Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 

  [nieuws] Nederlands Kampioenschap Cyclocross ZoekenZoeken

Plaats reactie    Dirty Pages forum index -> Nieuwsberichten reacties
Auteur Bericht
DeKerfs



Geregistreerd op: 29-10-2001
Berichten: 7014

BerichtGeplaatst: Zo Jan 11, 2009 10:29 pm    Onderwerp: [nieuws] Nederlands Kampioenschap Cyclocross Reageer met quote

Terwijl zowat heel Nederland zich massaal op laat gaan in de ijspret die onder leiding van Koning Winter ons land al enkele weken in de greep houdt, zijn er ook nog steeds die-hards die gewoon blijven fietsen. Voor sommige een min of meer vrijwillige keuze, voor sommige gewoon 'a normal day at the office'. Dit gaat zeker op voor de (semi-) professionele cyclocrossrijders, die gedurende de winter een vol programma met crosswedstrijden voorgeschoteld krijgen. Traditiegetrouw is het begin van het nieuwe jaar altijd de tijd waarin de truitjes voor de beste nationale en mondiale crossers worden verdeeld. Dit seizoen is er voor de gemeente Woensdrecht een speciale rol weggelegd; in deze West-Brabantse gemeente vind in het weekend van 31 januari en 1 februari het wereld kampioenschap plaats, in het afgelopen weekend vooraf gegaan door het Nederlands Kampioenschap.

Wie dacht dat de wereld op hield achter Bergen op Zoom, heeft het mis. Immers hier begint onze zee-provincie Zeeland. Vóór je Zeeland binnen rijdt, moet je echter eerst nog voorbij de Brabantse Wal, een heuze beboste aarzeling in de glooiing van het landschap tegen de grens van Vlaanderen. Deze regio wordt algemeen gezien als de bakermat van de fietssport in Nederland, waar het cyclocrossen een speciale rol in neemt in deze regio. Geen wonder dat zowel aan Nederlandse als Vlaamse zijde op steenworp afstand alle bekende (semi-) klassieke crosswedstrijden verreden worden. Het Wereld Kampioenschap vindt over enkele weken plaats in Hoogerheide, maar dit weekend was dus eerst de beurt aan de nationale crossrijders en -rijdsters om in Huijbergen te strijden om de nationale driekleur.



Parcours
Het haast mountainbike-achtige parcours in Huijbergen, slingerde over smalle paadjes over de Tiestenberg en Nootjesberg, met als extra moeilijkheid de lage temperaturen en de restanten van de sneeuwval van de voorbije week. Het selectieve parcours met enkele steile klimmen, technische bospassages en vooral veel singletracks tekende een haast on-Nederlands parcours waar het mogelijk moet zijn om de tegenstand snel op achterstand te rijden.





Dames
Dat gebeurde dan ook bij de Elite-dames op zaterdag. Alle ogen waren gericht op titelverdedigster Mirjam Melchers, maar ook op crossvedette Daphny van den Brand, alleskunner Marianne Vos en de revelatie van het afgelopen jaar; Saskia Elemans. Na het vallen van het startschot was het de kleinste van deze vier, Van den Brand, die zich direct los wist te rijden van de overige dames. Met ogenschijnlijk groot gemak reed ze verder weg en waren Melchers, Elemans en de sterk rijdende Sanne van Paassen snel tot slechts het achtervolgen aangewezen. Marianne Vos, die tot op heden in dit seizoen slechts enkele crosswedstrijden reed, lijkt niet echt een topseizoen te hebben. Een valpartij bij het verkennen van het WK parcours bezorgde haar een gekneusd middenrif en ze was niet topfit. Ze nestelde zich vroeg in de wedstrijd in de top 5, maar kwam niet verder dan de vierde plek achter Elemans. Het tempo van Melchers in achtervolging op Van den Brand was te hoog voor Elemans en zag haar dan ook gestaag wegrijden. Een valpartij in de laatste ronde maakte dat Vos ook het wiel van Elemans moest laten gaan en finishte tot eigen teleurstelling als vijfde achter Van Paassen. Vooraan zag noch Melchers, noch Elemans Van den Brand niet meer terug tot op het podium. Van den Brand behaalde daarmee onbedreigd haar tiende nationale titel. Melchers kwam na ruim anderhalve minuut als tweede over de streep, kort daarop gevolgd door ploeggenoot Elemans.





Uitslag
1. Daphny van den Brand
2. Mirjam Melchers
3. Saskia Elemans
4. Sanne van Paassen
5. Marianne Vos
13. Kiona Harbers


Heren
Cyclocrossen is de jongste jaren nogal sterk een Nederland-België-aangelegenheid. Daarbij een prominente rol weggelegd voor onze zuiderburen, die met een groot aantal goede renners elke crosswedstrijd domineren. Tegenstand komt er van een enkele Tsjech, een verdwaalde Franzoos en sinds dit seizoen van een toch wel sterker wordend Nederlands-pact. De hoogtij dagen dat Richard Groenendaal elke cross mee kon doen voor de overwinning lijken al enige tijd achter ons. De 37 jarige crosser stopt dan ook na dit seizoen en wordt ploegleider van het AA-Drinks Cycling Team waar de tot crosser-verworden-mountainbiker Thijs Al een warm nest lijkt te hebben gevonden. Al doet het dit seizoen bijzonder goed nadat hij vorig jaar zijn zinnen al gezet had op het rijden van een volledig crossseizoen, lijkt dit seizoen toch echt zijn doorbraak, getuige zijn mooie overwinning tijdens de wereld beker wedstrijd in het Belgische Zolder op 26 december. Logisch dat Al dus mede favoriet is voor de nederlandse titel. De jongste jaren lijkt echter geen maat te staan op de jonge Vlijmenaar Lars Boom die veruit dé top favoriet is en in Huijbergen graag zijn vorig jaar behaalde titel wilde verdedigen. Het seizoen van Boom kenmerkt zich echter door tegenslagen. Geplaagd door ziekte in het begin van de crossperiode en een infectie opgelopen tijdens een val tijdens de Azencross in Loenhout enkele weken geleden, betekende dat Boom een groot aantal nationale en internationale afspraken moest laten schieten. De wedstrijden die hij wél rijdt, rijdt hij toch wel overtuigend. Toch was het in de aanloop naar het WK, waar Boom zijn volledige seizoen op afstemt, onzeker of hij op tijd in vorm zou zijn na zijn infectie, om mee te doen in de strijd om de nationale titel. Deze nationale strijd zou dit jaar dan ook een prooi kunnen zijn voor Al, oudgediende Groenendaal of voor de jonge Eddy van IJzendoorn. Deze teamgenoot van Groenendaal en Al rijdt de voorbije weken erg sterk mee in de hoogste gelederen van het veld en wist vorige week zelfs nog de afscheidswestrijd van Groenendaal, de GP Groendaal, vóór Bart Wellens op zijn naam te schrijven.



Om 15.00 uur viel het startschot en is het Boom die als eerste het veld indraait. De immer sterk startende Al neemt direct de koppositie over. In de tweede ronde begint Boom echter aan een solo optreden, Al volgt op slechts 10 seconden, met daarachter een groep bestaande uit Van IJzendoorn, Groenendaal en Gerben de Knegt. De verwachtte namen dus op kop, waarbij het nog afwachten is of de ploeggenoten Groenendaal, Van IJzendoorn en Al met elkaar een blok kunnen vormen tegen Boom. Al, inmiddels ook los van zijn medevluchters, volgt Boom gestaag, maar wordt snel bij gehaald door De Knegt en Van IJzendoorn. Even later sluit ook Groenendaal aan in deze groep, die inmiddels op 22 seconden achter Boom in de achtervolging zit. Een aanval van Groenendaal met De Knegt in zijn wiel, laat de voorsprong terug lopen tot slechts 8 seconden. Al en Van IJzendoorn sluiten halverwege de wedstrijd aan bij de twee achtervolgers, maar zien hun achterstand op Boom weer oplopen. Al herpakt zich en neemt besluit in de aanval te gaan richting Boom. Groenendaal gaat mee, maar moet in de laatste ronde toch zijn meerdere erkennen in de negen jaar jongere Al. Vooraan is het Lars Boom die na ruim een uur cross over het witte parcours in Huijbergen als eerste de finish over komt en weet in dit geplaagde seizoen tóch zijn titel te verlengen. Al wordt verdienstelijk tweede, Groenendaal weet tijdens de voor hem laatste editie van het nationaal kampioenschap het podium vóór De Knegt en Van IJzendoorn compleet te maken.

Uitslag
1. Lars Boom
2. Thijs Al
3. Richard Groenendaal
4. Gerben de Knegt
5. Eddy van IJzendoorn


Tekst: Jeroen van den Brand
Foto's: Coen de Jongh
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail AIM naam Bekijk de bikes van deze gebruiker
willem12



Geregistreerd op: 28-5-2004
Berichten: 2077
Woonplaats: Hoogland

BerichtGeplaatst: Ma Jan 12, 2009 7:25 am    Onderwerp: Reageer met quote

Mooi stuk Jeroen.
Fotograaf was hem alweer gesmeerd na de dames ?
_________________
Ik koop mijn fietsen bij JustPedal.nl
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de bikes van deze gebruiker
DeKerfs



Geregistreerd op: 29-10-2001
Berichten: 7014

BerichtGeplaatst: Ma Jan 12, 2009 8:22 am    Onderwerp: Reageer met quote

willem12 schreef:
Mooi stuk Jeroen.
Fotograaf was hem alweer gesmeerd na de dames ?


't begint op te vallen he? Cool
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail AIM naam Bekijk de bikes van deze gebruiker
dré



Geregistreerd op: 4-12-2005
Berichten: 1271

BerichtGeplaatst: Ma Jan 12, 2009 1:06 pm    Onderwerp: Reageer met quote

ook de mtb-touritten die daar in de omgeving de komende weken worden gehouden zijn de moeitje waard
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de bikes van deze gebruiker
Arnetteman



Geregistreerd op: 21-7-2003
Berichten: 3004
Woonplaats: Roden

BerichtGeplaatst: Ma Jan 12, 2009 3:32 pm    Onderwerp: Reageer met quote

DeKerf's schreef:
willem12 schreef:
Mooi stuk Jeroen.
Fotograaf was hem alweer gesmeerd na de dames ?


't begint op te vallen he? Cool


Zonoskar-trekjes aan het overnemen meneer Staaljongen?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de bikes van deze gebruiker
Steelboy



Geregistreerd op: 9-7-2001
Berichten: 8100

BerichtGeplaatst: Ma Jan 12, 2009 3:40 pm    Onderwerp: Reageer met quote

willem12 schreef:
Fotograaf was hem alweer gesmeerd na de dames ?


Arnetteman schreef:
Zonoskar-trekjes aan het overnemen meneer Staaljongen?


Als je unit er na een dag vernikkelen afgevroren is, dan hoef je de dag erna de mannen niet zonodig meer te zien...
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage Bekijk de bikes van deze gebruiker
willem12



Geregistreerd op: 28-5-2004
Berichten: 2077
Woonplaats: Hoogland

BerichtGeplaatst: Ma Jan 12, 2009 6:18 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Steelboy schreef:

Als je unit er na een dag vernikkelen afgevroren is, dan hoef je de dag erna de mannen niet zonodig meer te zien...

Aah, dat was ik even vergeten. Een twee-daagse. Prenten zijn dan toch nog behoorlijk scherp voor iemand wiens unit eraf vriest. Geen last van bibberhanden Cool
_________________
Ik koop mijn fietsen bij JustPedal.nl
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de bikes van deze gebruiker
Gène



Geregistreerd op: 23-12-2001
Berichten: 2371

BerichtGeplaatst: Ma Jan 12, 2009 9:40 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Steelboy schreef:
Als je unit er na een dag vernikkelen afgevroren is, dan hoef je de dag erna de mannen niet zonodig meer te zien...


Je zou toch verwachten dat er dan juist wat meer bloed in die regio zou zitten, ik kan me dan eerder voorstellen dat het gevoel in de vingers minder wordt door gebrek aan bloed als gevolg van.

Niettemin leuk verslag, heeft iemand wel nog fotokes van de heren?

mzzl
Gène
_________________
Trotse eigenaar van de Dirty-Pages Zuurpruimaward 2009!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de bikes van deze gebruiker
JJ
Forumbeheerder


Geregistreerd op: 8-1-2002
Berichten: 7292
Woonplaats: Amersfoort

BerichtGeplaatst: Ma Jan 12, 2009 11:00 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Steelboy schreef:
Als je unit er na een dag vernikkelen afgevroren is, dan hoef je de dag erna de mannen niet zonodig meer te zien...


Tja, die vrouwelijke trekjes worden alleen maar erger Smile

JJ
_________________
Singlespeed Central: Singlespeed, 29-ers and more!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage Bekijk de bikes van deze gebruiker
zonoskar



Geregistreerd op: 24-11-2001
Berichten: 2600

BerichtGeplaatst: Di Jan 13, 2009 10:50 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Arnetteman schreef:

Zonoskar-trekjes aan het overnemen meneer Staaljongen?

Ej, ik lees hier ook af en toe mee he? Ik kwam er pas zaterdag avond achter dat de dames op zaterdag reden, haha.

Zondag toertocht Gulpen rijden, dus geen tijd voor CX-en.

Maareh, mooie foto's Coen, mooi verhaaltje Jeroen!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail MSN messenger Bekijk de bikes van deze gebruiker
Arnetteman



Geregistreerd op: 21-7-2003
Berichten: 3004
Woonplaats: Roden

BerichtGeplaatst: Wo Jan 14, 2009 10:44 pm    Onderwerp: Reageer met quote

zonoskar schreef:
Arnetteman schreef:

Zonoskar-trekjes aan het overnemen meneer Staaljongen?

Ej, ik lees hier ook af en toe mee he? Ik kwam er pas zaterdag avond achter dat de dames op zaterdag reden, haha.

Zondag toertocht Gulpen rijden, dus geen tijd voor CX-en.

Maareh, mooie foto's Coen, mooi verhaaltje Jeroen!


hehe Wink
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de bikes van deze gebruiker
Berichten van afgelopen:   
Plaats reactie    Dirty Pages forum index -> Nieuwsberichten reacties
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Forum powered by phpBB © 2000-2007 phpBB Group
© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact