Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Nieuws Kona 2007

 15-06-2006   22:15

Het Out of Bounds weekend was dit jaar voor Kona tevens het moment om de nieuwe modellen voor 2007 te presenteren. Naast de gewaagde kleurencombinaties zijn er veel nieuw types bijgekomen en zijn onder andere de Stinky en Stab gewijzigd.
Om invloed van het remmen op de werking de achtervering tegen te gaan heeft Kona samen met Brake Therapy het D.O.P.E. systeem ontwikkeld. Dit is een zwevende ophanging voor de achterste schrijfrem aansluiting. Het is standaard aanwezig op de Stab en duurdere Stinky modellen en optioneel op Coilair en Coiler verkrijgbaar.
De fietsen zijn allemaal afgemonteerd met Shimano schakelmateriaal, behalve de singlespeeds natuurlijk. Daarnaast heeft Kona op de meeste cross country modellen nu Rock Shox SID, Reba, Recon en Tora vorken gebruikt waar het voorheen Fox en Marzocchi was.
Hadden we al verteld dat de kleuren gewaagd zijn? Felgroen, roze, mintgroen, poepbruin, paars met oranje… De meeste modellen zijn ook leverbaar in minder opvallende kleuren en de liefhebbers zullen er waarschijnlijk als eerste bij zijn om een spannend model te bemachtigen.

Om te beginnen twee nieuwe interessante modellen voor de Benelux cross country markt. Er is lang over gespeculeerd of Kona ook met een hardtail uit zou komen voorzien van 29” wielen en versnellingen. En dat doen ze! De Kula serie is uitgebreid met de Kula 2-9, een scandium frame met verstelbare dropouts achter.
Een gepolijst frame is niet alleen lichter, maar vaak ook een echte eyecatcher. Dit is zeker het geval bij de nieuwe Hei Hei. Deze cross country fully heeft met 2,5” een kortere veerweg dan bijvoorbeeld The King met zijn 4”. Mede dankzij het scandium framemateriaal en de Rock Shox SID is deze fiets voornamelijk gericht op wedstrijdgebruik.

De Kula Supreme is voor 2007 mintgroen in plaats van felgeel en is afgemonteerd met een RockShox SID, Shimano XTR groep en Shimano XTR wielen. Het Unit singlespeed model is volledig zwart en heeft er voor 2007 ook een stevige zus bij, de Unit 2-9. 29” wielen, chromo stalen frame en een Kona P2 vaste vork.

De damesmodellen zijn uitgebreid met de Queen Kikapu full suspension, voorzien van Fox Float RP2 demper, en er komt ook een Lisa versie van de Kula, simpelweg de Kula Lisa.

De Coiler en Coilair hebben een lagere bovenbuis gekregen en zijn voorzien van een nieuwe hevel voor de demper. De achterdemper is in twee positie op het frame te monteren. De Coilair modellen zijn voorzien van een Fox 36 vork en DHX Air demper. De Coiler modellen hebben een Marzocchi vork en een Fox DHX of Vanilla demper gekregen.

De Stinky heeft juist een langere bovenbuis gekregen wat voor meer comfort moet zorgen. Ook zijn de dropouts aangepast voor een betere schakel precisie. De hevel naar de achterdemper is stijver geworden. De Stinky Primo en Deluxe zijn voorzien van een Marzocchi Roco demper, de normale Stinky heeft een Fox Vanilla.

Het Stab frame is het meest gewijzigd van alle bestaande Kona modellen. Het nieuwe frame heeft een aangepaste geometrie gekregen. Daarnaast is de achterbrug nu korter en het bracket lager geplaatst voor een betere handelbaarheid. Door de achterdemper te verplaatsen is de geometrie aanpasbaar zonder het veergedrag te beïnvloeden. Tot slot is de Stab ook iets lichter geworden.

Geen mountainbike maar wel het vermelden waard is de nieuwe Paddy Wagon, een singlespeed baan/couriersfiets met een stalen frame. Met het flipflop wiel heeft de berijder de keus om fixed of met een freewheel te rijden door het wiel om te draaien.

Tekst: Ruben Boer
Foto’s: Lucas Kane & Ruben Boer

Geplaatst door:  Ruben   21 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact