Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Nieuws MTB-chronoparcours Sint-Truiden officieel geopend

 02-10-2017   19:04

Limburg is de Vlaamse mountainbikeprovincie bij uitstek met meer dan 1400 km mountainbikeroutes waarvan er met het Mountainbikenetwerk Euregio bijna 300 km in Haspengouw gelegen zijn.
Dit netwerk werd op zaterdag 30 september op het grondgebied van Sint-Truiden uitgebreid met een technisch mountainbikeparcours op het terrein van de Watering in Bernissem. Daarnaast kunnen nu ook wandelaars van dit mooie gebied genieten op een uitgestippelde wandellus.

“Onze provincie heeft nagenoeg geen aanbod van technische mountainbikeparcours die gebruikt kunnen worden als trainingsparcours voor wedstrijdbikers en voor opleidingsdoeleinden. De troeven van dit gebied van de Watering te Bernissem werden dan ook ten volle benut om naast de overstromingsfunctie een recreatieve functie te geven aan deze site”, zegt gedeputeerde van Mobiliteit en Routenetwerken Jean-Paul Peuskens.

Het Mountainbikenetwerk Euregio uitgebreid
Het Mountainbikenetwerk Euregio werd in 2008 geopend en telt bijna 700 km routes in de Haspengouwse gemeenten en Voeren. Deze sluiten tevens aan bij de mountainbikeroutes in Vlaams-Brabant, Nederlands Zuid-Limburg en de mountainbikenetwerken in Midden-Limburg en de Hoge Kempen.
In Sint-Truiden loopt dit netwerk over de groene lus van 28 km die tot nu wel passeerde langs de overstromingsgebieden te Bernissem maar vanaf vandaag kan gebruik maken van het hele domein met een mooi aangeduid technisch (chrono)parcours.
De mountainbikeroute van Sint-Truiden krijgt hiermee dan ook een bijzonder technische attractie bij en kan worden verlengd met zo’n 4,5 km.

Chronoparcours
Dit chronoparcours over een afstand van 4,5 km biedt alles wat een mountainbiker lust: stuurvaardigheid, schakel- en remtechniek, evenwichtsbalans en een stevige fysieke uitdaging op chrono.
Na de start staat meteen een kronkelend traject doorheen struikgewas en gracht voor de wielen. Meteen daarna moeten 12 opeenvolgende heuveltjes genomen worden. We keren over de talud terug en passeren een verraderlijke schuine strook. Na het brugje over de beek wachten ons 2 korte, maar nijdige klimmetjes en dito afdalingen. Opnieuw over de beek en stroomopwaarts verlaten we dit technisch gedeelte voor een traject waar de snelheid kan opgevoerd worden. Ook hier gaat het op en af, naar links en rechts richting expresweg tussen de overstromingspoelen door. Het laatste glooiend stuk is perfect om in tempo te nemen tot aan de finish.
“We zijn erg blij dat de stad Sint-Truiden er op deze manier een unieke trekpleister voor mountainbikers bijkrijgt”, zegt schepen van Sport Carl Nijssens. “We verleenden als stad graag onze medewerking aan MTB Sint-Truiden en we ondersteunen ook het project van de leerlingen houtbewerking van het Technicum te Sint-Truiden om het chronoparcours verder uit te breiden met een extra technische strook.”

Zo komen er in de loop van het schooljaar 2017-2018 nog een startersplatform, twee houten bruggen en een balanshindernis bij die met mekaar verbonden zullen worden door een slingerend, houten knuppelpad. Zo wordt de aantrekkelijkheid en het uitdagend karakter nog onmiskenbaar verhoogd.
Kandidaten kunnen hun chrono-tijden registreren via een App op bvb. STRAVA waarbij de verschillende prestaties met mekaar kunnen vergeleken worden. Op die manier kan een toffe en gezonde wedstrijdsfeer ontstaan.
Het MTB-parcours ligt voor bijna 100% van zijn traject in een aparte bedding zodat wandelaars niet gestoord of opgeschrikt worden en rustig van de natuur kunnen genieten.

Ook voor wandelaars
Het gebied Bernissem zal permanent en vrij toegankelijk zijn . Het betreden ervan is echter op eigen risico.
“De recreatieve wandelaars en mountainbikers kunnen er gebruik van maken, zowel op eigen initiatief als onder begeleiding. Voor de wandelaars is er een mooi traject bewegwijzerd van 3.6 km”, vertelt burgemeester Veerle Heeren. “Uiteraard biedt deze locatie een uitstekende gelegenheid voor de organisatie van een schoolsportdag waarbij een initiatie mountainbike, een chronorit en/of een (natuur)wandeling tot de mogelijkheden behoort.”

Financiering
“De provincie Limburg en de Watering Sint-Truiden deden inspanningen om het gebied in te richten. De nodige signalisatie en infoborden werden aangeleverd door de provincie Limburg en de beplanting en grondwerken werden uitgevoerd door de Watering Sint-Truiden”, licht gedeputeerde van Waterlopen Ludwig Vandenhove toe.

Onderhoud
Een dergelijke site verdient een goede kwaliteitsopvolging. Hierop zal er op twee manieren worden toegezien. Ten eerste zal de MTB-peter geregeld een controle uitvoeren. De peter is een vrijwilliger die rapporteert aan de stad Sint-Truiden en de Watering van Sint-Truiden. Daaropvolgend zullen de stad en de Watering initiatieven nemen om de nodige onderhoudswerken uit te voeren.
Zoals u wellicht weet, mag de provincie vanaf 2018 geen MTB-beleid meer voeren. Tot nu toe werd een provinciale onderhoudsploeg ingezet voor het onderhoud van de mountainbikeroutes in onze provincie. Dit zal dus vanaf 2018 niet meer het geval zijn en we hopen dat Vlaanderen deze rol zorgvuldig overneemt na de transitie van dit beleidsdomein.

Promotie
Een project van deze omvang verdient het om goed gepromoot te worden. Hiervoor werden een routekaart en een ondersteunende promotiefolder ontwikkeld die via lokale sportdiensten en verschillende toeristische diensten worden aangeboden.
Op www.limburg.be/mountainbikenetwerken (t.e.m. 2017), www.vlaamsemountainbikeroutes.be of www.sint-truiden.be vinden mountainbikeliefhebbers alle verdere specifieke informatie.
De overstromingszones Bernissem kan u vinden in Terbiest (start t.h.v. de N718) te Sint-Truiden.

Geplaatst door:  Ruben   0 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact