Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Nieuws Standaarisatie; carbon belt-drives

 28-01-2008   20:13

Eerder deze maand berichtte we over de jongste standaard op het gebied van trapassystemen. Een andere recente ontwikkeling welke inmiddels gestandariseerd is, is de tandriemoverbrenging voor toepassing op de fiets. De internationale industrie gigant op het gebied van aandrijftechniek Gates is in samenwerking met Orange Bikes uit Engeland en het uit Spot Bikes voortgekomen bedrijf Carbon Drive Systems eens geworden over een eenduidige standaard maatvoering voor dit nieuwe principe dat de ketting moet vervangen.

Gedurende een drie dagen durende bijeenkomst bij Gates in Engeland, is in samenspraak met vertegenwoordigers van Orange, Carbon Drive Systems en de drijvende kracht achter de G-boxx gear-box Karl Nicolai is de omkadering van deze standaard vastgelegd.

De tandriem die voor de belt-drive wordt toegepast, bestaat uit eindloze composiet vezels, beschermd door een rubberen laag. Juist het feit dat de tandriem eindloos is, maakt dat dit concept niet direct toepasbaar is op bestaande frames. Het vergt in deze dus ook weer aanpassingen in de ontwerpen die we vandaag de dag kennen. Toch menen de samenwerkende partijen een 'heilige graal' in handen te hebben. Zo wordt beweerd dat de efficiëntie van 98% van een ketting overbrenging wordt evenaard en zijn er een aantal belangrijke voordelen. Zo behoeft dit systeem geen smering, is stiller en zou het stukken minder gevoelig zijn voor slijtage.Uiteraard is een tandriem niet toepasbaar op een standaard cassette. Wil je niet gelimiteerd zijn tot het moeten rijden op een singlespeed, bestaat er de optie om versnellingsnaven toe te passen. Met name deze laatste maken dat dit systeem zeer toepasbaar is op onder andere stadsfietsen, waar versnellingsnaven al redelijk gemeengoed zijn.

Zowel Spot als Orange hebben inmiddels frames in het programma opgenomen welke voorzieningen hebben om een eindloze tandriem als aandrijving toe te kunnen passen. Nicolai zal met zijn G-Boxx creaties ook méér mogelijkheden gaan aanbieden. Carbon Drive Systems biedt onder andere speciale dropouts aan voor andere framebouwers, om gebruik te kunnen maken van de tandriem overbrenging.Bron: Bikebiz.com

Meer informatie: Carbon Drive Systems
Foto's: Spot Bikes, Great Northern Cycles

Geplaatst door:  DeKerfs   36 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact