker. Hermida moest een vroege aanval bekopen met een terugval tot de 7e plaats, terwijl Christophe Sauser, die vroeg in de wedstrijd nog aan het kloten was met chainsuck en zijn klikpedalen als een echte diesel na anderhalf uur zo goed op temperatuur kwam dat hij uit een haast kansloze positie terugreed naar de derde stek. Het mocht geen verrassing zijn dat Absalon zijn overwinning van vorig jaar overdeed, waarmee de eerste World Cup van het jaar, haast een kopie was van die van een jaar eerder. Opvallend was ook het optreden van enkele Amerikanen, die na jaren een ondergeschikte rol spelen, uit een dal opklimmen. Zo reed Adam Craig naar een plaats bij de eerste 15, werd Geoff Kabush net als vorig jaar 12e en verraste Todd Wells, nadat een dag eerder zijn wedstrijdfiets gestolen was, met een 11e plaats.


Uitslag:
1 Julien Absalon (Fra) Orbea
2 Nino Schurter (Swi) Swisspower MTB Team
3 Christoph Sauser (Swi) Specialized Factory Racing
4 Jakob Fuglsang (Den) Cannondale-Vredestein
5 Ravanel Cédric (Fra) Team Lapierre International
6 Jean-Christophe Peraud (Fra) Orbea
7 José Antonio Hermida Ramos (Spa) Multivan Merida Biking Team
8 Roel Paulissen (Bel) Cannondale-Vredestein
9 Kashi Leuchs (NZl) Cannondale-Vredestein
10 Martin Gujan (Swi) Athleticum-MTB-Team

11 Todd Wells (USA) GT Mongoose / Pacific Cycle
12 Geoff Kabush (Can) Team Maxxis
26 Rudi Van Houts (Ned) Dolphin-Trek Mountainbike Racing Team

Tekst en foto's: Coen de Jongh

Geplaatst door:  Steelboy   6 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact