Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 

  [nieuws] Rotor Agilis XC2 2x9 cranks ZoekenZoeken

Plaats reactie    Dirty Pages forum index -> Nieuwsberichten reacties
Auteur Bericht
DeKerfs



Geregistreerd op: 29-10-2001
Berichten: 7014

BerichtGeplaatst: Do Jul 31, 2008 6:04 pm    Onderwerp: [nieuws] Rotor Agilis XC2 2x9 cranks Reageer met quote

Campagnolo kwam recent uit met een 11 speed cassette, voor zij die dachten dat ze aan 10 speed nog niet genoeg hadden. Bij het mountainbiken zien we eenzelfde evolutie. Na de switch van 7 naar 8 speed dacht menigeen dat méér niet echt veel toevoegde. Inmiddels is 9 speed op de mountainbike ook gemeengoed geworden. In combinatie met 3 bladen vóór is 27 versnellingen de voorbije jaren de standaard geworden. Enkele fabrikanten van fietsen en ook componenten, zoals Cannondale en Specialized en vanaf 2009 ook Trek, geven hun wedstrijdgeoriënteerde fietsen steeds vaker een andere setup mee. De 9 speed cassette is gebleven, maar in plaats van 3 tandwielen vóór, zien we nu de trend om 'slechts' 2 voorbladen te monteren.



Het Spaanse Rotor, gekent om hun innovatieve producten, speelt hier ook op in en lanceert de nieuwe XC2 cranks. Veel van de hedendaagse cross country wedstrijdrijders en wedstrijd georiënteerde rijders laten simpelweg het kleinste blad weg omdat deze niet veel gebruikt wordt en omdat het scheelt in het gewicht. De totale breedte van de cranks verandert hier echter niet mee en doordat het middenblad nu het kleinste is, ligt de ketting ook nog al eens tamelijk schuin. De nieuwe XC2 is Rotor's antwoord hierop. Door de cranks specifiek te ontwerpen voor het gebruik van 2 tandwielen, kan het geheel veel smaller geconstrueerd worden. Dit resulteert in een smallere Q-waarde (160 millimeter in plaats van 175 millimeter bij de meeste cranks vandaag) en een meer geoptimaliseerde kettinglijn. Zelfs groot-groot schakelen (ketting op buitenblad crank en het grootste tandwiel van je cassette) is nu meer acceptabel, waar dat bij de huidige systemen tot en té schuine ketting en dus onnodige slijtage leidt.


In wit/grijs de positie van de 2 tandwielen relatief gezien tussen de 3 traditionele tandwielen

De XC2 cranks zijn voorzien van een 40 tands buiten- en 27 tands binnenblad met het Q-ontwerp. Deze geovaliseerde bladen zijn na Shimano's BioPace-tijdperk inmiddels een vaste waarde geworden in het gamme van Rotor. De 40 en 27 tands combinatie is dusdanig uitgelegd dat er meer optimaal gebruik wordt gemaakt van de te schakelen ratio's. De omtrek van een 40 tands Q blad is op zijn grootste diameter gelijk aan die van een traditioneel 42 tands tandwiel en op zijn kleinste diameter aan die van een 38 tands tandwiel.

Net als de 2 speed cranks van Cannondale en Specialized heeft de spider van de XC2 5 armen en een 110/74 boutsteek. Dit is gelijk aan de huidige 'compact' cranks voor op de racefiets en aan de oude 'standaard' voor mountainbikes. De vergrootte diameter van de spider komt de stijfheid van de verbinding tussen blad en crankarm ten goede en bij gebruik van de Q bladen van Rotor is de onderling te verstellen afstand van het OCP principe kleiner, waardoor de mate van verdraaiing van het ovale tandwiel nauwkeuriger naar wens aangepast kan worden.

Inmiddels is een gelimiteerde pre-productie serie van 100 stuks uitgeleverd voor veldtesten. De verwachting is dat de eigenlijke serieproductie rond de presentatie op de EuroBike komende september op volle toeren zal draaien. De cranks zijn, net als de andere Agilis cranks, compatibel met de lagers van Shimano en Rotor's eigen traplagers. De specifiek voor dit crankstel ontwikkelde tandwielen komen ook in de losse verkoop, zodat eigenaren van Specialized en Cannondale cranks gebruik kunnen maken van de Q concept.

Bron: www.rotorbike.com
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail AIM naam Bekijk de bikes van deze gebruiker
Berichten van afgelopen:   
Plaats reactie    Dirty Pages forum index -> Nieuwsberichten reacties
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Forum powered by phpBB © 2000-2007 phpBB Group
© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact