Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 

  [nieuws] Tijd voor een cyclokoerswijziging? ZoekenZoeken

Plaats reactie    Dirty Pages forum index -> Nieuwsberichten reacties
Auteur Bericht
DeKerfsGeregistreerd op: 29-10-2001
Berichten: 7014

BerichtGeplaatst: Di Jul 07, 2009 7:41 pm    Onderwerp: [nieuws] Tijd voor een cyclokoerswijziging? Reageer met quote

Het mountainbikewedstrijdseizoen is nog volle bak aan de gang en toch wordt er al vooruitgekeken naar die wintersport; cyclocrossen. Cyclocross is al sinds jaren een discipline waar de Nederlanders, Belgen en een occasionele Tsjech sterk vertegenwoordigd zijn. Door inbreng van met name Belgische sponsoren is het cyclocrossen de jongste jaren vooral een Belgische aangelegenheid geworden, wat ook het voorbije WK sterk benadrukt werd.

Met een druk bezette Gazet van Antwerpen trofee waar flinke startgelden en premies worden betaald, nemen de Belgische, Nederlandse en 'de overige' toppers massaal deel deze wedstrijdreeks. De eveneens goed bezette Superprestige is een wedstrijdreeks met crossen in Nederland en België, maar kende het voorbije seizoen slechts twee Nederlandse crossen tegenover zes crossen bij de zuiderburen. Ook de Wereld Beker manches vinden vooral in dit deel van Europa plaats, waarbij het komende seizoen maar liefst drie manches eveneens op Belgisch grondgebied worden verreden. Het is dat er inderdaad deelnemers uit bijvoorbeeld Amerika mee doen aan deze wedstrijden, anders zou het eigenlijk niet eens meer een echte Wereld Beker mogen heten.Al is het cyclocrossen in Europa vooral commercieel een redelijk succes, in Amerika gaan de ontwikkelingen op een ander en vooral eigen niveau zijn gang. Daar vind je in diverse staten diverse crosscups waarbij deelname van zowel (semi-)professionele rijders als ook amateurs meer hand-in-hand gaan en meer weg hebben qua drukte en sfeer van dat wat we hier in Nederland bij de mountainbikewestrijden tegen komen. Hoewel diverse partijen, waaronder de UCI, pogingen ondernemen om de cross meer te globaliseren, lijkt dit -mede kijkende naar de kalender voor het komende seizoen- nog steeds niet echt te lukken.

De inmiddels ex-prof en nu ploegleider van het AA Cycling Team, Richard Groenendaal en zijn neef Frank Groenendaal, zelf crosser en teammanager van de ZZPR formatie, zijn ook van mening dat door met name de Belgische suprematie de cyclocross in ons land ten onder dreigt te gaan. Volgens het tweetal is het dan ook zaak dat de KNWU, de teams en de wedstrijdorganisatoren de handen in één slaan om de cross in Nederland een nieuwe impuls te geven. Tijdens een recent gehouden brainstormsessie is dan ook een werkgroep in het leven geroepen om mogelijke oplossingen uit te werken.

Richard Groenendaal


Eén van de meest concrete ideeën die reeds geopperd zijn, is een soort 'Ronde van Nederland in het veld'. Dit zou een rittenkoers kunnen worden waarbij het klassement op tijd wordt opgemaakt. Daarmee zou de gehele cross tot het einde toe opener blijven. Veel toppers en subtoppers kiezen voor crossen in België vanwege het geld. Volgens Frank Groenendaal is het ook vooral zaak dat alle Nederlandse en ook enkele buitenlandse toppers vastgelegd moeten worden voor een dergelijke competitie om het succesvol te maken. Richard Groenendaal is daarbij van mening dat de Nederlandse toppers verder moeten denken dan alleen het grote geld op korte termijn en de blik vooruit moeten zetten op de toekomst van de gehele cross in zowel binnen- als buitenland. Een dergelijke competitie zou ook toegankelijker moeten zijn voor bijvoorbeeld wegrenners van teams als de Rabobank en Skil-Shimano om in de relatief korte crossperiode toch op competitief niveau met de fiets bezig te zijn.

Frank Groenendaal


De opgerichte werkgroep zal de komende periode een dergelijk concept verder uitwerken en de haalbaarheid moeten toetsen. Het is dan nog maar de vraag of de topcrossers bereid zijn om een dergelijk concept een poging te geven. Immers het commerciële gat met de Belgische crossen wordt al maar groter en de crosskalender is dermate gevuld met grote crossen bij de zuiderburen dat er weinig mogelijkheden bestaan om beide te combineren.

De cross in Amerika is sterk in opmars, maar volgt een geheel eigen pad. Laat ook deze crossen zich zelf ontwikkelen en verder groeien tot er hopelijk op toch enigszins korte termijn weer een kruisbestuiving op globale schaal plaats vindt en we weer met recht kunnen spreken over een Wereld Beker zoals bij het mountainbiken. Het is de hoop dat de topcrossers de huidige situatie in de cross inzien en beseffen dat het tijd is voor veranderingen om de cross ook in de toekomst nog leefbaar te houden.

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto's: Coen de Jongh & Team ZZPR


Laatst aangepast door DeKerfs op Wo Jul 08, 2009 5:35 pm, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail AIM naam Bekijk de bikes van deze gebruiker
MetatronGeregistreerd op: 8-2-2009
Berichten: 82

BerichtGeplaatst: Wo Jul 08, 2009 10:06 am    Onderwerp: Reageer met quote

Afgezien van het feit dat ik de aandacht voor cyclocross zwaar overgewaardeerd vind (niet de sport zélf, maar de aandacht die het krijgt van de media en KNWU) verbaast de onderstaande opmerking mij :

"Richard Groenendaal is daarbij van mening dat de Nederlandse toppers verder moeten denken dan alleen het grote geld op korte termijn en de blik vooruit moeten zetten op de toekomst van de gehele cross in zowel binnen- als buitenland"

Stel je hebt de keuze : geld verdienen en brood op de plank hebben of ieder dubbeltje om moeten draaien maar wel werken aan de toekomst van deze kleine sport (in globaal perspectief) met geen enkele garantie dat je in de toekomst wel brood op de plank hebt ? In de toch al relatief korte loopbaan als topsporter kun je toch niet wachten op de toekomst ?

Ik zou zeggen steek meer effort in het mondiaal veel grotere en bredere mountainbiken. De kans van slagen is vele malen groter.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de bikes van deze gebruiker
SteelboyGeregistreerd op: 9-7-2001
Berichten: 8100

BerichtGeplaatst: Wo Jul 08, 2009 10:25 am    Onderwerp: Reageer met quote

Metatron schreef:
Ik zou zeggen steek meer effort in het mondiaal veel grotere en bredere mountainbiken. De kans van slagen is vele malen groter.


Like it or not, maar bij de gemiddelde CX cross komt zoveel meer volk opdagen dan bij de gemiddelde MTB wedstrijd. Daarbij is CX gecentraliseerd rondom Belgie, terwijl je voor MTB op wereldniveau nogal een eindje moet rijden. En dan kom je in een kip-ei situatie terecht... geen publiek, geen sponsoren, geen prijzengeld, geen rijders, geen publiek, etc...

En als er al eens initiatieven van de grond komen om de MTB sport breder te maken en uit te dragen (*kuch*Groesbike*kuch*), dan komt dit niet over en blijven deelnemers en publiek weg Sad

Volgend jaar in Apeldoorn een eerste keer short-track races (op een publieksvriendelijke locatie)?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage Bekijk de bikes van deze gebruiker
PlonsGeregistreerd op: 11-7-2001
Berichten: 5447

BerichtGeplaatst: Wo Jul 08, 2009 10:28 am    Onderwerp: Reageer met quote

Mtb is om te lachen....
zegt een "echte" mtb-er plons.

Maar geloof me : als je echt geld wilt verdienen ga je in de cyclocross.

En de uci weet goed genoeg dat cyclocross commercieel veel interessanter is dan mtb.

geen slaapverwekkende 2 uur wedstrijd waar geen kut aan te zien is, maar wel één uur, perfect op maat tv gesneden actie, met een kort parkoer waar alle sponsors duidelijk in beeld komen.

Ik durf te stellen bvb dat de top 5 belgen in de cyclocross meer geld verdienen dan alle profs in de MTB cross country samen...

ALs je dan ziet dat in de finale van het belgisch kampioenschap op de weg op een zwaar (aywaille) parkoer er een paar cyclocrossers gewoon mee in de kopgroep draaien, dan moet je die mongolen niet onderschatten.

Lars Boom is de king in mijn ogen, maar die heeft zoveel talent die kan nog meer geld verdienen door op de weg te rijden.

Van Nijs wordt geopperd dat hij 1 miljoen euro per jaar verdient...
en dat is officieel geld heh

en euh, wij zijn belgen, en officieel geld...is iets waar wij redelijk vies van zijn...
if you get the belgian picture...
_________________
zo lekker en zo echt
www.plonsracing.com
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de bikes van deze gebruiker
Berichten van afgelopen:   
Plaats reactie    Dirty Pages forum index -> Nieuwsberichten reacties
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Forum powered by phpBB © 2000-2007 phpBB Group
© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact