Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Nieuws BikeMotion 2006; Veel nieuws!

 25-10-2006   11:37

Het zit er weer op; van 20 tot 23 oktober waren de Jaarbeurshallen te Utrecht wederom het centrum voor fietsend Nederland. Voor zij die niet de mogelijkheid hadden de EuroBike in Friedrichshafen of de InterBike in Las Vegas te bezoeken, kreeg men de kans om in de twee ruim opgezette hallen kennis te maken met de nieuwtjes voor 2007.

Direct bij binnenkomst valt de blik op de twee blinkende fietsen op de stand van Commençal. Niemand minder dan Cédric Gracia werd gevraagd twee fietsen uit te lenen voor de show. De twee identiek opgebouwde, verchroomde aluminium 4x hardtail en full suspension fietsen deden ons weer terug denken aan de oude Sunn-Chipie tijd, toen Max Commençal daar nog de eigenaar was.Het duitse Cube pakte flink uit en laat met hun nieuwe Sting-serie, voorzien van het Dual Trail Control systeem, en met hun carbon hardtails zien dat ze óók goed mee kunnen in het high-end segment van de markt. Daarbij weten ze een groot verschil te maken met kleine details; een achterpadje vastgezet met aluminium boutjes die breken in plaats van het gehele padje zelf, op het gewicht van de rijder afgestemde swinglinks en per maat speciaal vervaardigde buizen.Dat mountainbiken vandaag de dag méér is dan een rondje rijden door het bos op een cross-country fiets, lijkt de markt niet te zijn ontgaan. Nog meer dan voorgaande jaren treffen we dit jaar een breed aanbod van Dirt, Street, 4x, Freeride en Downhill fietsen aan op de BikeMotion. Deze extremere takken van de fietssport lijken in een enorme opmars te zijn en zelfs de grote merken geven hieraan gehoor. Bij Specialized zien we dan ook de deels carbon, deels aluminium Sworks Enduro, voorzien van demper en voorvork van eigen fabrikaat. Avid toonde hun nieuwe Code hydraulische schijfremmen. Met een robuuste en zelfs gelagerde remhendel is deze nieuwe telg in het Avid assortiment dé rem voor veeleisende freeriders en downhillers.

Ook veel nieuws was er bij BikeRight. Met een groot aantal Intense modellen, waaronder de nieuwe Socom, stond menigeen te watertanden bij deze stand. Voor zij die het op de weg graag extremer willen was ook de nieuwe full-carbon racefiets, de Intense Fenix van deze amerikaanse firma te zien, een racefiets waarvan er wereldwijd nog maar slecht 10 modellen zijn!Om het even bij de wegfietsen te houden; veel aparte, frisse en vooral opvallende kleuren bij het Trek’s personalisatie programma, Project One, welke ook toepasbaar zijn op de high-end mountainbike modellen. Dat Lance goed betaald word door Trek, mocht ook blijken. Gedurende het gehele weekend bleef hij onberoerd in zijn (madame Tussauds) pose staan; dát zijn professionals!Ook nieuws van eigen bodem. Een frisse wind, of misschien zelfs wel een heuze storm is er door het programma van Gazelle gegaan. Met compleet nieuwe ontwerpen presenteerde de fietsfabriek uit Dieren een zeer net gamma aan mountainbikes en racefietsen in een breed prijssegment. De innovaties die Santos vorig jaar in de vorm van enkele prototypes toonde, zijn nu definitief in de praktijk gebracht. Op de stand troffen we één van de eerste productie versies van het frame met de doorgetrokken carbon zitbuis, de Marathon carbon. Is je dit té futuristisch voor je, dan biedt Santos je het andere uiterste aan, de stalen Marathon CrMo.
Een geheel vernieuwde SSC02 met onder andere een ‘twintube’ staande achtervork, een zeer vernuftig geconstrueerde liggende vork en een uitgekiende kabelloop langs het balhoofd maakten eveneens indruk!De sterke opkomst van carbon in de laatste jaren, gaat gestaag door. Met nieuwe kleurenpatronen en de nieuwe carbon full suspension met het Maestro veersysteem, laat de grootste framebouwer ter wereld, Giant, zien dat ze nog steeds heer en meester zijn in het creëren van doordachte fietsen. Met name de Anthem op bovenstaande foto vinden wij erg geslaagd en moet Giant weer in de high-end hoek positioneren. Op de stand van Peza Trading vinden we naast de Tune en King lekkernijen, vooral veel ‘bling’ in de vorm van een Isaac full carbon frame, behangen met goud geanodiseerde Tune onderdelen. Een ware magneet voor de echte ekster…De door ons eerder geteste Axima CarboTech starre vork komt komend jaar ook in een aluminium versie op de markt. Iets zwaarder dan zijn carbon broertje, maar een prijsbewuste toevoeging aan het programma.

Concluderend, de carbon-trend zet zich voort en de markt lijkt meer dan ooit ingespeeld te zijn op de groeiende vraag vanuit de extremere kanten van het mountainbiken. Echter zoals we ook merkten op de Eurobike enkele maanden terug, lijkt ook de Nederlandse detailhandel nog steeds geen brood te zien in fietsen met grote wielen. Dat, terwijl we steeds vaker merken dat mensen omschakelen naar 29” mountainbikes en de vraag naar 29-er specifieke producten weldegelijk aan het groeien is. Op twee 29-ers op de stand van Cosmic Sports van het merk Salsa en de Kula 2-9 bij Kona na, word er nog steeds niet massaal ingegaan op dit nieuwe en vooral nog steeds groeiende marktaandeel.

Het allerlaatste nieuws wat op maandag van de Bikemotion kwam, was wel de inlijving van Bart Brentjens in het Trek-Dolpin team van Ralf van Heugten. Naar eigen zeggen had Bart er zelf de voorkeur aan gegeven om in een volwaardig team te rijden en zodoende ook zijn ervaringen over te brengen op de jonkies in Nederland (Pietersma en Van Houts). Dat de impuls van Brentjens in het team zijn vruchten afwerpt, bleek buiten, alwaar we onderstaande Dolphin teamauto aantroffen. Blijkbaar hebben ze gemerkt dat er meer behoefte is aan schoonmaken dan aan watertanks!Tekst: Jeroen van den Brand
Foto's: Coen de Jongh

Geplaatst door:  DeKerfs   6 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact