Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Nieuws De volgende stap na Formule 1 technologie

 06-06-2007   19:04

Al sinds jaar en dag vinden we nieuwe producten of technieken terug in de fietsenbranche die direct of indirect te koppelen zijn aan het vooruitstrevende karakter van bijvoorbeeld de vliegtuigindustrie en de Formule 1. Puur marketing of ook échte verbeteringen? De links zijn er in elk geval. Net zoals bij Formule 1 is bij een mountainbike wedstrijd technische assistentie tegenwoordig toegestaan. Erg handig als je helaas lek rijdt. Niet meer ter plaatsen staan hannessen met luchtpatronen of een complete binnenband; door rennen tot de 'pit lane' en je complete wiel vervangen. Overmacht die je anders uit de koers had gehaald. Maar wat nu als we dit eens héél snel kunnen? Waarom er dan geen voordeel uit halen?

Dat moet Bart Brentjens gedacht hebben afgelopen zondag, tijdens de Benelux Cup in Oss. Bij de start vertrokken met redelijk lichtlopende banden met nog redelijk wat grip. Rijdend in de achtervolgende groep achter Sven Nijs, nam hij de gok. Eén klein gebaar naar zijn monteur was voldoende om iets in gang te zetten wat we tot dusver enkel nog maar kennen uit de gemotoriseerde sporten. Nog steeds op kop rijdend van de achtervolgende groep, rijdt Brentjens de volgende ronde de materiaalpost binnen; schakelt achter de ketting op het derde kransje van onderen, stapt af en wisselt zelf zijn achterwiel. Zijn monteur wisselt het voorwiel, beide voorzien van een nóg lichter lopende band. Nog geen krappe 16 seconde later staat hij weer op de pedalen!Vervolgens rijdt hij in nog geen halve ronde zijn achterstand op de achtervolgende groep weer dicht. De reden van deze wissel? Met een meer geschiktere band voor het parcours zou je sneller moeten kunnen rijden. De ronde tijden scheelden in dit geval eigenlijk nauwelijks en bleven vrij constant tijdens de hele wedstrijd. Een gevoelskwestie wellicht?

Gevoelskwestie of niet, 16 seconde is erg, erg snel. Zeker bij veranderende weersomstandigheden zou men hier een groot voordeel ten opzichte van de tegenstanders kunnen behalen. Mountainbiken is een tactische sport en blijkt dus nog steeds te kunnen evolueren.

Na Formule 1 techniek dus nu ook Formule 1 tactiek?

Geplaatst door:  DeKerfs   6 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact